Περιεχόμενα
Έχει συμβεί μια μικρή παρανόηση μετά το ChatGTP. Κάνουμε λες και η Τεχνητή Νοημοσύνη μόλις εμφανίστηκε στη ζωή μας. Και ότι πριν δεν υπήρχε. Ναι, δεν λέμε πρόκειται για μέγα άλμα, γοητευτικό όσο και ανησυχητικό, ένας γιγάντιος διάδρομος από τον οποίο δεν μπορούμε να κατεβούμε. Αλλά δεν είναι δα πως η ΑΙ ήταν κάτι «έξω από μας».
Κάθε άλλο. Παρακάτω ακολουθούν 10 παραδείγματα που θα σου δείξουν πως η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ήδη για τα καλά μέρος της καθημερινότητάς σου. Για να τα δούμε. Μέχρι να δούμε τι μας έχει για μετά…
Social media
Τι κάνουμε κάθε μέρα, σχεδόν με το που ξυπνάμε; Ανοίγουμε τους λογαριασμούς μας στα social media για να δούμε γρήγορα τι «παίζει». Facebook, Twitter, Instagram…
Η Τεχνητή Νοημοσύνη δουλεύει στο παρασκήνιο για να κάνει (πιο) προσωπικό το τι βλέπουμε στον «τοίχο» μας. Γιατί τόσο καιρό μας έχει μελετήσει, ξέρει τι μας αρέσει, τι δεν μας αρέσει. Καλύτερα από τον εαυτό μας…
Έχεις mail (ή όχι)
Κάθε μέρα στέλνουμε mail. Ένα, πολλά. Εργαλεία όπως το Grammarly σε βοηθούν να αποφύγεις τα λάθη σε αυτά που γράφεις. Με ΑΙ δουλεύουν. Στο κομμάτι των «εισερχόμενων», τα φίλτρα spam χρησιμοποιούν Τεχνητή Νοημοσύνη για να μπλοκάρουν τα ανεπιθύμητα.
Κάτι που μας γλιτώνει από ενοχλητικές διαφημίσεις, αλλά βοηθάει και ενάντια στις διάφορες απάτες ή ιούς. Και τα Anti-virus, μιας που τα αναφέραμε, επίσης αξιοποιούν εργαλεία ΑΙ για να προστατεύσουν τον ηλεκτρονικό σου λογαριασμό.
Φωνητικοί βοηθοί
Siri, Alexa, Cortana, Google Home μπαίνετε στο πλάνο! Οι φωνητικοί έξυπνοι βοηθοί που είναι «εδώ» για να μας κάνουν τη ζωή πιο εύκολη.
Να μας βάλουν το τραγούδι που θέλουμε χωρίς να κουνήσουμε το μικρό μας δαχτυλάκι, να μας ενημερώσουν για τον καιρό ή τι θα μπορούσαμε να κάνουμε το βράδυ, να μας πάρουν τηλέφωνο κάποιον που επιθυμούμε.
Ένας αόρατος πάντα πρόθυμος φίλος, θα λέγαμε, αν και – το παραδεχόμαστε – ακούγεται κάπως spooky. Που κάνει πράξη τις προφορικές μας εντολές. Μαθαίνοντας να ξεχωρίζει τους παράπλευρους ήχους από τα πραγματικά μας «θέλω».
Αυτό-οδηγούμενα αυτοκίνητα
Τους βάζεις ένα συγκεκριμένο όριο ταχύτητας, και το τηρούν ευλαβικά. Φρενάρουν όταν εντοπίζουν μπροστά εμπόδιο, κρατούν αποστάσεις, μπορούν ακόμα και να προβλέψουν την επικίνδυνη ή ανεύθυνη συμπεριφορά ενός οδηγού που βρίσκεται κοντά σε μας.
Τα αυτό-οδηγούμενα αυτοκίνητα λειτουργούν με αισθητήρες και μαθαίνουν να παίρνουν αποφάσεις. Χρησιμοποιώντας τεχνολογία AI και μηχανική εκμάθηση.
Τραπεζική
Η Τεχνητή Νοημοσύνη εμπλέκεται με διάφορους τρόπους στο τραπεζικό μας σύστημα. Κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με την ασφάλεια των συναλλαγών μας και στον εντοπισμό πιθανών απατών.
Ακόμα και στο log in που κάνουμε στο e-banking μας, η ΑΙ δουλεύει πίσω από τα «φώτα». Μερικά μοντέλα είναι τόσο εξελιγμένα που είναι σε θέση να ορίσουν ποιες είναι οι «νορμάλ» αγορές και ποιες όχι, βάσει του προφίλ που έχουμε επιδείξει το προηγούμενο διάστημα που μας ελέγχει – για το καλό μας.
