Ναι, αμέ. Είχαν και οι Νεάντερταλ …brunch.

Νέα προϊστορικά ευρύματα αποκαλύπτουν ότι έφτιαχναν επίπεδες ζύμες που θυμίζουν πολύ τα σημερινά… pancakes. Μάλιστα, είχαν και επικάλυψη από καρπούς και κόκκινα φρούτα.

Τα εν λόγω ευρύματα έκαναν την εμφάνισή τους στην περιοχή που αποτελεί σήμερα το Βόρειο Ιράν και αποκαλύπτουν ότι οι Νεάντερταλ αφιέρωναν πολύ χρόνο και προσπάθεια στο να κάνουν τα γεύματά τους όσο πιο νόστιμα γίνεται, σε αντίθεση με την εντύπωση που είχε δημιουργηθεί ότι μαγείρευαν με απλό τρόπο με ό,τι είχαν διαθέσιμο μόνο και μόνο για να επιβιώσουν.

Μάλλον, τελικά, οι Νεάντερταλ είναι οι πρόγονοι των σημερινών… σεφ.

«Τα ευρύματά μας είναι πρώτες ενδείξεις περίπλοκων γαστρονομικών διαδικασιών στο ανθρώπινο είδος» αναφέρει ο Chris Hunt, καθηγητής κοινωνικής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο John Moores στο Λίβερπουλ , ο οποίος ήταν επικεφαλής της εκσκαφής.

Τα απανθρακωμένα αποφάγια τους -τα οποία είναι τα παλαιότερα που έχουν βρεθεί- βρέθηκαν στην σπηλιά Shanidar, περίπου 600 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης στην οροσειρά Zagros.

Υπολογίζεται ότι είναι 70,000 ετών και αποκαλύπτπουν πολλά για την ζωή των μακρινών προγόνων μας.

Ακόμη, βρέθηκαν στα μικροσκόπια από τα δείγματα κάρβουνων και «μείγμματα» καρπών και καρυκευμάτων, που υποδεικνύουν ότι οι Νεάντερταλ έδιναν πολλή σημασία και προσοχή στις γεύσεις που θα είχαν τα γεύματά τους.

Πολύ ενδιαφέρον είναι ακόμη ότι οι Νεάντερταλ δεν αφαιρούσαν την φλούδα από τους καρπούς όταν τους μαγείρευαν για να αποκλείσουν την οξύτητα, όπως κάνουν οι σημερινοί σεφ.

Ακόμη, το φαγητό τους φαίνεται να μην ήταν πολύ καλά επεξεργασμένο, κάτι που εξηγεί σε έναν βαθμό γιατί τα δόντια των Νεάντερταλ ήταν τόσο «φαγωμένα».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Antiquity», το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την αρχαιολογική κοινότητα.