Η σχέση των ανθρώπων με το φιλί πηγαίνει πολύ πίσω στο χρόνο, σε βαθμό που πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι η τέχνη του, ήταν ήδη σε πλήρη εξέλιξη πριν από 4.500 χρόνια στη Μεσοποταμία.
Απόδειξη, η σφηνοειδής γραφή , σύμφωνα με τα ευρήματα των ειδικών.
Πιο συγκεκριμένα, ενώ έως τώρα θεωρούταν πως η προέλευση του φιλιού προέρχονταν από τη Νότια Ασία και τα τοποθετούσαν πριν από 3.500 χρόνια, σύμφωνα με τη νέα έρευνα που διεξήχθη από τον Δρ. Troels Pank Arbøll από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και τη Δρ. Sophie Lund Rasmussen από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στοιχεία από διάφορες πηγές δείχνουν ότι το φιλί ήταν μια καθιερωμένη παράδοση ακόμη και νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.
Η νέα έρευνα υποστηρίζει ότι στη Μεσοποταμία, η οποία περιελάμβανε τις περιοχές μεταξύ των ποταμών Ευφράτη και Τίγρη (σημερινό Ιράκ και Συρία), οι αρχαίοι πολιτισμοί εξέφραζαν τη στοργή τους μέσω της επαφής χείλους με χείλος, όπως αποδεικνύεται από τις σφηνοειδή γραφή σε πήλινες πλάκες, που εντοπίζονται σήμερα.
Αναπαραστάσεις, δηλαδή που παρουσιάζουν ξεκάθαρα πως το φιλί θεωρούνταν μέρος των ρομαντικών σχέσεων, καθώς και των οικογενειακών δεσμών.