Τα smartphones έχουν φτάσει πια σε τέτοιο επίπεδο τεχνολογίας που δικαιούνται το πρώτο συνθετικό του ονόματός τους (smart=έξυπνος), έτσι δεν είναι; Φαντάσου, λοιπόν, πώς θα είναι τα intelligent smartphones, τα «ευφυή» έξυπνα τηλέφωνα με τεχνητή νοημοσύνη, που καταφθάνουν σε λίγο καιρό. Εταιρείες κολοσσοί όπως η Apple, η Microsoft και η Google προαναγγέλλουν ουσιαστικά μια νέα εποχή στην τεχνητή νοημοσύνη, στην οποία το κινητό μας θα σκέφτεται πριν από εμάς για μας.

Τι θα μπορεί, δηλαδή, να κάνει; Ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλα πράγματα, ας δώσουμε δύο παραδείγματα: Η τεχνητή νοημοσύνη του κινητού μας θα μπορεί να επεξεργάζεται φωτογραφίες για μας πριν το κάνουμε εμείς. Με βάση τα όσα έχουμε επεξεργαστεί εμείς σε παλαιότερες φωτογραφίες μας. Ή θα μπορεί να στέλνει «προσωπικές ευχές» σ’ έναν φίλο/φίλη που έχει γενέθλια, ανάλογα με τη διατύπωση που έχουμε κάνει στο παρελθόν σε άτομα ίδιου φύλου και παρόμοιας ηλικίας.

Βεβαίως για να λειτουργήσει καλά όλο αυτό χρειάζεται ένα πράγμα: Δεδομένα. Στοιχεία. Τα οποία θα τα αντλήσει από την προηγούμενη δραστηριότητά μας, είτε στο ίδιο το κινητό τηλέφωνο, είτε στα social media που επεξεργαζόμαστε μέσω του κινητού. Είσαι διατεθειμένος να μοιραστείς αυτές τις πληροφορίες;

Αυτή η αλλαγή έχει σημαντικές επιπτώσεις στο απόρρητό ΣΟΥ. Για να παρέχουν τις νέες κατά παραγγελία υπηρεσίες, οι εταιρείες και οι συσκευές τους χρειάζονται μια πιο «οικεία» πρόσβαση στα δεδομένα σου.

Όλα αυτά συμβαίνουν επειδή το ChatGPT του OpenAI ανέτρεψε τον κλάδο της τεχνολογίας πριν από σχεδόν δύο χρόνια. Η Apple, η Google, η Microsoft και άλλοι από τότε έχουν αναθεωρήσει τις στρατηγικές προϊόντων τους και επενδύουν πολλά δις δολάρια σε νέες υπηρεσίες υπό τον όρο να περιέχουν τεχνητή νοημοσύνη. Είναι πεπεισμένοι ότι αυτός ο νέος τύπος υπολογιστικής επαφής (ουσιαστικά αμφίδρομης) θα γίνει απαραίτητος σε μερικά χρόνια και θα τον χειρίζονται όλοι.

Ο μεγαλύτερος πιθανός κίνδυνος ασφαλείας στο νέο περιβάλλον που περιλαμβάνει την τεχνητή νοημοσύνη προέρχεται από μια «ανεπαίσθητη» αλλαγή που συμβαίνει στον τρόπο λειτουργίας των νέων συσκευών μας. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αυτοματοποιήσει πολύπλοκες ενέργειες (όπως μπορεί να είναι π.χ. ακόμα και η «εξαφάνιση» ανεπιθύμητων προσώπων ή αντικειμένων από μία φωτογραφία). Αυτό, βέβαια, απαιτεί περισσότερη υπολογιστική ισχύ από αυτή που μπορούν να αντέξουν τα τηλέφωνά μας. Γι’ αυτό θα πρέπει να αποθηκεύουμε ακόμα περισσότερα δεδομένα μας στο cloud παρά στη μνήμη του τηλεφώνου μας.

Οι πληροφορίες μεταδίδονται στο cloud, ένα δίκτυο διακομιστών που επεξεργάζονται τα αιτήματα. Μόλις φτάσουν οι πληροφορίες, θα μπορούσαν να τις δουν άλλοι, συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων της εταιρείας, των hackers, αλλά και των κρατικών υπηρεσιών. Και ενώ ορισμένα από τα δεδομένα μας ήταν πάντα αποθηκευμένα στο cloud, τα πιο βαθιά προσωπικά, οικεία δεδομένα μας που κάποτε ήταν μόνο για τα μάτια μας, φωτογραφίες, μηνύματα και email, μπορεί τώρα να συνδέονται και να αναλύονται από μια εταιρεία στους διακομιστές της.

