Όλα τα συνέδρια που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη έχουν ένα τόνο αισιοδοξίας κι ένα τόνο καχυποψίας. Κάποιοι ομιλητές ισορροπούν ανάμεσα στα καλά και τα κακά, οι περισσότεροι όμως θεωρούν άδικο να δαιμονοποιείται η εξέλιξη της τεχνολογίας ακριβώς λόγω της ακατάσχετης κινδυνολογίας.
Οι Βρετανοί το κάνουν κι αυτό τελείως διαφορετικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν από την οργανωτική επιτροπή της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, που θα γίνει 1-2 Νοεμβρίου στο Λονδίνο, η χροιά που θα δοθεί στην παρουσίαση θα είναι ό,τι πιο αρνητικό έχει ακουστεί ως τώρα για την παγκόσμια κυριαρχία των μηχανών επί του ανθρώπου και την αλλαγή του κόσμου όπως τον ξέρουμε, προς το χειρότερο.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ πήρε αυτή την ξεκάθαρη απόφαση για να λειτουργήσει ως καμπανάκι στους ηγέτες της G-7, των ισχυρότερων κρατών του κόσμου, οι οποίοι, ας μην κρυβόμαστε, κρατούν την υφήλιο στα χέρια τους. Στόχος της εκδήλωσης είναι να θορυβηθούν, να καταλάβουν τους κινδύνους που απορρέουν από την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Η τεχνητή νοημοσύνη, με λίγα λόγια, μπορεί με τον καιρό να γίνει τόσο έξυπνη, που τα ανθρώπινα μυαλά δεν θα μπορούν να την αντιμετωπίσουν, κι αυτό μπορεί να επηρεάσει ακόμα και τα σύνορα των κρατών, όπως τα γνωρίζουμε σήμερα.
Στο θρυλικό Μπλέτσεϊ Παρκ η Σύνοδος
Οι συμβολισμοί όσον αφορά τους κινδύνους φαίνεται ότι θα είναι πολύ ισχυροί. H Σύνοδος θα φιλοξενηθεί στο θρυλικό Μπλέτσεϊ Παρκ. Εκεί όπου ο Άλαν Τούρινγκ, με τη βοήθεια της προηγμένης για την εποχή τεχνολογίας, έσπασε τον μυστικό κώδικα των ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και, κατά γενική ομολογία, έγειρε αποφασιστικά την πλάστιγγα για τη νίκη των Συμμάχων.
Μπορεί τότε η προηγμένη τεχνολογία να λειτούργησε για καλό, ωστόσο η Βρετανία στέλνει ένα σαφές μήνυμα, πολύ διαφορετικό απ’ αυτό που απασχολούσε την ανθρωπότητα ως τώρα. Ο φόβος όλων των κυβερνήσεων είναι μήπως διάφορες εξτρεμιστικές δυνάμεις βάλουν χέρι σε όπλα μαζικής καταστροφής, ή τουλάχιστον σε τεχνολογία που επιτρέπει την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής. Τι θα γίνει, όμως, αν αυτά τα όπλα φτάσουν να καθοδηγούνται όχι από μυαλά, αλλά από την ίδια την τεχνητή νοημοσύνη που τα αναπτύσσει;
Σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, δυτικοί διπλωμάτες και στελέχη της βιομηχανίας έχουν ενημερωθεί ήδη για το περιεχόμενο της Συνόδου. Υπάρχουν, βέβαια, και σενάρια τρομοκρατικών ομάδων να χρησιμοποιούν παραγωγικά εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία βιοόπλων, αλλά και ανησυχίες ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα γίνει πολύ έξυπνη για να την ελέγξουν οι άνθρωποι.
Η ιδέα αρχίζει να απασχολεί όλο και περισσότερους απ’ αυτούς που αποκαλούμε παγκόσμιους ηγέτες. Στην Ουάσιγκτον, Αμερικανοί νομοθέτες συγκέντρωσαν την περασμένη εβδομάδα κορυφαία στελέχη τεχνολογίας, όπως ο Έλον Μασκ και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, για να επεξεργαστούν ιδέες για την προστασία της ανθρωπότητας από τις χειρότερες επιπτώσεις της τεχνολογίας. Στο Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε με τον Έρικ Σμιντ, τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Google, ο οποίος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προειδοποιήσεων σχετικά με τους «υπαρξιακούς κινδύνους» της τεχνητής νοημοσύνης.
Εμπειρογνώμονες στην Ε.Ε. για την τεχνητή νοημοσύνη
Ακόμη και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε τη δημιουργία μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων για την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία θα συμβουλεύει σχετικά με οποιουσδήποτε νέους παγκόσμιους κανόνες σχετικά με την τεχνολογία. Είπε συγκεκριμένα ότι «υπάρχει η ευκαιρία να καθοδηγηθεί αυτή η τεχνολογία με υπευθυνότητα». Οι νομοθετικές προσπάθειες, πάντως, της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ονομάζονται νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη, έχουν καθυστερήσει να ανταποκριθούν στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη.
Όταν το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε για πρώτη φορά τη σύνοδο κορυφής της τεχνητής νοημοσύνης τον Ιούνιο, αξιωματούχοι σε άλλες δυτικές πρωτεύουσες γκρίνιαξαν ότι οι προσπάθειες της Βρετανίας αποσπούσαν την προσοχή από άλλα, σημαντικότερα ζητήματα. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν έχει ήδη ειδοποιήσει ότι δεν θα συμμετέχει στη συνάντηση τεχνητής νοημοσύνης του Λονδίνου, αν και ο Λευκός Οίκος παραμένει υποστηρικτικός. Ο Γάλλος Μακρόν και ο Όλαφ Σολτς, ο Γερμανός ομόλογός του, συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν τις δικές τους διμερείς συνομιλίες.
Ο Ρίσι Σούνακ αποφάσισε να επικεντρωθεί στην υπαρξιακή απειλή της τεχνητής νοημοσύνης μετά από συναντήσεις που είχε τον Μάιο με κορυφαίες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης όπως η OpenAI και η Anthropic. Και οι δύο εταιρείες έχουν προτρέψει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο να ρυθμίσουν τις πιο προηγμένες μορφές της αναδυόμενης τεχνολογίας, αν και οι ανταγωνιστές ισχυρίζονται ότι αυτές οι προσπάθειες μπορεί να επιτρέψουν σε αυτές τις εταιρείες απλά να αποκτήσουν προβάδισμα στην αγορά.
Η εστίαση στην εθνική ασφάλεια, βέβαια, αποτελεί βασικό παράγοντα διαφοροποίησης σε άλλες παγκόσμιες πρωτοβουλίες, όπως αυτές της G7 και της G20, αντίστοιχα. Ο Σούνακ θέλει η σύνοδός του να επικεντρωθεί στον εντοπισμό απειλών που μπορεί να θέσει πιο ισχυρή τεχνητή νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης βιοόπλων και εξελιγμένων επιθέσεων στο ίντερνετ.
Ο Σούνακ έχει επίσης προσκαλέσει την Κίνα στις επερχόμενες συζητήσεις, μια κίνηση που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Δείχνει, όμως, ότι χωρίς την συμμετοχή ενός τέτοιου παγκόσμιου παίκτη, όπως η Κίνα, δεν μπορεί να γίνει σοβαρή συζήτηση για περιορισμούς.
** Με πληροφορίες από Politico.