Οι αστρονόμοι κατέγραψαν τους γαλαξίες σε μερικές από τις πιο λεπτομερείς εικόνες που έχουμε δει ποτέ. Είναι σε πολύ υψηλότερη ευκρίνεια από το κανονικό και αποκαλύπτουν την εσωτερική λειτουργία των γαλαξιών. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αποσαφηνιστεί και ο ρόλος των μαύρων τρυπών στο σχηματισμό αστέρων και πλανητών.
Οι ερευνητές λένε ότι οι εικόνες θα αλλάξουν την κατανόησή μας για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται οι γαλαξίες, καθώς δείχνουν τα ραδιοκύματα που εκπέμπουν οι γαλαξίες. Οι ερευνητές περισσότερο μελετούν τα ραδιοκύματα από αστρονομικά αντικείμενα, παρά το ορατό φως που εκπέμπουν επειδή τους επιτρέπει να ανακαλύπτουν πράγματα που διαφορετικά θα αποκλείονταν από την ατμόσφαιρα της Γης ή τη σκόνη και το αέριο σε μακρινούς γαλαξίες.
Πολλές περιοχές του διαστήματος που μοιάζουν σκοτεινές στα μάτια μας, στην πραγματικότητα φωτίζονται από ραδιοκύματα που εκπέμπονται. Αυτό επιτρέπει στους αστρονόμους να ερευνήσουν περιοχές σχηματισμού αστέρων ή την καρδιά των γαλαξιών. Η βελτίωση της ανάλυσης των εικόνων θα βοηθήσει. Συνέδεσαν περισσότερες από 70.000 μικρές κεραίες που διαδίδονται σε εννέα ευρωπαϊκές κομητείες.
Ο συνδυασμός ραδιοσημάτων από τόσες πολλές κεραίες δεν είναι μια απλή διαδικασία. Χρειάστηκαν έξι χρόνια για να αναπτυχθεί αυτός ο τρόπος συλλογής του σήματος από κάθε κεραία, η ψηφιοποίησή του, και η μεταφορά του σε κεντρικό επεξεργαστή και, στη συνέχεια, ο συνδυασμός όλων των δεδομένων σε εικόνες, που μπορούν να αλλάξουν πολλά. Η ομάδα καθοδηγήθηκε από την Dr Leah Morabito από το Πανεπιστήμιο Durham στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Το να δουλεύω για τόσο καιρό τα δεδομένα και μετά να παίρνω επιτέλους τέτοιες εικόνες και να μπορώ να είμαι το πρώτο άτομο που βλέπω πώς είναι είναι απίστευτο», είπε στο BBC News.
Μια εικόνα δείχνει έναν γαλαξία που είναι μετά βίας ορατός μέσα σε πίδακες με πορτοκαλί χρώμα, που εκτοξεύονται από κάθε πλευρά, ενώ είναι πολύ μεγαλύτερες από τον ίδιο τον γαλαξία. Αυτοί είχαν παρατηρηθεί και στο παρελθόν, αλλά οι αστρονόμοι έλαβαν νέες επιστημονικές πληροφορίες από τις σκοτεινές ζώνες στα δεξιά, που δεν είχαν παρατηρήσει στο παρελθόν. Πιστεύουν οι αστρονόμοι ότι αυτά αντιπροσωπεύουν περιόδους σχετικής αδράνειας από τη μαύρη τρύπα. Η εικόνα δίνει λοιπόν στους ερευνητές μια εικόνα για τον «κύκλο ύπνου» της μαύρης τρύπας.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η παραπάνω εικόνα δείχνει δύο γαλαξίες να συγκρούονται. Το φωτεινό σημείο στα αριστερά προκαλείται από έκρηξη αστεριών, δημιουργώντας αυτό που είναι θεωρείται γαλαξιακός άνεμος, φυσώντας σκόνη και αέριο μακριά από αυτό. Το φως από τον γαλαξία που φαίνεται ακριβώς από πάνω προήλθε όταν το Σύμπαν και είναι μόλις 2,6 δισεκατομμυρίων ετών. Πάνω και κάτω υπάρχουν πίδακες που πετάγονται μέσα από τη μαύρη τρύπα. Για πρώτη φορά, οι αστρονόμοι είδαν τη δομή ενός πρώιμου γαλαξία σε ραδιοσυχνότητες, που παρέχει κρίσιμες επιστημονικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο αλληλεπίδρασης της μαύρης τρύπας με το περιβάλλον της. Αποδεικνύεται ότι οι γαλαξίες είναι ένα προϊόν των αστεριών με την συμβολή της μαύρης τρύπας.
«Έχει γίνει πολύ σαφές ότι, για να κατανοήσουμε την εξέλιξη των γαλαξιών, πρέπει να κατανοήσουμε τη μαύρη τρύπα ακριβώς στο κέντρο της, επειδή φαίνεται να έχει μια αρκετά θεμελιώδη επίδραση στον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται οι γαλαξίες », λέει ο Δρ Jackson. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε πως λειτουργεί ολόκληρο το Ηλιακό Σύστημα.
«Έτσι καταλαβαίνουμε πώς έχουν εξελιχθεί οι γαλαξίες, καθώς οι μαύρες τρύπες είναι ένα τεράστιο μέρος αυτού γιατί οι εκπομπές τους μπορούν να αφήσουν καύσιμο για τον σχηματισμό αστέρων. Και καθώς ωθούνται προς τα έξω, μπορούν να διαταράξουν τους γαλαξίες. Μπορούν ακόμη και να φτιάξουν αστέρια», είπε η Δρ.Morabito. Το διεθνές δίκτυο τηλεσκοπίων λέγεται «Low Frequency Array» γνωστό και ως Lofar. Οι περισσότερες από τις κεραίες βρίσκονται στο Exloo της Ολλανδίας.
Photo: Unsplash.com/ Guillermo Ferla