Όσο η συζήτηση αναφορικά με την εφαρμογή ChatGPT, αυξάνει σε όλα τα πεδία πλέον και η ίδια η τεχνητή νοημοσύνη αρχίζει να εισχωρεί στους περισσότερους τομείς της καθημερινότητας που αφορά τα τεχνολογικά μέσα, επιτρέποντάς μας μάλιστα τον διάλογο, υπό μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων με τις συσκευές, τα νέα από την πηγή των εξελίξεων προβληματίζουν αντιστρόφως ανάλογα προκαλώντας έντονη ανησυχία αναφορικά με ζητήματα ασφάλειας των χρηστών και μεθόδους παραπληροφόρησης.

Ακόμα μια αφορμή επανάληψης των προβληματισμών τέτοιου είδους, η παραίτηση του Τζέφρι Χίντον από την Google, ο οποίος προειδοποιεί για κινδύνους παραπληροφόρησης σπέρνοντας τρόμο σε σχέση με τις διαστάσεις που αντιλαμβάνεται ότι αποκτούν τα λεγόμενα «chatbots».

Ο Dr. Τζέφρι Χίντον, θεωρείται ευρέως «νονός» της τεχνητής νοημοσύνης και ο πρωτοπόρος του νευρωνικού δικτύου, ενώ ανακοινώνοντας την παραίτησή του με δήλωση στους New York Times, σημειώνει ότι μετανιώνει για τη δουλειά του, ενώ δεν παύει, με κάθε ευκαιρία να επισημαίνει τις ανησυχίες του για την διαρροή ψεύτικων πληροφοριών, βίντεο και φωτογραφιών στο διαδίκτυο και την πιθανότητα η τεχνητή νοημοσύνη να ανατρέψει την αγορά εργασίας, ειδικά όταν φτάσει στο σημείο μια συσκευή να αποδεικνύεται πιο ευφυής, από τον χειριστή της, δηλαδή από τον ίδιο τον άνθρωπο.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι στις δηλώσεις περί παραίτησης ο 75χρονος καθηγητής, τονίζει ότι στους λόγους της ενέργειάς του, περιλαμβάνεται η ανάγκη του να μιλήσει ελεύθερα περί του ζητήματος, εκθέτοντας δηλαδή στο ευρύ κοινό τα μυστικά αυτής της ραγδαίας ανάπτυξης, μια και πλέον λυπάται για την πρόοδο που συνετέλεσε να επέλθει. Χαρακτηριστικό είναι πως ο ίδιος προσλήφθηκε από την Google πριν από μια δεκαετία για να βοηθήσει στην ανάπτυξη της τεχνολογίας AI της εταιρείας και η επίμονη έρευνά του, οδήγησε στα τρέχοντα συστήματα όπως το ChatGPT.

Μήπως οι κίνδυνοι στους οποίους αναφέρθηκε ο διάσημος ερευνητής έχουν ήδη γίνει ορατοί στον μέσο χρήστη;

Είναι γεγονός πλέον πως οι υποστηρικτές αυτού του είδους της άνθισης στον τομέα, ισχυρίζονταν πως δεν θα αποβεί τρομακτική αυτή η τεχνολογία ήδη από τον Νοέμβριο του 2022, στηρίζοντας την άποψή τους στο γεγονός ότι η μηχανή αξιοποιεί όσα ο άνθρωπος της επιτρέψει δίνοντας της πληροφορίες. Πλέον όμως είναι αδύνατο να διαχωρίσει κανείς την αλήθεια από το έτοιμο σε ό,τι αφορά φωτογραφίες, βίντεο και κείμενα ακόμα ακόμα, που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη και κατακλύζουν το διαδίκτυο.

Θυμηθείτε τις πρόσφατες αναβαθμίσεις σε συσκευές δημιουργίας εικόνων όπως το Midjourney που σημαίνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν πλέον να παράγουν «φωτορεαλιστικές» εικόνες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα σε αυτή την περίπτωση, την εικόνα του Πάπα Φραγκίσκου με ένα παλτό Balenciaga που έγινε viral τον Μάρτιο.

