Ένα πλήρως διατηρημένο πόδι δεινοσαύρου, είναι μόνο ένα από μια σειρά αξιοσημείωτων ευρημάτων, τα οποία βρέθηκαν στην τοποθεσία απολιθωμάτων Tanis στην Πολιτεία της Βόρειας Ντακότα των ΗΠΑ. Δεν προκαλεί μόνο αίσθηση η τέλεια κατάσταση στην οποία βρέθηκαν, αλλά και αυτό που αντιπροσωπεύουν τα αρχαία ευρήματα.
Λέγεται ότι τα πλάσματα στο Tanis σκοτώθηκαν και ενταφιάστηκαν την ίδια μέρα που ένας γιγάντιος αστεροειδής χτύπησε τη Γη. Την ημέρα εκείνη, πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, που μπήκε μοιραίο τέλος στη βασιλεία των δεινοσαύρων και ξεκίνησε η άνοδος των θηλαστικών. Είναι πλέον αποδεκτό ότι ένας βράχος πλάτους περίπου 12 χιλιομέτρων χτύπησε τον πλανήτη μας και προκάλεσε την τελευταία μαζική εξαφάνιση.
Το σημείο πρόσκρουσης εντοπίζεται στον Κόλπο του Μεξικού, ανοιχτά της χερσονήσου Γιουκατάν. Αυτό είναι περίπου 3.000 χιλιόμετρα μακριά από το Tanis. Η καταστροφή, όμως, ήταν τεράστια και έγινε αισθητή σε μεγάλο βαθμό.
Πολύ λίγα υπολείμματα δεινοσαύρων έχουν βρεθεί στους βράχους που υπήρχαν πριν από την πρόσκρουση, για αυτό και το δείγμα που βρήκαν είναι ύψιστης σημασίας. Το BBC έκανε επί 3 χρόνια γυρίσματα στο Tanis για μια εκπομπή, σε αφήγηση του David Attenborough. Θα αναλύσει κάποιες από τις ανακαλύψεις, κάποιες από τις οποίες θα εμφανιστούν για πρώτη φορά.
Βρέθηκαν και ψάρια που εισέπνευσαν τα συντρίμμια της πρόσκρουσης μέσω βροχής. Βλέπουμε μια απολιθωμένη χελώνα που σουβλίστηκε από έναν ξύλινο πάσσαλο, δέρμα από κερασφόρο τρικεράτο, το έμβρυο ενός ιπτάμενου πτερόσαυρου μέσα στο αυγό του και ένα θραύσμα από την πρόσκρουση αστεροειδούς.
«Έχουμε τόσες πολλές λεπτομέρειες που μας λένε τι συνέβη στιγμή προς στιγμή, είναι σχεδόν σαν να το βλέπεις να συμβαίνει. Όλα σε πάνε πίσω μέχρι εκείνη την ημέρα», λέει ο Robert DePalma, από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, μεταπτυχιακός φοιτητής που ηγείται της ανασκαφής στο Tanis.
Κάποια από τα ψάρια έχουν μικρά σωματίδια κολλημένα στα βράγχια τους. Αυτές είναι κομμάτια λιωμένου βράχου που εκτοξεύτηκαν από την πρόσκρουση. Αυτά συνδέονται με την πρόσκρουση στο Μεξικό, και σε δύο από τα σωματίδια που ανακτήθηκαν από διατηρημένη ρετσίνα των δέντρων υπάρχουν επίσης μικροσκοπικά εγκλείσματα που υποδηλώνουν εξωγήινη προέλευση.
Τι υποστηρίζουν επιστήμονες για τα ευρήματα στο Tanis
Τα ευρήματα στο Tanis εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο κοινό στο New Yorker Magazine, το 2019. Για να κάνει το τηλεοπτικό του πρόγραμμα, το BBC, επιστράτευσε εξωτερικούς συμβούλους για να εξετάσουν ορισμένα από τα ευρήματα. Ο καθηγητής, Paul Barrett, από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, εξέτασε το πόδι. Είναι ειδικός στους ορνιθιστικούς δεινόσαυρους.
«Είναι ένας Θεσελόσαυρος, από μια ομάδα που δεν είχαμε κανένα προηγούμενο αρχείο για το πώς έμοιαζε το δέρμα του, και δείχνει πολύ συμπερασματικά ότι αυτά τα ζώα έμοιαζαν με σαύρες. Δεν ήταν φτερωτά που τρώνε κρέας. Μοιάζει να πέθανε ακαριαία και το πόδι απλά κόπηκε πολύ γρήγορα. Δεν υπάρχουν στοιχεία για κάποια ασθένεια, δεν υπάρχουν εμφανείς παθολογίες» λέει.
Είναι πολύ πιθανό να πέθανε την ημέρα της πρόσκρουσης, δεδομένου της θέσης που βρέθηκε το πόδι. Υπάρχουν και κάποιοι που είναι πιο δύσπιστοι σχετικά με αυτό, όπως ο καθηγητής Steve Busatte από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Ο καθηγητής Busatte λέει ότι είναι πιθανό, τα ζώα που είχαν πεθάνει πριν από την πρόσκρουση να βγήκα από τη Γη εκείνη την ημέρα και στη συνέχεια να ξαναθάφτηκαν με τρόπο που έκανε τους θανάτους τους να φαίνονται ταυτόχρονα.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το αυγό πτερόσαυρου είναι ιδιαίτερο ή ότι τα ευρήματα στα ψάρια δεν πρέπει να μελετηθούν. Με τη σύγχρονη τεχνολογία ακτίνων Χ είναι δυνατός ο προσδιορισμός των ιδιοτήτων του κελύφους του αυγού. Πιθανότατα ήταν δερματώδης παρά σκληρός, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει ότι η μητέρα του πτερόσαυρου έθαψε το αυγό σε άμμο ή σε ίζημα σαν χελώνα.
Ακόμα, αναλύθηκαν και τα κόκκαλα του. Το μωρό πτερόσαυρος ήταν πιθανώς ένας τύπος azhdarchid, μια ομάδα ιπτάμενων ερπετών των οποίων τα ενήλικα φτερά μπορούσαν να ανοίξουν πάνω από 10 μέτρα.
Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:
Ευρωπαϊκή Ένωση: Σχέδιο 5 βημάτων για πιο «πράσινες» γραμμές παραγωγής – Πώς σχετίζεται με τη Ρωσία