Περιεχόμενα
Η «νόσος των ελαφιών ζόμπι» εξαπλώνεται μεταξύ των άγριων ζώων. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ακόμα σχετικά με το εάν αυτή η νόσος επίσης γνωστή ως ασθένεια χρόνιας καταστροφής, μπορεί να εξαπλωθεί στους ανθρώπους και να οδηγήσει σε μια μορφή νόσου.
Η νόσος αυτή γνωστή και ως νόσος ζόμπιμ είναι μια νευροεκφυλιστική κατάσταση που μολύνει την άγρια ζωή, συμπεριλαμβανομένων των ελαφιών. Πιο πρόσφατα επιβεβαιώθηκε σε ελάφια, καθώς και σε άλκες στον Καναδά, αφού προηγούμενα κρούσματα αναφέρθηκαν στο Εθνικό Πάρκο Yellowstone στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Δεν έχουν αναφερθεί ακόμη κρούσματα σε ανθρώπους, αλλά μια πρόσφατη αναφορά ιατρικής περίπτωσης από γιατρούς στο Τέξας των ΗΠΑ, σχετικά με τους θανάτους δύο κυνηγών που έτρωγαν τακτικά κρέας από πληθυσμό ελαφιών που είχαν μολυνθεί με την νόσο έχει εγείρει νέα ερωτήματα. Και οι δύο άνδρες πέθαναν από την νόσο αλλά οι γιατροί που διερεύνησαν τους θανάτους δεν μπόρεσαν να αποδείξουν μια οριστική σύνδεση με αυτήν.
Καθώς οι μεταδόσεις στα ζώα αυξάνονται σε όλη τη Βόρεια Αμερική, τη Σκανδιναβία και τη Νότια Κορέα, ορισμένοι ειδικοί φοβούνται ότι ο κίνδυνος μετάδοσης στον άνθρωπο μπορεί επίσης να αυξάνεται. Βασίζουν τις ανησυχίες τους σε πειραματικές μελέτες, το ιστορικό άλλων ασθενειών που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο (πράγμα εξαιρετικά σπάνιο) και τις πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Τι είναι η νόσος των ζόμπι και ποια είναι τα συμπτώματα;
Η χρόνια ασθένεια μεταδίδεται στα οπλισμένα μηρυκαστικά θηλαστικά, όπως τα ελάφια, οι τάρανδοι, οι άλκες και οι άλκες. Αν και είναι μια μολυσματική ασθένεια, η νόσος δεν προκαλείται από βακτήριο ή ιό, σύμφωνα με την Υπηρεσία Επιθεώρησης Ζώων και Φυτών του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.
Αντίθετα, μια λανθασμένη αναδίπλωση πρωτεΐνης προκαλεί το πρόβλημα, αλλά οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη τι κάνει την πρωτεΐνη να γίνει ανώμαλη. Αλλά όταν διπλώνονται λάθος, προκαλούν την κακή αναδίπλωση περισσότερων πρωτεϊνών. Ουσιαστικά μιλάμε για ένα ντόμινο. Οι λανθασμένες πρωτεΐνες στον εγκέφαλο σκοτώνουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και προκαλούν σωματική δυσλειτουργία, οδηγώντας σε ασυνήθιστα συμπτώματα.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν απώλεια βάρους, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και ούρηση, κακή ισορροπία και συντονισμό, πεσμένα αυτιά και δυσκολία στην κατάποση. Η δυσκολία στην κατάποση μπορεί να οδηγήσει σε σάλια και τελικά πνευμονία και θάνατο. Τα κλασικά συμπτώματα και η εικόνα ενός ασυντόνιστου ζώου που παραπαίει οδήγησαν στον όρο «νόσος των ελαφιών ζόμπι». Τα συμπτώματα μπορεί να χρειαστούν μήνες ή χρόνια για να εκδηλωθούν, καθιστώντας δύσκολη την οπτική διάγνωση.
Όταν οι πρωτεΐνες αναδιπλώνονται λανθασμένα, γίνονται μολυσματικές, γεγονός που οδηγεί σε εξάπλωση μεταξύ της άγριας ζωής. Η νόος μεταδίδεται από ζώο σε ζώο μέσω άμεσης επαφής με σωματικά υγρά και απόβλητα και μέσω έμμεσης επαφής με μολυσμένο έδαφος, νερό και τρόφιμα.
Μπορεί η ασθένεια των ελαφιών ζόμπι να εξαπλωθεί στους ανθρώπους;
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι σε περιοχές όπου η νόσος είναι ενδημική, τα ποσοστά μόλυνσης κυμαίνονται από 10% έως 25%. Το 2023, τα αποτελέσματα επιτήρησης από την καναδική επαρχία της Αλμπέρτα υποδηλώνουν ποσοστό θετικότητας 23% για τα ελάφια.
Τα τρέχοντα στοιχεία δεν δείχνουν ότι η νόσος μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους όταν τρώνε το κρέας ενός μολυσμένου ζώου, συναντούν μολυσμένη άγρια ζωή ή πίνουν ή αγγίζουν μολυσμένο έδαφος ή νερό. Ωστόσο, οι ερευνητές συνεχίζουν να διερευνούν εάν είναι δυνατή η μετάδοση από ζώο σε άνθρωπο.
Πηγή: BBC.COM
*Photo Credits: Shutterstock