Ένα από τα ερωτήματα που ανέκαθεν απασχολούσαν τους ανθρώπους και ειδικότερα τους επιστήμονες είναι τι συμβαίνει με την εξωγήινη ζωή. Υπάρχει κι αν ναι πώς ακριβώς θα επικοινωνούσαν μαζί μας οι εξωγήινοι.

Στο τελευταίο ερώτημα δόθηκε μια απάντηση, έστω και εν μέρη, με μήνυμα που ήρθε από τον Άρη στη Γη ως μετάδοση σχεδιασμένη να μιμείται τον πιθανό τρόπο επικοινωνίας ενός εξωγήινου.

Το μήνυμα αυτό δημιουργήθηκε από το SETI, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που έχει ως αποστολή να αναζητήσει εξωγήινη νοημοσύνη και να εξερευνήσει την πιθανότητα ύπαρξης ζωής στο σύμπαν. Στόχος του, επίσης, είναι να αποκωδικοποιήσει ένα σήμα από το… υπερπέραν και τον τρόπο που αυτό θα επηρέαζε την ανθρωπότητα.

Σε μια προσπάθεια να δώσει απαντήσεις επεξεργάστηκε ως εξωγήινο, μήνυμα που εστάλη στις 24 Μαΐου από το ExoMars Trace Gas Orbiter, ένα διαστημόπλοιο που εκτοξέυτηκε το 2016 και βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη εξερευνώντας την ατμόσφαιρά του.

Η μετάδοση του σήματος ταξίδεψε στο διάστημα για περίπου 16 λεπτά, πριν ληφθεί με επιτυχία από τρία διαφορετικά παρατηρητήρια σε Καλιφόρνια, Δυτική Βιρτζίνια αλλά και στη Μπολόνια της Ιταλίας.

Άμα τη λήψη του, τα δεδομένα που περιείχε το μήνυμα διοχετεύθηκαν στο διαδίκτυο μέσω του Filecoin, ενός μεγάλου δικτύου αποθήκευσης, προκειμένου να δοθεί σε όλους η δυνατότητα να το αποκωδικοποιήσουν.

Σε κανάλι που δημιουργήθηκε για να ξεκινήσει δημόσια συζήτηση, η Ντανιέλα ντε Πάουλις, μέλος του SETI που δημιούργησε το μήνυμα, τόνισε ότι «δεν μπορώ πραγματικά να πω τίποτα για το περιεχόμενο του μηνύματος και θα αρχίσουμε να δίνουμε κάποιες υποδείξεις μόνο αν δούμε ότι οι άνθρωποι πραγματικά δυσκολεύονται.

Θα χρειαστεί λίγος χρόνος, γιατί απαιτεί από ανθρώπους με διαφορετικές ειδικότητες να συνεργαστούν μεταξύ τους, πράγμα που ήταν πραγματικά ο στόχος του έργου: ένα εξωγήινο μήνυμα θα ανήκε σε όλη την ανθρωπότητα, επομένως θα πρέπει όλοι να έχουμε τη δυνατότητα να συνεισφέρουμε στην ερμηνεία του».

Το συγκεκριμένο πείραμα είναι το πρώτο του είδους του με το SETI να επιχειρεί να προετοιμάσει τους ανθρώπους γι αυτό που περιμένει μάταια από το 1985, όταν και ιδρύθηκε. Να λάβει ένα εξωγήινο σήμα…