Για πρώτη φορά η NASA και το διαστημόπλοιο Solar Orbiter της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας κατέγραψαν την ηλιακή έκρηξη, με την εικόνα να έχει γίνει viral. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ηλιακή προεξοχή που έχει παρατηρηθεί ποτέ σε μία εικόνα μαζί με τον δίσκο του ήλιου, ανέφερε η ESA.

Η ηλιακή έκρηξη έγινε στις 15 Φεβρουαρίου και εξαπλώθηκε στο διάστημα, αλλά από την πλευρά που δεν βλέπει στη Γη. Η εικόνα λήφθηκε από το Full Sun Imager του Extreme Ultraviolet Imager στο Solar Orbiter. Το Full Sun Imager έχει σχεδιαστεί για να καταγράφει ολόκληρο τον ηλιακό δίσκο ακόμη και όταν βρίσκεται κοντά του. Ταυτόχρονα, το SOHO της NASA μπορεί να παρέχει συμπληρωματικές όψεις σε ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις.

Οι ηλιακές προεξοχές  είναι τεράστιες δομές γραμμών μαγνητικού πεδίου, που συγκρατούν πυκνές συγκεντρώσεις ηλιακού πλάσματος αιωρούμενες πάνω από την επιφάνεια του Ήλιου και οι οποίες συχνά σχετίζονται με τις εκρήξεις στεμματικής μάζας. Εάν οι εκτοξεύσεις κατευθύνονται προς τη Γη, μπορεί να διαταράξουν την τεχνολογία που βασίζεται στους δορυφόρους. Οι εκτοξεύσεις προκαλούν επίσης το βόρειο σέλας. Η στεφανιαία μαζική εκτίναξη, όμως, έγινε πολύ μακριά από τον πλανήτη μας.

«Στην πλησιέστερη προσέγγιση στις 26 Μαρτίου, το διαστημόπλοιο φτάσει στο περιήλιο του, δηλαδή στο κοντινότερο σημείο του από τον Ήλιο, περίπου 0,3 φορές την απόσταση Γης-Ήλιου. Ο Ήλιος θα γεμίσει πολύ μεγαλύτερο μέρος του οπτικού πεδίου του τηλεσκοπίου» αναφέρει η ESA. Ακόμα τονίζει ότι αν και το συγκεκριμένο συμβάν δεν έστειλε μια έκρηξη φονικών σωματιδίων προς τη Γη, αποτελεί μια σημαντική υπενθύμιση για την απρόβλεπτη φύση του Ήλιου.

Η σημασία της κατανόησης και παρακολούθησης της συμπεριφοράς του είναι τεράστια, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι ο ήλιος γίνεται πιο ενεργός. Ξεκίνησε έναν νέο κύκλο 11 ετών το 2019 και το ηλιακό μέγιστο αυτής της περιόδου, δηλαδή η κορύφωση της δραστηριότητάς του, προβλέπεται να συμβεί περίπου στα μισά του 2025. Οι εκτινάξεις μπορούν, όπως είπαμε, να επηρεάσουν το ηλεκτρικό δίκτυο, τους δορυφόρους, το GPS, τις αεροπορικές εταιρείες, τους πυραύλους και τους αστροναύτες στο διάστημα.

Το Solar Orbiter και το Parker Solar Probe της NASA θα πραγματοποιήσουν κοινές παρατηρήσεις καθώς το δεύτερο θα πραγματοποιήσει το επόμενο κοντινό πέρασμά του από τον ήλιο.