Θα έχετε πέσει πάνω σε ένα βίντεο από χρήστες στο Tik Tok που ανακαλύπτουν αντικείμενα μέσα από την εφαρμογή “Randonautica”. Πώς λειτουργεί; Η εφαρμογή σε στέλνει κάθε φορά σε μια περιπέτεια σαν task.Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κοινοποιήσεις την τοποθεσία σου και τις προθέσεις σου. Λέγεται ότι θα βρεις κάτι το οποίο ανταποκρίνεται σε όσα ανέφερες, όσο τραβηγμένο και αν ακούγεται.
Είναι τόσο creepy που μας κάνει να πιστεύουμε ότι όλα όσα είδαμε στο Dark μπορεί να είναι και αληθινά. Σίγουρα δεν πρόκειται για μια εφαρμογή που χρησιμοποιεί μαύρη μαγεία, ούτε επικαλείται κάποια ανώτερη δύναμη, η οποία περιμένει να ικανοποιήσει το εγώ σου. Στην περίπτωση των Tik Tokers οι “περιπέτειες” μπορεί να οδηγήσουν σε κάποια ανακάλυψη για την προσωπική σου ζωή ή ακόμα και σε σκηνές εγκλήματος. Μην ξεχνάμε ότι στην Ουάσιγκτον, μια παρέα από εφήβους βρήκαν ένα πτώμα σε μια βαλίτσα, όταν η εφαρμογή τους έστειλε εκεί.
Γενικά οι εξερευνήσεις της Randonautica είναι σύντομοι περίπατοι που οδηγούν σε ενδιαφέροντα μέρη, τα οποία σε κάνουν να σκέφτεσαι διαφορετικά. Η εφαρμογή, η οποία προγραμματίστηκε με γνώμονα την κβαντική φυσική και την πνευματικότητα, είχε πάνω από ένα εκατομμύριο λήψεις σε μια περίοδο τριών μηνών, όταν ξεκίνησε η καραντίνα, σύμφωνα με τους δημιουργούς. Παρόλο που η εφαρμογή βγήκε στις αρχές του 2020, είχε ήδη ένα ενσωματωμένο κοινό, τους “Randonauts”, γνωστό και ως Reddit-ers, που δημιουργούσαν μόνοι τους τυχαία σημεία για να συνεχίσουν τις περιπέτειες και να τις συζητήσουν.
Τι σχέση έχει με την κβαντική φυσική;
Το Randonauting εμπνέεται σε μεγάλο βαθμό από τη θεωρία του χάους και τη θεωρία Derive του Guy Debord. Αυτή η θεωρία μπορεί να γίνει καλύτερα κατανοητή αν σκεφτεί κανείς ότι δίνει ώθηση σε μια κούνια. Ξέρουμε ποια είναι η κίνηση του εκκρεμούς. Αυτό γίνεται πιο περίπλοκο όταν πρόκειται για δύο σημεία ενώ χρειάζεται περισσότερη ώθηση.
Υπάρχουν γεννήτριες τυχαίων αριθμών και κβαντικές γεννήτριες τυχαίων αριθμών. Μια από αυτές βγάζει μια τυχαία σειρά από αριθμούς, με το αποτέλεσμα όμως να είναι προκαθορισμένο. Αυτό συμβαίνει γιατί η γεννήτρια χειρίζεται από υπολογιστές που έχουν συγκεκριμένες ακολουθίες αριθμών και όρια. Μια κβαντική γεννήτρια από την άλλη θεωρείται ότι παράγει ακολουθίες αριθμών τυχαία, αφού δεν υπάρχει κάποιος κβαντικός υπολογιστής από πίσω.
Η εφαρμογή προτείνει τρεις διαφορετικούς τύπους τοποθεσιών για να διαλέξεις. Ο πρώτος τύπος τοποθεσίας είναι μια τοποθεσία “ελκυστική”. Αυτό σημαίνει ότι είναι μια περιοχή που έχει πολλές συστάδες κβαντικών σημείων. Ο όρος “κβαντικό σημείο” περιγράφει τυχαίους αριθμούς που έχουν μετατραπεί σε μια θέση συντεταγμένων κάπου στην περιοχή σου. Αυτό, θεωρητικά, θα μπορούσε να σημαίνει ότι η περιοχή έχει πολλή ενέργεια. Η “κενή” θέση είναι ουσιαστικά το αντίθετο – μια περιοχή κατανομής κβαντικών σημείων χαμηλής πυκνότητας. Η “ανώμαλη” είναι η τρίτη τοποθεσία, που θεωρείται η ισχυρότερη. Αν έχεις έντονη πρόθεση και νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε αποστολή, είναι η ιδανική.
Βέβαια, η εφαρμογή σε προειδοποιεί να μην πας σε τοποθεσίες που φαίνονται επικίνδυνες ή που μπορεί η περιοχή να είναι ιδιοκτησία άλλου. Δεν θα ήθελε σίγουρα κανείς να βρει κάποιον να σκάβει στον κήπο του, ενώ παίζει κυνήγι θησαυρού.
Ένα άλλο φιλοσοφικό θέμα που εντάσσεται στο app είναι το φαινόμενο Baader-Meinhof. Αυτό περιγράφει την αίσθηση του να βλέπεις κάποιος πράγματα που μόλις έμαθε ή μίλησε για αυτά. Είναι σαν την εμφάνιση διαφημίσεων στα social media για πράγματα που μόλις μιλήσαμε, και που βέβαια δεν έχουμε αναζητήσει. Γνωρίζουμε όλοι πόσο τρομακτικό είναι.
Ο καθηγητής γλωσσολογίας του Στάνφορντ, Άρνολντ Ζβίκυ, επινόησε τον όρο για να περιγράψει την ασυνείδητη αναζήτηση που ξεκινά μόλις κάτι εισέλθει στη συνείδησή μας. Στον κόσμο του Randonauting, σημαντικό ρόλο παίζει η διαδικασία καθορισμού μιας πρόθεσης και εκχώρησης νοήματος σε τυχαία συμβάντα και αντικείμενα. Μέρος της επιτυχίας της εφαρμογής είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποι πηγαίνουν στις τοποθεσίες που γνωρίζουν ήδη υποσυνείδητα ποια απάντηση αναζητούν και έτσι βρίσκουν αποδεικτικά στοιχεία που την υποστηρίζουν. Μήπως τελικά προέρχονται όλα από το μυαλό μας;