Η NASA για πρώτη φορά εκτόξευσε με επιτυχία πύραυλο από τη Βόρεια Επικράτεια της Αυστραλίας, γράφοντας ιστορία. Είναι η πρώτη εκτόξευση που πραγματοποιείται από διαστημική βάση εκτός των ΗΠΑ. Θα βοηθήσει τους επιστήμονες να μελετήσουν πώς το φως ενός αστεριού μπορεί να επηρεάσει την κατοικησιμότητα ενός πλανήτη.
Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε από το Διαστημικό Κέντρο του Arnhem στη βόρεια Αυστραλία, στα εδάφη της φυλής Gumatj. Η κυβέρνηση της Αυστραλίας είπε ότι ήταν μια «ιστορική στιγμή» επισημαίνοντας ότι η «γειτνίαση με τον Ισημερινό που βρίσκεται 12 μοίρες νότια δίνει αστροδυναμικό και φυσικό πλεονέκτημα για διαστημικούς ορίζοντες».
Ο πύραυλος εκτινάχθηκε περίπου 350 χιλιόμετρα στον σκοτεινό ουρανό και μέσα σε δευτερόλεπτα είχε εξαφανιστεί από το οπτικό πεδίο. Οι ισχυροί άνεμοι ματαίωσαν την αντίστροφη μέτρηση πολλές φορές πριν από την εκτόξευση του πρώτου από τους τρεις προγραμματισμένους πυραύλους.
Φέρει ένα κβαντικό θερμιδόμετρο ακτίνων Χ, το οποίο θα επιτρέψει στους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν να μετρήσουν τις διαστρικές ακτίνες Χ με ακρίβεια. Με αυτόν τον τρόπο θα δώσουν έξτρα δεδομένα για τη δομή και την εξέλιξη του σύμπαντος.
Γιατί η NASA επέλεξε την Αυστραλία
Ο πύραυλος διαθέτει τεχνολογία και παρομοιάζεται με τηλεσκόπιο «mini Hubble».Θα επικεντρωθεί στις ακτίνες Χ που προέρχονται από τα συστήματα Άλφα Κενταύρου, που έχουν μια ιδιαίτερη σημασία για την Αυστραλία. Είναι κυρίως ορατά μόνο από το Νότιο Ημισφαίριο και είναι ένας από τους «δείκτες» προς τον αστερισμό του Νότιου Σταυρού που εμφανίζεται στη σημαία της χώρας, σύμφωνα με το Reuters.
Η NASA εκτόξευσε για τελευταία φορά από την Αυστραλία το 1995, όταν οι πύραυλοι της απογειώθηκαν από το Royal Australian Air Force Woomera της Πολεμικής Αεροπορίας στη Νότια Αυστραλία.
Οι Yolngu, που μένουν στο Arnhem, βοήθησαν στην κατασκευή του Διαστημικού Κέντρου Arnhem, το οποίο ανήκει στην Equatorial Launch Australia, στη γη τους. Συμμετέχουν σε μελλοντικές εκτοξεύσεις, αλλά και στην ανάκτηση μονάδων πυραύλων όταν επιστρέψουν στη Γη.
Ο πρόεδρος της Gumatj Corporation, Djawa Yunupingu, είπε ότι η διαστημική βιομηχανία μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες στους ανθρώπους του Yolngu. Ακόμα δύο εκτοξεύσεις είναι προγραμματισμένες για τις 4 Ιουλίου και τις 12 Ιουλίου. Αυτές θα πραγματοποιήσουν αστροφυσικές μελέτες που μπορούν να γίνουν μόνο από το νότιο ημισφαίριο, σύμφωνα με τη NASA.
Photo: Facebook – U.S. Embassy Australia
Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:
Tinder: Οι πικάντικες αλλαγές που υπόσχονται ένα πιο σκανδαλιστικό καλοκαίρι