Τον Αύγουστο του 2020 εκατοντάδες πυρκαγιές βρίσκονταν σε εξέλιξη σε ολόκληρη την Καλιφόρνια. Ο πυκνός καπνός έκανε τη νύχτα μέρα. Για 30 ημέρες οι Αρχές προειδοποιούσαν του πολίτες για την ποιότητα του αέρα στην περιοχή του κόλπου.

Η Καλιφόρνια έχει δει πολλές καταστροφικές πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης μιας ιστορικά βίαιης σεζόν το 2020 κατά την οποία 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ο ουρανός στην αμερικανική δύση έγινε απόκοσμα πορτοκαλί, εκθέτοντας 25 εκατομμύρια ανθρώπους στον τοξικό αέρα από τις πυρκαγιές.

Οι γιατροί στη Βόρεια Καλιφόρνια ανέφεραν αύξηση 43% στα εγκεφαλικά και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 12%. Ορισμένοι ερευνητές εκτίμησαν ότι ο καπνός από την πυρκαγιά μπορεί να ήταν ένας παράγοντας για χιλιάδες θανάτους.

Οι περιβαλλοντικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι οι πυρκαγιές αποτελούν κίνδυνο για την υγεία πολύ καιρό αφότου μια φωτιά σταματήσει να καίει. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εξακολουθούν να μην κατανοούν πλήρως, όπως ακριβώς πώς ο καπνός κινείται στο σώμα ή πώς η έκθεση σε αυτόν μπορεί να επηρεάσει την ανθρώπινη υγεία πολύ καιρό μετά την απομάκρυνση του καπνού.

Τα περισσότερα από αυτά που γνωρίζουν οι επιστήμονες μέχρι στιγμής προέρχονται από μελέτες, οι οποίες αποκάλυψαν ότι η έκθεση στον καπνό βλάπτει την υγεία, αλλά δεν μπορούν να αποδείξουν την αιτία και το αποτέλεσμα. Αυτές οι μελέτες έχουν συνδέσει την έκθεση στον καπνό της δασικής πυρκαγιάς με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών προσβολών , εγκεφαλικών επεισοδίων , επιπλοκών με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό , προβλήματα ψυχικής υγείας και ορισμένους καρκίνους.

Έρευνες σε κύτταρα και σε πειραματόζωα όπως ποντίκια και πίθηκους δείχνουν ότι ο καπνός διαταράσσει τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για τη διαχείριση των ανοσολογικών μας αποκρίσεων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη φλεγμονή και στρες . Αυτοί οι παράγοντες είναι γνωστό ότι εμπλέκονται σε πολλές από τις καταστάσεις που σχετίζονται με την έκθεση στον καπνό.

πυρκαγιά

Καθώς οι ερευνητές εξετάζουν τον αντίκτυπο του καπνού των δασικών πυρκαγιών, εξετάζουν επίσης μελέτες δεκαετιών για την αστική και βιομηχανική ρύπανση για ενδείξεις σχετικά με τις επιπτώσεις της.

Αυτή η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που εκτίθενται στον καπνό συχνά εισπνέουν σωματίδια του.

Η βλέννα και οι τρίχες στη μύτη σας μπορούν να παγιδέψουν μεγαλύτερα σωματίδια και η βλέννα και οι βλεφαρίδες στον ανώτερο αεραγωγό σας μπορούν επίσης να πιάσουν μερικά, είπε ο Λουκ Μοντρόσε, περιβαλλοντικός τοξικολόγος στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. Αλλά μερικά σωματίδια PM2,5 ή μικρότερα μπορούν να παρακάμψουν αυτές τις άμυνες και να διεισδύσουν στα βαθύτερα μέρη των πνευμόνων σας.

Ο Δρ Μοντρόσε περιέγραψε τους πνεύμονες ως ένα ανάποδο δέντρο: Ο καπνός ταξιδεύει μέσω του αεραγωγού σας. Τα μικρότερα σωματίδια μπορούν να φτάσουν στις άκρες των φύλλων του δέντρου, τις κυψελίδες. Αυτοί οι αερόσακοι μεταφέρουν το οξυγόνο της αναπνοής σας στην κυκλοφορία του αίματός σας. Όταν τα σωματίδια PM2.5 ταξιδεύουν σε αυτά, μπορεί να βλάψουν τη λειτουργία των πνευμόνων και να προκαλέσουν ερεθισμό.

Ακόμη μικρότερα σωματίδια καπνού, ένα χιλιοστό του μεγέθους των PM2,5, μπορεί να ταξιδέψουν από τους πνεύμονές σας στην κυκλοφορία του αίματός σας, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε κυτταρικό επίπεδο, δήλωσε ο Κάρλος Γούλτ, επιστήμονας περιβαλλοντικής υγείας και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Καλιφόρνια, Σαν Ντιέγκο. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει ορισμένες από τις επιπτώσεις στην υγεία που οι ερευνητές έχουν συνδέσει με τον καπνό της δασικής πυρκαγιάς, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, της στειρότητας και της άνοιας.

