Το τι σκέφτεται κάποιος λίγα λεπτά πριν πεθάνει παραμένει ένα αναπάντητο ερώτημα. Ακόμα και όταν έρθει η στιγμή να το μάθουμε, δεν θα μπορούμε να το μοιραστούμε με κάποιον για αυτονόητους λόγους. Οι επιστήμονες, όμως, λένε ότι κατάφεραν να καταλάβουν ποιες μπορεί να είναι οι τελευταίες μας σκέψεις πριν από το θάνατο.
Ερευνητές στις ΗΠΑ υπέβαλαν σε ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG), έναν 87χρονο άνδρα που έπασχε από επιληψία. Κατέγραψαν τα εγκεφαλικά κύματα ενός ασθενούς 15 λεπτά μετά τον θάνατό του από καρδιακή προσβολή. Εντοπίστηκε μια αύξηση στα εγκεφαλικά κύματα, κάτι που υποστηρίζει ότι η ζωή κάποιου «περνά μπροστά στα μάτια του».
Το NHS λέει ότι κατά τη διάρκεια αυτής της ανώδυνης δοκιμής, μικροί αισθητήρες συνδέονται στο τριχωτό της κεφαλής για να συλλάβουν τα ηλεκτρικά σήματα που παράγονται από τον εγκέφαλο, τα οποία αναλύει ο γιατρός.
«Μέσω της δημιουργίας ταλαντώσεων που εμπλέκονται στην ανάκτηση μνήμης, ο εγκέφαλος μπορεί να αναπολεί για τελευταία φορά σημαντικά γεγονότα λίγο πριν πεθάνουμε. Μοιάζει με αυτό που βιώνει κάποιος όταν φτάνει κοντά στον θάνατο», είπε ο Δρ. Ajmal Zemmar, ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Aging Neuroscience .
Οι τελευταίες αυτές σκέψεις μπορεί να ανατρέψουν τα πάντα
Η μελέτη έδειξε παρόμοιες αλλαγές στα εγκεφαλικά κύματα μεταξύ των αρουραίων τη στιγμή του θανάτου, αλλά για πρώτη φορά καταγράφεται σε ανθρώπους. «Αυτά τα ευρήματα μπορούν να αλλάξουν τα όσα ξέρουμε για το πότε ακριβώς τελειώνει η ζωή και δημιουργούνται ερωτήματα, όπως με το πότε πρέπει να ξεκινά η δωρεά οργάνων».
Η ομάδα λέει ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να δοθούν πιο έγκυρες απαντήσεις. Να σημειωθεί κιόλας ότι τα δεδομένα επικεντρώνονται σε μία μόνο μελέτη περίπτωσης, κατά την οποία ο εγκέφαλος του ασθενούς είχε ήδη υποστεί βλάβη από επιληψία. Δεν μπορούν, άρα, να πουν με σιγουριά αν το ίδιο θα συνέβαινε σε ένα διαφορετικό άτομο κοντά στη στιγμή του θανάτου του.
«Αν και οι αγαπημένοι μας έχουν τα μάτια τους κλειστά και είναι έτοιμοι να μας αφήσουν, ο εγκέφαλός τους μπορεί να επαναλαμβάνει μερικές από τις ωραιότερες στιγμές που βίωσαν στη ζωή τους» πρόσθεσε ο Δρ. Zemmar.