Μία νέα σελίδα γράφτηκε στην ιστορία, καθώς οι επιστήμονες κατάφεραν να καλλιεργήσουν φυτά με χώμα από την επιφάνεια του φεγγαριού. Εάν και η σελήνη δεν ενδείκνυται για μελλοντική «μετανάστευση» του ανθρώπινου είδους, η επιστημονική αυτή ανακάλυψη φέρνει πιο κοντά την εκμετάλλευση του δορυφόρου της γης από το ανθρώπινο είδος.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείγματα σκόνης που συγκέντρωσαν οι αστροναύτες από τις αποστολές APOLLO που έλαβαν χώρα μεταξύ 1969-1972 για να καλλιεργήσουν ένα είδος κάρδαμου κήπου, όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία. Με μεγάλη τους έκπληξη διαπίστωσαν ότι σε δύο μόλις ημέρες το κάρδαμο είχε κάνει την εμφάνισή του.
«Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο συγκλονισμένοι είμαστε» αναφέρει η Anna-Lisa Paul, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Φλόριντα. «Όλα τα φυτά μας, και αυτά με το γήινο χώμα και αυτά με το χώμα της σελήνης έδειξαν την ίδια ανάπτυξη μέχρι την έκτη μέρα. Τότε, τα φυτά με το χώμα της σελήνης άρχισαν να δείχνουν αφυδατωμένα και σταδιακά ξεράθηκαν.
Ακόμη και έτσι όμως, πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα», καταλήγει.
«Η έρευνα αυτή είναι πολύ σημαντική για την ανακάλυψη του σύμπαντός μας. Για να ταξιδέψουν οι μελλοντικοί αστροναύτες σε μακρινούς κόσμους, θα χρειαστούν πόροι από το φεγγάρι αλλά και από τον Άρη» αναφέρει ο Bill Nelson, διευθυντής στην NASA.
«Ακόμη, τα αγροτικά πειράματα αυτά θα μας βοηθήσουν επίσης να καταλάβουμε πως κάποια φυτά κατάφεραν να αναπτυχθούν σε άγονες περιοχές και εδώ στην γη».
Το πρόβλημα αυτήν την στιγμή για τους μελετητές είναι ότι δεν υπάρχει αρκετό χώμα για να πειραματιστούν. Οι αποστολές APOLLO έφεραν πίσω 382 κιλά από πέτρες, χαλίκια, άμμο, χώμα και σκόνη από το φεγγάρι, τα οποία δεν είναι αρκετά. Στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα δόθηκε μόνο 1 γραμμάριο χώματος για το κάθε φυτό για να προχωρήσουν στα πειράματά του. Τα δείγματα αυτά ήταν κλειδωμένα για δεκαετίες.
Από το 1972 δεν έχει γίνε καμία νέα αποστολή στη σελήνη. Ωστόσο, η επόμενη είναι προγραμματισμένη για το 2025.
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Ολική έκλειψη Σελήνης: Τι είναι το «ματωμένο φεγγάρι» που θα δούμε την Δευτέρα 16 Μαΐου
Τοξότης Α*: Η πρώτη φωτογραφία της τερατώδους μαύρης τρύπας που απειλεί τον γαλαξία μας