Καθυστερημένη ενηλικίωση στους νέους, αυξημένες ώρες μπροστά στην οθόνη σε σχέση με την εποχή πριν την πανδημία – έτσι κι αλλιώς αποτελούσε πρόβλημα ο εθισμός στα τεχνολογικά μέσα – και αυξημένα ποσοστά πλήξης που οδηγούν ολοταχώς στην εικονική τέρψη, μαρτυρούν νέες έρευνες των ειδικών.
Τα 2 χρόνια εκπαίδευσης εξ αποστάσεως ήταν αρκετά ώστε να αυξήσουν την κακιά συνήθεια των νέων να σπαταλούν χρόνο στον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή, με αποτέλεσμα συσκευές τέτοιου είδους να καθορίζουν καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας τη ζωή τους. Η πίεση που αυθόρμητα δημιουργείται στα νεότερα άτομα, φαίνεται από την ανάγκη χρήσης της πλειοψηφίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να μην παραγκωνίζονται από μορφές κοινωνικοποίησης και από κάθε είδους παρέες.
Ωστόσο δεν είναι μόνο δείγμα πλήξης, αλλά συχνά και αναμενόμενα ζήτημα περιέργειας, ιδίως για τους ανήλικους. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που μεγάλο ποσοστό ανηλίκων εξοικειώνεται με την εικονική πραγματικότητα, εξαιτίας της απουσίας γονικού ελέγχου και επιτήρησης για λελογισμένη χρήση.
«Είναι παιδιά 7, 8 ετών, και θα μπορούσατε να πείτε ότι συμβαίνει εδώ και τέσσερα, πέντε χρόνια, ότι η μεγάλη άνοδος είναι σε αυτή την ηλικία. Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι ότι τα ήδη 3 ετών και 4 ετών παιδιά αποφασίζουν πόσο χρόνο θα περάσουν χρησιμοποιώντας ένα smartphone», λέει η Aleksandra Gil από το Ίδρυμα Αγωγής Υγείας και Ψυχοθεραπείας, σύμφωνα με δημοσίευμα της ΕΡΤ.
Συνολική επιβράδυνση καταγράφουν οι ειδικοί
Από πλευράς μελετητών, επισημαίνεται ότι η καθυστερημένη ενηλικίωση, αποτυπώνεται στο σύνολο των εκφάνσεων της κοινωνικής ζωής των νέων, αφού ως παράδειγμα δίδεται η αργή απόκτηση διπλώματος οδήγησης, αλλά και το γεγονός πως ξεκινούν στενές σχέσεις αργότερα όπως και την πρώτη τους δουλειά. «Η τεχνολογία δεν βοηθά τη νέα γενιά, η τεχνολογία έχει ρίξει μια σκοτεινή σκιά στην ικανότητα της νέας γενιάς να βρει την ανθρωπιά της» σχολιάζει σχετικά ο καθ. Andrzej Zybertowicz, κοινωνιολόγος, πολιτικός σύμβουλος.
Από πλευράς ψυχολόγων, επανειλημμένη προειδοποίηση για τη σχέση των εφήβων με την πορνογραφία, τονίζεται και επί του εν λόγω ζητήματος. «Έχουμε πολλούς νέους που παρακολουθούν (…) πορνογραφία κάθε μέρα ή τακτικά, μερικές φορές ακόμη και πολλές φορές την ημέρα. (…) Το 70 τοις εκατό της επαφής με την πορνογραφία γίνεται μέσω του smartphone, κάτι που είναι εντελώς πέρα από την επίβλεψη των γονέων» σχολιάζεται χαρακτηριστικά καθώς η προβολή τέτοιου υλικού λαμβάνει χώρα σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ακόμα και σε σχολεία.
Ως εκ τούτου, όπως τονίζουν οι ειδικοί, τα παιδιά κάτω των 12 ετών δεν πρέπει να έχουν δικό τους tablet ή smartphone και θα πρέπει να χρησιμοποιούν το διδακτικό μόνο υπό την αυστηρή επίβλεψη ενηλίκων.