Άλλωστε, δεν είναι λίγοι οι… «αρνητές» της καταχρηστικής ευστροφίας των μηχανών που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με την κακή ποιότητα ενημέρωσης που θα έρθει να προστεθεί στις υπάρχουσες πηγές στημένων ειδήσεων και παραπληροφόρησης, όταν τα έτοιμα κείμενα που… εμπνέουν μια τέτοια συσκευή, θα αντικαταστήσουν τον δημοσιογράφο και την ανθρώπινη σκέψη στην παρουσίαση της ειδησεογραφίας.

Ίσως να επιβεβαιώνεται ξανά ο Σουντάρ Πιτσάι, μια από τις πιο εμβληματικές φιγούρες στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας, που από το 2018 ήδη διατύπωνε τέτοιας κλίμακας φόβους. Ο διευθύνων σύμβουλος του κολοσσού Google, σε τηλεοπτική του συνέντευξή στην εκπομπή 60 Minutes του BBC , που μεταδόθηκε το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα, δήλωνε ότι η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης θα έχει τόση «βαθιά επίδραση» στην ανθρωπότητα, όση είχαν η χρησιμοποίηση της φωτιάς ή η ανάπτυξη του ηλεκτρισμού. «Αναπτύσσουμε τεχνολογία, η οποία μια μέρα θα είναι τόσο ικανή όσο τίποτε άλλο έχουμε δει ως τώρα», ήταν η ακριβής του δήλωση.

Πού οφείλεται η «στροφή» του Χίντον;

Στην πρόσφατη «κατάθεσή» του στους New York Times, υποστήριξε ότι μέχρι πέρυσι πίστευε ότι η Google ήταν ο «σωστός διαχειριστής» της τεχνολογίας, αλλά αυτό άλλαξε όταν η Microsoft άρχισε να ενσωματώνει ένα chatbot στη μηχανή αναζήτησής της Bing και η εταιρεία άρχισε να ανησυχεί για τον κίνδυνο που μπορούσε να προκαλέσει στην αναζήτηση του εκάστοτε χρήστη.

Μερικοί από τους κινδύνους των chatbot της τεχνητής νοημοσύνης ήταν «αρκετά τρομακτικοί», δήλωνε και στο BBC, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσαν να γίνουν πιο έξυπνα από τους ανθρώπους τα μηχανήματα και θα μπορούσαν να τα εκμεταλλευτούν… «κακοί ηθοποιοί», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

«Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το είδος της νοημοσύνης που αναπτύσσουμε είναι πολύ διαφορετικό από τη νοημοσύνη που έχουμε», λέει ο Χίντον, διόλου κατευναστικά σε σχέση με την έκρηξη που έχει προκληθεί στον τομέα της τεχνητής… αντικατάστασης του ανθρώπινου νου.

«Λοιπόν, είναι σαν να είχες 10.000 άτομα και όποτε ένα άτομο μάθαινε κάτι, όλοι το γνώριζαν αυτόματα. Και έτσι αυτά τα chatbots μπορούν να γνωρίζουν πολλά περισσότερα από οποιοδήποτε άτομο», φοβούμενος πως δεν είναι μόνο λίγα τα επαγγέλματα που εκτός των άλλων θα εκλείψουν, μια και θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει τελικά θέσεις εργασίας όπως ακόμα και το επάγγελμα του δικηγόρου, ή οι θέσεις back office των εταιρειών.

Διόλου τυχαίο πως οι προσλήψεις σε τομείς όπως το ανθρώπινο δυναμικό θα επιβραδυνθούν ή θα ανασταλούν σύμφωνα με τα ποσοστά των μελετών, με αποτέλεσμα την αντικατάσταση χιλιάδων θέσεων παγκοσμίως σε εταιρείες υψηλών απαιτήσεων. Δεν είναι μακρινό το παράδειγμα των μαζικών απολύσεων που σχεδίαζε για τους εργαζόμενους στις εφαρμογές τις Meta, ήτοι facebook, instagram, whats app ο Ζούκερμπεργκ και μάλιστα σε είδη πλατφόρμας που συσχετίζονται σε μέγιστο βαθμό με την διαχείριση προσωπικών δεομένων των χρηστών.

* Με πληροφορίες από Guardian