Όσοι βρίσκονται πολύ κοντά σε μια πυρκαγιά θα μπορούσαν επίσης να καταπιούν σωματίδια που κατακάθονται στο πόσιμο νερό ή στα τρόφιμα. Αυτά τα σωματίδια είναι επικίνδυνα για κατανάλωση , καθώς μπορεί να περιέχουν ουσίες που προκαλούν καρκίνο, όπως το βενζόλιο. Το δέρμα και τα τριχοθυλάκια μπορεί επίσης να απορροφήσουν τον καπνό, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει φαγούρα και ερεθισμό του δέρματος.

Αναπάντητα Ερωτήματα

Δύο από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που θέλουν να απαντήσουν οι ερευνητές: Πόσο χρόνο χρειάζεται ο καπνός που θα εισπνεύσουμε να έχει επιπτώσεις στην υγεία μας; Και ποια είναι η ποσότητα του καπνού που θα χρειαστεί να εισπνεύσουμε για να συμβεί αυτό;

Μια μέτρηση της ρύπανσης από τον καπνό από τις δασικές πυρκαγιές είναι ο δείκτης ποιότητας του αέρα, ο οποίος μετρά πέντε ρύπους σε κλίμακα από το 0 έως το 500. Γενικά, τα επίπεδα AQI πάνω από 100 θεωρούνται δυνητικά επικίνδυνα για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με καρδιακές ή πνευμονικές παθήσεις και επίπεδα άνω των 200 θεωρούνται «πολύ ανθυγιεινά» για όλους.

Οι ερευνητές άρχισαν να μελετούν πώς τα διαφορετικά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να επηρεάσουν την υγεία παρακολουθώντας τα αποτελέσματα των επιζώντων από τις πυρκαγιές με την πάροδο του χρόνου. Μετά από μια πυρκαγιά το 2017, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Μοντάνα εξέτασαν μέλη μιας κοινότητας που ήταν εκτεθειμένα σε πολύ καπνό για έξι εβδομάδες και τα παρακολουθούσαν για δύο χρόνια.

πυρκαγιά

Κατά τη διάρκεια αυτών των έξι εβδομάδων, ο μέσος όρος AQI στην περιοχή ήταν περίπου 221. Οι ερευνητές δεν είδαν καμία αλλαγή στην πνευμονική λειτουργία των συμμετεχόντων στην αρχή. «Αλλά στη συνέχεια, τον επόμενο χρόνο περίπου, άρχισαν να βλέπουν ότι η λειτουργία των πνευμόνων είχε μειωθεί», είπε ο Δρ Μοντρόσε.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι αυτές οι επιδράσεις θα μπορούσαν να είναι σωρευτικές, που σημαίνει ότι ο κίνδυνος μπορεί να αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου καθώς αντιμετωπίζετε περισσότερη έκθεση. Τα άτομα που εκτίθενται συχνά σε υψηλά επίπεδα καπνού, όπως ορισμένοι πυροσβέστες, μπορεί να αναπτύξουν σοβαρά προβλήματα. Η λειτουργία των πνευμόνων τους μπορεί να μειωθεί και μπορεί να αναπτύξουν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής. Μπορεί επίσης να έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.

Οι ερευνητές δεν έχουν τα δεδομένα για να προσδιορίσουν εάν είναι πιο επιβλαβές να βιώνουμε υψηλά επίπεδα καπνού για σύντομο χρονικό διάστημα ή χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά είναι σίγουροι για αυτό: Καθώς ο αριθμός των ημερών καπνού στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνεται, πολλοί Αμερικανοί θα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καθώς ο καπνός τους επηρεάζει χρόνο με το χρόνο.

Πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας

Εάν υπάρχει καπνός στον αέρα, προσπαθήστε να μείνετε σε εσωτερικούς χώρους με κλειστά τα παράθυρά σας, είπε, ειδικά εάν έχετε μια χρόνια πάθηση που σας θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο . Ο Δρ Γκουλντ συνέστησε τη χρήση ενός καθαριστή αέρα σε εσωτερικούς χώρους, εάν είναι δυνατόν.

Δεν είναι πάντα δυνατό να αποφύγετε να βγείτε έξω τις μέρες με καπνό. Εάν πρέπει, αποφύγετε την έντονη άσκηση και φορέστε μάσκα N95.

πυρκαγιά

Δεν υπάρχουν σαφείς απαντήσεις για το πότε ακριβώς πρέπει να αποφεύγετε την έκθεση στον καπνό σε εξωτερικούς χώρους, αλλά οι υπεύθυνοι δημόσιας υγείας συχνά εκδίδουν προειδοποιήσεις για την υγεία όταν το AQI είναι πάνω από 100.

Ο Δρ Κλέλαντ συνέστησε στους ανθρώπους να ελέγχουν τις αναφορές ποιότητας του αέρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου, με τον ίδιο τρόπο που θα μπορούσαν να ελέγξουν τον καιρό.

Πηγή: New York Times