Το νερό στη Γη θεωρείται ότι προέκυψε από κομήτες, που συγκρούστηκαν με τον νεοσύστατο πλανήτη μας πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, το νερό δεν σχηματίστηκε μαζί με το υπόλοιπο ηλιακό σύστημα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ήταν ήδη συστατικό του προ-ηλιακού νεφελώματος.

Έτσι, για να κατανοήσουν την προέλευση του νερού στη Γη, οι ερευνητές εξέτασαν την εκπομπή δύο τύπων νερού: του κανονικού και του βαρέως, σύμφωνα με το «IFL Science».

Το συνηθισμένο νερό αποτελείται από ένα άτομο οξυγόνου και δύο άτομα υδρογόνου, αλλά κάθε στοιχείο έχει ισότοπα, που είναι ελαφρώς βαρύτερα επειδή έχουν επιπλέον νετρόνια στους πυρήνες τους. Ένα από τα ισότοπα του υδρογόνου ονομάζεται δευτέριο και αν το νερό έχει ένα άτομο δευτερίου αντί για κανονικό υδρογόνο, τότε ονομάζεται βαρύ νερό.

Η αναλογία μεταξύ απλού και βαρέως νερού είναι ένα χημικό αποτύπωμα, καθώς οι επιστήμονες μπορούν να μάθουν από πού προέρχεται το νερό. Ορισμένοι κομήτες έχουν αναλογία που μοιάζει πολύ με αυτή της Γης. Αυτό που δεν ήταν σαφές ήταν το «πότε». Τα αστέρια σχηματίζονται σε νέφη αερίων, καθώς αναπτύσσουν έναν δίσκο από τον οποίο μπορούν να αναδυθούν πλανήτες και κομήτες.

Ως εκ τούτου, οι ερευνητές βρήκαν τη σύνδεση μεταξύ νερού και σχηματισμού αστρικού συστήματος σε ένα νεοσύστατο σύστημα σε απόσταση 1.300 ετών φωτός από τη Γη.

Τι έδειξε η έρευνα για το νερό

Από την πλευρά του, ο Τζον Τόμπιν, επικεφαλής της έρευνας και αστρονόμος στο Εθνικό Παρατηρητήριο Ραδιοαστρονομίας των ΗΠΑ, ανέφερε, την Τετάρτη (08/03), το εξής: «Ο V883 Orionis είναι ο χαμένος κρίκος σε αυτή την περίπτωση. […] Η σύνθεση του νερού στον δίσκο είναι αρκετά παρόμοια με εκείνη των κομητών στο δικό μας ηλιακό σύστημα. Αυτό αποτελεί επιβεβαίωση της ιδέας ότι το νερό στα πλανητικά συστήματα σχηματίστηκε πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, πριν από τον Ήλιο, στο διαστρικό διάστημα, και κληρονομήθηκε τόσο από τους κομήτες όσο και από τη Γη, σχετικά αναλλοίωτο».

Είναι απίστευτο ότι έχουμε βρει νερό σε ένα μακρινό αστρικό σύστημα που μοιάζει με αυτό εδώ στη Γη. Με άλλα λόγια, συμπεραίνεται οως το νερό που πίνουμε και χρησιμοποιούμε είναι πολύ παλαιότερο από τον πλανήτη μας.

«Μπορούμε τώρα να εντοπίσουμε την προέλευση του νερού στο ηλιακό μας σύστημα πριν από το σχηματισμό του Ήλιου», εξήγησε ο Τζον Τόμπιν.

Οι παρατηρήσεις των επιστημόνες κατέστησαν δυνατές χάρη στα ραδιοτηλεσκόπια ALMA, τα οποία βρίσκονται εγκατεστημένα στη Χιλή. Εντούτοις, χρειαζόταν όμως κάτι ιδιαίτερο για τη διεξαγωγή αυτών των παρατηρήσεων.

«Το μεγαλύτερο μέρος του νερού στους δίσκους που σχηματίζουν πλανήτες είναι παγωμένο, οπότε δεν το βλέπουμε», δήλωσε η Μάργκοτ Λέεμκερ, μεταπτυχιακή ερευνήτρια στο Αστεροσκοπείο του Λάιντεν στην Ολλανδία και εκ των συγγραφέων της μελέτης που δημοσιεύθηκε, την Τετάρτη (08/03), στο «Nature».

V883 Orionis, άστρα, αστρικό σύστημα, σύμπαν, διάστημα, νερό
Το αστρικό σύστημα V883 Orionis, όπου εντοπίστηκε νερό παρόμοιο με της Γης | The Planetary Society

Ευτυχώς, ο V883 Orionis είναι ένα ιδιόμορφο σύστημα, καθώς είναι ασυνήθιστα θερμό λόγω των εκρήξεων των άστρων που έχουν προκαλέσει τη μετατροπή του πάγου σε αέριο. Ως εκ τούτου, τα ραδιοτηλεσκόπια ALMA μπόρεσαν να μελετήσουν τη σύνθεση του αερίου, ανακαλύπτοντας τη σχέση μεταξύ του κοσμικού και του γήινου νερού.

Παρ’ όλα αυτά, η εργασία σε αυτό το θέμα δεν έχει ακόμη τελειώσει. Τα μελλοντικά υπέρυθρα παρατηρητήρια, όπως το Extremely Large Telescope, είναι σαφώς πιο κατάλληλα για να παρακολουθήσουν το ταξίδι του νερού από τα διαστρικά νέφη μέχρι τους κομήτες και, στη συνέχεια, στους πλανήτες.

Photos credits: Unsplash