Σίγουρα σε όλους μας έχει τύχει να πάρει κάπου, κάποτε το μάτι μας την συγκεκριμένη πλατφόρμα και φυσικά όλοι έχουμε μείνει με το στόμα ανοιχτό διαλογιζόμενοι τις τιμές, στις οποίες, το Temu πουλάει τα προϊόντα του. Ωστόσο η αλήθεια είναι περισσότερο περίπλοκη από αυτό που βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας.
Η προσέγγιση της Temu ως προς την τιμολόγηση και τον τρόπο με τον οποίο προωθεί τα προϊόντα, λένε οι ειδικοί, είναι σκόπιμη – πατώντας τα ακριβή κουμπιά ψυχολογίας των καταναλωτών που είναι απαραίτητα για να συνεχίσουν οι αγοραστές να ψωνίζουν. Οι πελάτες ενθαρρύνονται να συνεχίσουν να ψωνίζουν με την εισαγωγή μπόνους και κουπονιών που μιμούνται τις ανταμοιβές που μπορεί να συγκεντρώσετε σε ένα βιντεοπαιχνίδι.
Τώρα, οι επωνυμίες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να επωφεληθούν από αυτό το φαινόμενο, ενσωματώνοντας περιστροφές για να κερδίσουν χαρακτηριστικά, κουίζ και περίπλοκα συστήματα παραπομπής στους ιστότοπούς τους. Ακόμη και εμβληματικές μάρκες όπως τα Starbucks και τα Sephora έχουν προσθέσει στοιχεία παιχνιδιών στα διαδικτυακά τους προγράμματα επιβράβευσης. Η Lacoste έχει ένα παιχνίδι κυνηγιού κροκοδείλων στο οποίο οι αγοραστές ξεκλειδώνουν τα βραβεία στο εικονικό της κατάστημα.
Λίγες μάρκες, ωστόσο, κάνουν όλα αυτά τα πράγματα ταυτόχρονα και τόσο ευδιάκριτα όσο η Temu. Η κινεζική πλατφόρμα αγορών δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει σχεδιαστεί για να κάνει το μυαλό των καταναλωτών να πυροδοτεί όλους τους κυλίνδρους και να πυροδοτεί τις φρενήρεις αγορές για τις οποίες είναι πλέον διάσημοι. Ποιο είναι το μυστικό του Temu – και η φόρμουλα του θέτει τις βάσεις για το μέλλον των αγορών;
Αρρωστημένα γλυκό
«Το Temu είναι τόσο εθιστικό όσο η ζάχαρη», λέει ο αναλυτής λιανικής Neil Saunders. Οι τακτικές προσφορές αυξάνουν την αφοσίωση και η χαοτική διεπαφή του ιστότοπου δημιουργεί την ψευδαίσθηση στους καταναλωτές ότι μπορούν να «βουτήξουν» και να ψαχουλέψουν για να ανακαλύψουν πολλά ειδικά αν κινηθούν γρήγορα.
Το Temu χρησιμοποιεί συχνά έναν συνδυασμό κοινωνικής απόδειξης, σπανιότητας και χρησιμοποιεί συχνά κινούμενα στοιχεία για να τραβήξει την προσοχή των καταναλωτών, περισσότερο από το Shein και το Wish. Ο Mark Griffiths, καθηγητής συμπεριφορικού εθισμού στο Nottingham Trent University, UK, συμφωνεί. «Έχουν συνδυάσει τα ψώνια και το gamification πολύ καλά. Η στρατηγική μάρκετινγκ του Temu σημαίνει ότι κυριολεκτικά πρέπει να περιηγηθείτε για να λάβετε τις ανταμοιβές σας».
Εξηγεί ότι ο Temu χρησιμοποιεί την «πτυχή του επείγοντος» χρησιμοποιώντας χρονόμετρα και αντίστροφη μέτρηση για να πείσει τους πελάτες ότι οι προσφορές εξαντλούνται. Το παρομοιάζει με τη στρατηγική πίσω από τους κουλοχέρηδες, όπου οι ήχοι που σχετίζονται με το πάτημα κουμπιών αυξάνουν τα επίπεδα διέγερσης.
Το Temu έχει χαράξει έναν δοαφπρετικό δρόμο από μάρκες όπως η Shein, παρόλο που τα δύο συγκρίνονται συχνά. Ενώ και οι δύο είναι συχνά στους τίτλους των ανταγωνιστικών αντιπαλοτήτων, ο Temu πηγαίνει το gamification ένα βήμα παραπέρα.
«Το Temu χρησιμοποιεί συχνά έναν συνδυασμό κοινωνικής απόδειξης, σπανιότητας και χρησιμοποιεί συχνά κινούμενα στοιχεία για να τραβήξει την προσοχή των καταναλωτών, περισσότερο από το Shein and Wish», εξηγεί η Vilma Todri, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πληροφοριακών Συστημάτων στο Goizueta Business School στο Πανεπιστήμιο Emory, ΗΠΑ. που ερευνά τον αντίκτυπο των τεχνολογιών που σχετίζονται με το Διαδίκτυο στη συμπεριφορά των καταναλωτών και έχει εργαστεί στο παρελθόν στην Google.
