H συζήτηση για την ίδρυση της «Meta Hellas» ή «Facebook Greece» ξεκίνησε πριν από έναν περίπου χρόνο. Συγκεκριμένα από τον Φεβρουάριο του 2022 όταν έγινε γνωστό πως η Meta Platforms αποφάσισε να προχωρήσει στην εξαγορά της ελληνικής startup Accusonus. Mέ έδρα στην Πάτρα αλλά και παρουσία στην Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, η Accusonus Inc. αναπτύσσει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία βοηθούν στην επεξεργασία ήχου και βίντεο.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ο αμερικάνικος κολοσσός καταβάλλοντας ένα αντίτιμο που κυμάνθηκε μεταξύ 80-100 εκατ. ευρώ απέκτησε την ελληνική startup και έθεσε στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών της. Όπως, μάλιστα, ανέφεραν πρόσφατα οι ιδρυτές της Accusonus Ηλίας Κοκκίνης και Αλέξανδρος Τσιφλίδης, στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα δυνατό παράρτημα στην Ελλάδα από τα 35 άτομα που εργάζονται από την Ελλάδα για την μητρική του Facebook.
Πέρα, όμως, από την εξαγορά της Accusonus, εκείνη την περίοδο (Φεβρουάριος του 2022) έγινε, επίσης, γνωστό πως ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2021, στελέχη της Meta Platforms ήρθαν σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αξιολογήσουν την προοπτική να ιδρύσουν θυγατρική στην χώρα μας. Σύμφωνα με τα όσα κυκλοφόρησαν, τις σχετικές συζητήσεις και τα ερωτήματα που είχε η ομάδα της αμερικανικής εταιρείας ανέλαβε να συντονίσει και να απαντήσει επιτελείο της κυβέρνησης υπό τη διεύθυνση του επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξη Πατέλη.
Στα μέσα, λοιπόν, του Μαρτίου του 2023, οι συνθήκες φαίνεται πως ωρίμασαν και η θυγατρική της Meta με το ελληνικό ΑΦΜ απέκτησε «σάρκα και οστά». Δεν πρόκειται, όμως, για την «Meta Hellas» ή την «Facebook Greece» αλλά για την «EDGE NETWORK INFRASTRUCTURE SERVICES GREECE». Η εταιρεία, με έδρα την Πάτρα, έχει σκοπό «άλλες υπηρεσίες παροχής φιλοξενίας (καταχώρισης) και υποδομής τεχνολογιών της πληροφορίας (ΙΤ)» και μοναδικό μέτοχο EDGE NETWORK SERVICES LIMITED, με έδρα την Ιρλανδία, η οποία ελέγχεται από το Facebook και την μητρική Meta. Εντύπωση προκαλεί, βέβαια, το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, που είναι μόλις 1 ευρώ.
Διαχειριστές της νεοσύστατης εταιρείας είναι ο Nisarg Jariwala (Infrastructure Controller στην Meta), η Maribe Fallon (Senior Director of International Financial Reporting της Meta) και ο Raj Sigh (Vice President, Associate General Counsel, M&A & Corporate της Meta).
Είναι ασαφές, φυσικά, εάν αυτή θα είναι η μοναδική θυγατρική εταιρεία που θα δημιουργήσει η Meta στην χώρα μας ή αν όντως θα λειτουργήσει -όπως είχε ακουστεί- σαν όχημα είτε για να μεταφερθεί σημαντικότατος αριθμό εργαζομένων του κολοσσού από άλλες επικράτειες στην Ελλάδα είτεγια να δημιουργηθεί κάποιο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης για το metaverse στην χώρα μας.
Το μόνο βέβαιο είναι πως μετά την θυγατρική της Apple στην Ελλάδα και τις επενδύσεις των Microsoft, Google και Αmazon Web Services στην χώρα, ένας ακόμη παγκόσμιος τεχνολογικός κολοσσός φαίνεται να στρέφει το βλέμμα του σε αυτή την γωνιά της Μεσογείου. Το γεγονός πως υπάρχει θυγατρική του γιγαντιαίου οργανισμού που έχει δημιουργήσει o Mark Zuckerberg, η οποία διαθέτει ελληνικό ΑΦΜ, αποτελεί σίγουρα εξέλιξη με θετικό πρόσημο.