Chatbots
Λέγε με «εξυπηρέτηση πελάτων». Σωτήριο για πολλές επιχειρήσεις και σε χρόνο και σε χρήμα. Τα Chatbots δεν βαριούνται ούτε κουράζονται ποτέ να απαντούν σε ερωτήσεις των καταναλωτών.
Είναι και πολύ ανθεκτικά στο… μπινελίκι. Μην κρυβόμαστε, είναι μέρος της δουλειάς. Καλύτερα να τα ακούει ένα ρομπότ, παρά κάποιος άνθρωπος που απλά παλεύει για το μεροκάματο…
Netflix
Θα μπορούσαμε να βάλουμε τίτλο σε αυτήν την κατηγορία το «Περιληπτικά βίντεο». Αλλά προτιμήσαμε να… τιμήσουμε την πλατφόρμα που τα ξεκίνησε όλα.
Είναι τρόπον τινά τα trailer του Netflix. Αντί να χρειάζονται εκατοντάδες ώρες δουλειάς για να βγει το ζουμί, η Τεχνητή Νοημοσύνη παρεμβαίνει για να κάνει την περίληψη, που θα συνδυάζει ίντριγκα και πληροφορία. Μέσα από σύντομα βίντεο.
Ο αλγόριθμος του Netflix επίσης είναι και αυτός που μας βγάζει τις προτάσεις για το τι να δούμε. Γιατί μας ξέρει. Καλύτερα από την μάνα μας σε αυτόν τον τομέα…
Το ίδιο ισχύει βέβαια και για άλλα δημοφιλή App, όπως το YouTube και το Spotify. Μας «γλεντάνε» με την καλή έννοια…
Τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου
Υπάρχουν πλέον πολλές εφαρμογές που χρησιμοποιούν AI για τις ανάγκες αναγνώρισης προσώπου. Για παράδειγμα, το Snapchat.
Επίσης, το Facebook είναι σε θέση να αναγνωρίζει πρόσωπα σε συγκεκριμένες φωτογραφίες και να προσκαλεί τους ανθρώπους να κάνουν tag τον εαυτό τους ή τους φίλους τους.
Κι ύστερα είναι τα κινητά. Ας πάρουμε ως παράδειγμα το Apple Face ID. Όταν το ρυθμίζουμε, «σαρώνει» το πρόσωπό μας και το «μεταφράζει» σε περίπου 30.000 μικροσκοπικές κουκίδες. Αφού μας αναγνωρίσει, μόνο και μόνο τότε μας επιτρέπει να ξεκλειδώνουμε το τηλέφωνό μας.
Είναι τόσο καλό που μπορεί να «δει» μέσα από πολλές διαφορετικές καταστάσεις και περιβάλλοντα φωτισμού. Και φυσικά να εμποδίσει κάποιον άλλο να κάνει το ίδιο. Η Apple έχει πει ότι η πιθανότητα να ξεγελαστεί το FaceID είναι μία στο εκατομμύριο.
Συνταγές και μαγειρική
Ναι, ναι η Τεχνητή Νοημοσύνη μας βοηθάει και να μαγειρέψουμε! Υπάρχουν App που μας λένε τι φαγητό να φτιάξουμε με βάση το τι υπάρχει στο ψυγείο και στο ντουλάπι μας.
Θα μπορούσαμε να τους πούμε και «e-Petretzikis»; Θα μπορούσαμε. Ίσως. Μάλλον. Μπορεί!
Έξυπνα ρολόγια
Τα έξυπνα ρολόγια μέσω συστημάτων ΑΙ μπορούν να καταλάβουν αν ο κάτοχος του έχει πέσει, έχοντας υποστεί σοβαρό ατύχημα. Και να στείλει αμέσως σήμα SOS, ειδοποιώντας αυτούς που πρέπει πως κάτι κακό έχει συμβεί. Καταλαβαίνουμε πως αυτό μπορεί να είναι σωτήριο, ειδικά για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.
Επίσης, τα έξυπνα ρολόγια μπορούν να ανιχνεύσουν από νωρίς τη νόσο του Πάρκινσον. Αποκαλύπτοντας πιο αργές κινήσεις και μειωμένη ποιότητα ύπνου.
Γενικώς στην ιατρική οι δυνατότητες και οι προοπτικές που ανοίγονται μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης, μας γεμίζουν ελπίδες για άλματα στο πολύ κοντινό μέλλον. Για την ίαση ασθενειών που τώρα μας ζορίζουν αφάνταστα.
Photo Credits: Unsplash