Ο λιανοπωλητής βασίζεται επίσης σε μεγάλο βαθμό στην κοινωνική απόδειξη ως «μια εξαιρετικά αποτελεσματική τεχνική πειθούς», προσθέτει η Todri. Αν κάτι τραβήξει την προσοχή σας, υπάρχουν πολλοί τρόποι που το Temu σας κρατά αφοσιωμένους στο προϊόν. Ένας αγοραστής μπορεί να δει την κριτική ενός προϊόντος και τον αριθμό των αξιολογήσεων πέντε αστέρων, πόσα άτομα το αγόρασαν τις τελευταίες 24 ώρες και τον αριθμό των πελατών που έχουν αυτήν τη στιγμή το προϊόν στα καλάθι τους. Όλα αυτά παρέχουν στοιχεία για την υποτιθέμενη ποιότητα και δημοτικότητα του προϊόντος, συμβάλλοντας ψυχολογικά στην επιθυμία μας να συμμορφωθούμε ή να συμμετάσχουμε.
Μια σπείρα
Μερικοί χρήστες ισχυρίζονται ότι οι τακτικές του Temu λειτουργούν τόσο καλά, που έχουν γίνει εθισμός στην πλατφόρμα πωλήσεων. Ο Griffiths είναι δύσπιστος απέναντι στον ισχυρισμό. Αποκλείοντας μια μικρή μειοψηφία ατόμων που έχουν την τάση να περνούν περισσότερες από 10 ώρες για ψώνια στο Διαδίκτυο κάθε μέρα, πιστεύει ότι είναι απίθανο ο Temu μόνος του να είναι ένας εθισμός που καταναλώνει τα πάντα με την κλινική έννοια της λέξης.
Ωστόσο, τα στοιχεία του παιχνιδιού θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους καταναλωτές να αποχωριστούν τα χρήματά τους παράλογα. «Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι θα περνούσαν όλη μέρα, κάθε μέρα στο Temu… αλλά όπως και ο τζόγος, τα ψώνια είναι μια εμπορική δραστηριότητα και ακόμα κι αν δεν ξοδεύετε πολύ χρόνο, μπορεί να υπερβείτε το διαθέσιμο εισόδημά σας» ,λεει.
Εθισμός ή όχι, μια σταθερή ροή αυτών των τακτικών μάρκετινγκ μπορεί να έχει διαρκές αποτέλεσμα. Δελεάζοντας τους καταναλωτές με την υπόσχεση για δωρεάν δώρα, πάντα φαίνεται να υπάρχει ένα τελευταίο εμπόδιο πριν από την υποσχεμένη ανταμοιβή, όπως η αναφορά περισσότερων φίλων.
Temu: Βγήκε το τζίνι από το μπουκάλι;
Στην πραγματικότητα, λένε οι ειδικοί, το Temu μπορεί να είναι αδύνατο να γίνει ανταγωνιστικό, κυρίως λόγω του επιχειρηματικού του μοντέλου. Πρώτον, η Temu είναι σε θέση να προσφέρει τόσο χαμηλές τιμές επειδή στοιχηματίζει σε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική λειτουργίας με ζημιές, προκειμένου να κλιμακωθεί σε σημείο που να συμπιέζει σχεδόν όλο τον ανταγωνισμό.
Ωστόσο, παρά τη δύναμη του Temu, η εταιρεία δεν είναι αδιαπέραστη. Παρά το γεγονός ότι είναι μόλις πάνω από ένα έτος, το Temu βρίσκεται ήδη υπό το πρίσμα των ρυθμιστικών αρχών για παραβιάσεις δεδομένων και εκμεταλλεύεται εμπορικά κενά, όπως το όριο De Minimis Value στις ΗΠΑ, στο οποίο οι παραγγελίες αξίας μικρότερης των $800 (£642) εξαιρούνται από δασμούς . Υπήρξε επίσης μια σειρά νέων ερευνών σχετικά με την ηθική του επιχειρηματικού της μοντέλου και το Temu μάχεται με συνέπεια σοβαρούς ισχυρισμούς για δουλεία, καθώς Αμερικανοί νομοθέτες προειδοποιούν ότι ο ιστότοπος μπορεί να πουλάει αγαθά που προέρχονται από καταναγκαστική εργασία.
Τώρα, η απόλυτη ανάπτυξή του στην Ευρώπη (με 75 εκατομμύρια χρήστες στην ΕΕ, ξεπερνά το όριο των 45 εκατομμυρίων χρηστών που το καθιστά VLOP – πολύ μεγάλη διαδικτυακή πλατφόρμα – σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ) σημαίνει ότι πιθανότατα θα αντιμετωπίσει πιο αυστηρή παρακολούθηση, ακόμη και καθώς ο τεράστιος αριθμός των προσφορών του ιστότοπου καθιστά δύσκολη τη συνεπή αναθεώρηση στην πράξη. Στις ΗΠΑ, οι προσπάθειες να ρυθμιστεί ο χειρισμός των δεδομένων από τον Temu προκάλεσε εκκλήσεις από νομοθέτες για διερεύνηση ή απαγόρευση της εφαρμογής.
Και παρόλο που η διεπαφή του Temu μπορεί να φαίνεται ακαταμάχητη, ο Todri πιστεύει ότι με την πάροδο του χρόνου, οι καταναλωτές μπορεί να κουραστούν ή να γίνουν επιφυλακτικοί με την αμείλικτη gamified προσέγγιση της εταιρείας. «Καθώς οι καταναλωτές εξοικειώνονται περισσότερο με τις στρατηγικές μάρκετινγκ και των επιχειρήσεων που χρησιμοποιεί η Temu, μπορεί να γίνουν πιο δύσπιστοι».
Φτάνει μόνο να παρακολουθήσουμε για να δούμε πότε η κατάσταση θα αρχίσει παραγματικά να ξεφουσκώνει και πιστεύουμε ότι αυτό δεν είναι και πολύ μακριά.
Πηγή: BBC.COM
Photo Credits: Shutterstock