Το σχέδιό της προκειμένου να περιοριστεί η κατασκευή ευαίσθητης τεχνολογίας σε «χώρες με αυταρχικά καθεστώτα» από ευρωπαϊκές εταιρείες, θα παρουσιάσει σήμερα η ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική Οικονομικής Ασφάλειας, που θα παρουσιαστεί από την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα περιγράψει τα σχέδια των Βρυξελλών προκειμένου να παρέμβουν περισσότερο στον τρόπο με τον οποίο οι ευρωπαϊκές εταιρείες επενδύουν και εμπορεύονται προϊόντα ευαίσθητης τεχνολογίας, όπως υπερυπολογιστές, τεχνητή νοημοσύνη και προηγμένα μικροτσίπ σε χώρες όπως η Κίνα.
Οι αρχηγοί κυβερνήσεων και κρατών της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν τις προτάσεις της Κομισιόν στη σύνοδο κορυφής στις 29-30 Ιουνίου.
Το έγγραφο αποφεύγει οποιαδήποτε συγκεκριμένη αναφορά στην Κίνα — αλλά είναι σαφές ότι το Πεκίνο, μαζί με τη Ρωσία, είναι οι κορυφαίοι στόχοι. Το έγγραφο αναφέρεται στον κίνδυνο «υπερβολικής εξάρτησης σε μια μόνο χώρα, ειδικά σε μια με συστημικά αποκλίνουσες αξίες, μοντέλα και συμφέροντα».
Ενίσχυση ελέγχου σε τρεις τομείς
Η ΕΕ θα προτείνει την ενίσχυση του ελέγχου της σε τρεις τομείς:
- Έλεγχος εισερχόμενων επενδύσεων (έλεγχος όταν ξένες εταιρείες αγοράζουν κρίσιμες εταιρείες ή υποδομές στην Ευρώπη)
- έλεγχοι εξαγωγών (όταν εταιρείες της ΕΕ πωλούν πράγματα όπως όπλα ή λογισμικό κατασκοπείας σε εχθρικές χώρες) και
- έλεγχος εξερχόμενων επενδύσεων.
Επί του παρόντος, οι εθνικές κυβερνήσεις αποφασίζουν για τους ελέγχους των εξαγωγών. Νωρίτερα φέτος , η Ολλανδία εμπόδισε την εξαγωγή προηγμένου εξοπλισμού κατασκευής μικροτσίπ στην Κίνα, υποκύπτοντας στην πίεση των ΗΠΑ.
Το σκεπτικό πίσω από την κίνηση αυτή της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Οικονομικής Ασφάλειας είναι ότι οι εταιρείες μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πνευματική ιδιοκτησία και την εθνική ασφάλεια αναθέτοντας υπερβολικά μεγάλο μέρος των αλυσίδων εφοδιασμού τους σε χώρες όπως η Κίνα.
Με τον νέο νόμο, η ΕΕ θα μπορούσε να απαγορεύσει αυτές τις εξερχόμενες επενδύσεις όταν βλέπει κινδύνους για την ασφάλεια.