Έχουμε δει σπρέι μαλλιών. Επίσης την Μπέλα Χαντίντ να φοράει ένα φόρεμα που έχει δημιουργηθεί με σπρέι. Αυτό που δεν έχουμε δει ακόμα, αλλά θα το δούμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, είναι παπούτσι φτιαγμένο με σπρέι. Μάλιστα οι κατασκευαστές του υποστηρίζουν ότι ο αθλητής που θα φορέσει το ζευγάρι μπορεί να κερδίσει τον Μαραθώνιο.

Το αθλητικό παπούτσι από την On ονομάζεται Cloudboom Strike LS και δε μοιάζει με κανένα αθλητικό παπούτσι που έχει δει ποτέ κανείς.

Το Cloudboom Strike LS δεν έχει κορδόνια και ζυγίζει λιγότερο από το τελευταίο iPhone. Η ελβετική μάρκα αθλητικών ειδών On είναι η τελευταία εταιρεία που αγκαλιάζει τα προηγμένα υλικά «spray-on» με ένα «επαναστατικό» ρομποτικό αθλητικό παπούτσι που πιστεύει ότι μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες που ξεκινούν σε λίγες μέρες στο Παρίσι.

Φορώντας ένα ζευγάρι Cloudboom Strike LS η Κενυάτισσα δρομέας Έλεν Ομπίρι, ασημένια Ολυμπιονίκης και η μόνη γυναίκα που έχει κερδίσει παγκόσμιους τίτλους σε κλειστό, ανοιχτό και ανώμαλο δρόμο, θριάμβευσε στον φετινό Μαραθώνιο της Βοστώνης. Θα τα φορέσει ξανά για να αγωνιστεί στους Αγώνες του Παρισιού το 2024 αυτό το καλοκαίρι.

Σχεδιασμένα για να είναι πιο ευπροσάρμοστα, δυναμικά και υποστηρικτικά από τα συνηθισμένα αθλητικά παπούτσια τρεξίματος, τα παπούτσια αξίας 330 δολαρίων έχουν ήδη μια πειστική πορεία, αυτήν της Έλεν Ομπίρι, που τα δοκίμασε και στην πράξη.

Η εταιρεία On με έδρα τη Ζυρίχη αποδίδει την επιτυχία των παπουτσιών της σε έναν συνδυασμό εμβιομηχανικής, φυσιολογίας και ακραίας ελαφρότητας. (Ένα παπούτσι νούμερο 39 ζυγίζει μόλις 170 γραμμάρια, πάνω από 100 γραμμάρια ελαφρύτερο από πολλά δημοφιλή παπούτσια τρεξίματος του ίδιου μεγέθους).

«Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, θέλουμε (οι αθλητές) να κερδίζουν», λέει ο ανώτερος διευθυντής καινοτομίας, Ilmarin Heitz. «Αυτό είναι το μέτρο της επιτυχίας μας».

Χωρίς κάλυμμα φτέρνας, κορδόνια ή γλώσσα, το ημιδιαφανές, σαν κάλτσα αθλητικό παπούτσι μοιάζει με παπούτσι που έχει χάσει το δέρμα του. Ο εφευρέτης του, Γιχάνες Βόλχερτ, σκέφτηκε την ιδέα ως φοιτητής, αφού είδε ένα αποκριάτικο πιστόλι θερμής κόλλας που έβγαζε διακοσμητικούς ιστούς αράχνης.

Σύμφωνα με την On, το πάνω μέρος του παπουτσιού (το υλικό πάνω από τη σόλα) κατασκευάζεται από ένα είδος θερμοπλαστικού και χρωματίζεται και μαρκάρεται μέσα σε τρία λεπτά χρησιμοποιώντας μόνο έναν ρομποτικό βραχίονα.

Το πάνω μέρος ψεκάζεται με μία κίνηση και μπορεί να συνδεθεί με τη σόλα από ανθρακονήματα και αφρώδες καουτσούκ χρησιμοποιώντας θερμότητα και όχι κόλλα.

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι η τεχνολογία της μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για την παραγωγή του επάνω μέρους ενός παπουτσιού κατά 75%, σε σύγκριση με άλλα μοντέλα αθλητικών παπουτσιών.

Το υλικό, το οποίο ονομάζει LightSpray, έχει «τη δυνατότητα… να μας οδηγήσει προς ένα πιο βιώσιμο, κυκλικό μέλλον», λέει ο Μάρκ Μάρερ, συν-διευθύνων σύμβουλος της On.

Η τεχνολογία θα παρουσιαστεί σε ένα pop up στο Παρίσι αργότερα αυτό το μήνα, καθώς ο κόσμος συρρέει στην πρωτεύουσα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Και ενώ δεν είναι ακόμη γνωστό ποιοι άλλοι αθλητές εκτός από την Ομπίρι θα τα φορέσουν στους Αγώνες, αρκετοί Ολυμπιονίκες έχουν τρέξει πρόσφατα με το Cloudboom Strike LS, συμπεριλαμβανομένου του Αυστραλού δρομέα μεσαίων αποστάσεων Όλι Χορ.

Η εταιρεία πάντως ελπίζει ότι οι αθλητές που θα πάνε στο Παρίσι και έχουν φορέσει στο παρελθόν τα παπούτσια – όπως ο Ιρλανδός δρομέας των 1.500 μέτρων Λουκ Μακκάν – «θα τα φορέσουν και αυτό το καλοκαίρι».

Πηγή: CNN

Photo Credit: On