H Neuralink του Elon Musk στοχεύει να συνδυάσει την τεχνητή νοημοσύνη με τις ανθρώπινες ικανότητες, και για να το πετύχει αυτό, πάει ένα βήμα παρακάτω. Κατασκευάζει τσιπ εγκεφάλου και σκοπεύει να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Η εταιρεία που ίδρυσε ο Musk μαζί με τον επιχειρηματία και μηχανολόγο Max Hodak το 2016, υπόσχεται να φέρει την τεχνολογία που «θα επιτρέψει σε κάποιον με παράλυση να χρησιμοποιεί smartphone με το μυαλό του ταχύτερα από κάποιον που χρησιμοποιεί τα δάχτυλά του».

H εταιρεία εμφυτευμάτων εγκεφάλου ψάχνει έναν διευθυντή και ένα συντονιστή κλινικών δοκιμών, καθώς και άτομα προκειμένου να καλυφθούν καίριες θέσεις για το συγκεκριμένο εγχείρημα. Η θέση του διευθυντή δοκιμών θα επιβλέπει τις δοκιμές της ιατρικής συσκευής της Neuralink σε ανθρώπους.

Το εγκεφαλικό εμφύτευμα δίνει τη δυνατότητα σε πιθήκους να παίζουν βιντεοπαιχνίδια μόνο με τις σκέψεις τους, σύμφωνα με τον Musk. Ακόμα, προορίζεται να βοηθήσει στη θεραπεία μιας ποικιλίας νευρολογικών διαταραχών, όπως η παράλυση. Η εταιρεία έχει ήδη εμφυτεύσει επιτυχώς τα τσιπ σε δύο ζώα, μία μαϊμού, τον «Πέιτζερ», και ένα γουρούνι, τον «Γερτρούδη».

Δεν είναι σαφές σε ποιο στάδιο βρίσκεται η Neuralink στη διαδικασία, αλλά κατασκευαστές συσκευών προσλαμβάνουν διευθυντές δοκιμών από νωρίς στην αλληλεπίδρασή τους με τον FDA (Food and Drugs Association). Έτσι θα βοηθήσουν στο σχεδιασμό των δοκιμών με τρόπο που θα μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες έγκρισης του FDA.

Ποιος είναι ο στόχος της Neuralink

«Ως διευθυντής της κλινικής έρευνας, θα συνεργαστείτε στενά με ορισμένους από τους πιο καινοτόμους γιατρούς και κορυφαίους μηχανικούς, καθώς και θα συνεργαστείτε με τους πρώτους συμμετέχοντες της κλινικής έρευνας της Neuralink», αναφέρεται στην σχετική αγγελία που δημοσιεύθηκε στην Καλιφόρνια.

«Ελπίζουμε να έχουμε το επόμενο έτος την τεχνολογία στους πρώτους μας ανθρώπους, οι οποίοι θα είναι άνθρωποι με σοβαρούς τραυματισμούς στην σπονδυλική στήλη όπως τετραπληγικοί, ανάλογα με την έγκριση του FDA», δήλωσε ο Musk σε συνέδριο της Wall Street Journal.

«Πιστεύω ότι έχουμε μία ευκαιρία με την Neuralink να δώσουμε πλήρη λειτουργικότητα του σώματος σε κάποιον που έχει τραυματιστεί στην σπονδυλική στήλη. Η Neuralink δουλεύει καλά σε μαϊμούδες και κάνουμε απλώς πολλές δοκιμές και επιβεβαιώνουμε ότι είναι πολύ ασφαλές και αξιόπιστο, καθώς και ότι η συσκευή της Neuralink μπορεί να αφαιρεθεί με ασφάλεια», συμπλήρωσε ο Musk.