Οι εταιρείες τεχνολογίας, βέβαια, λένε ότι έχουν προσπαθήσει πάρα πολύ για να εξασφαλίσουν τα δεδομένα των ανθρώπων. Τι κάνει, όμως, καθεμιά τους στον τομέα αυτό;

Apple Intelligence

Η Apple ανακοίνωσε πρόσφατα την Apple Intelligence, μια υπηρεσία βασισμένη στην τεχνητή νοημοσύνη, την πρώτη σημαντική είσοδος της σ’ αυτόν τον τομέα. Οι χρήστες θα μπορούν να το χρησιμοποιούν για να αφαιρούν αυτόματα ανεπιθύμητα αντικείμενα από φωτογραφίες, να δημιουργούν περιλήψεις άρθρων στον ιστό και να γράφουν απαντήσεις σε μηνύματα κειμένου και email. Η Apple αναθεωρεί επίσης τον φωνητικό βοηθό της, Siri, για να τον κάνει πιο «επικοινωνιακό» και να του δώσει πρόσβαση σε δεδομένα σε όλες τις εφαρμογές.

Η Apple έχει ήδη ανακοινώσει ότι προσπαθεί να επεξεργαστεί το μεγαλύτερο μέρος του A.I. δεδομένα απευθείας στα τηλέφωνα και τους υπολογιστές της. Αυτό θα εμπόδιζε άλλους, συμπεριλαμβανομένης της Apple, να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες. Ωστόσο, για εργασίες που πρέπει να προωθηθούν στους διακομιστές, η εταιρεία έχει αναπτύξει μέτρα προστασίας, συμπεριλαμβανομένης της κωδικοποίησης των δεδομένων μέσω κρυπτογράφησης και της άμεσης διαγραφής τους.

Microsoft

Την περασμένη εβδομάδα, άρχισε να κυκλοφορεί υπολογιστές με Windows που ονομάζονται Copilot+ PC. Οι υπολογιστές περιέχουν έναν νέο τύπο τσιπ και άλλο εξοπλισμό που η Microsoft λέει ότι θα διατηρήσει τα δεδομένα σας ιδιωτικά και ασφαλή. Οι υπολογιστές μπορούν να δημιουργήσουν εικόνες και να ξαναγράψουν έγγραφα, μεταξύ άλλων νέων λειτουργιών που υποστηρίζονται από τεχνητή νοημοσύνη.

Η εταιρεία παρουσίασε επίσης το Recall, ένα νέο σύστημα που βοηθά τους χρήστες να βρίσκουν γρήγορα έγγραφα και αρχεία στα οποία έχουν εργαστεί, email που έχουν διαβάσει ή ιστότοπους που έχουν περιηγηθεί. Η Microsoft συγκρίνει το Recall με την ενσωματωμένη φωτογραφική μνήμη στον υπολογιστή σας. Για να το πετύχει αυτό, το Recall λαμβάνει στιγμιότυπα οθόνης κάθε πέντε δευτερόλεπτα από το τι κάνει ο χρήστης στο μηχάνημα και συγκεντρώνει αυτές τις εικόνες σε μια βάση δεδομένων με δυνατότητα αναζήτησης! Οι υπολογιστές είναι εξοπλισμένοι με το νέο λειτουργικό σύστημα Windows 11 της Microsoft και έχουν πολλαπλά επίπεδα ασφάλειας

Google A.I. (Τεχνητή νοημοσύνη)

Η Google τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε επίσης μια υπηρεσία για τεχνητή νοημοσύνη.
Πρόκειται για έναν νέο ανιχνευτή απάτης για τηλεφωνικές κλήσεις. Το εργαλείο ακούει τις τηλεφωνικές κλήσεις σε πραγματικό χρόνο και εάν ο καλών ακούγεται σαν πιθανός απατεώνας (για παράδειγμα, αν αυτός που καλεί ζητήσει τραπεζικό PIN) και απευθείας ειδοποιεί. Η Google είπε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να ενεργοποιήσουν τον ανιχνευτή απάτης, ο οποίος λειτουργεί πλήρως από το τηλέφωνο, άρα κανείς από την εταιρεία δεν θα ακούσει τις κλήσεις.

Η Google, επίσης, ανακοίνωσε μια άλλη λειτουργία, το Ask Photos, που απαιτεί την αποστολή πληροφοριών στους διακομιστές της εταιρείας. Οι χρήστες μπορούν να κάνουν κάπως αφηρημένες ερωτήσεις όπως «Πότε έμαθε η κόρη μου να κολυμπάει;»  και αμέσως θα παρουσιάζονται στην οθόνη τους οι πρώτες εικόνες του παιδιού στη θάλασσα. Η εταιρεία παραδέχτηκε ότι οι εργαζόμενοί της θα μπορούσαν, σε σπάνιες περιπτώσεις, να ελέγξουν τις συνομιλίες και τα δεδομένα φωτογραφιών Ask Photos για να αντιμετωπίσουν κατάχρηση ή βλάβη και ότι οι πληροφορίες ενδέχεται επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της εφαρμογής φωτογραφιών της. Αλλά επιμένουν ότι ο έλεγχος θα γίνεται για καλό.

** Με πληροφορίες από New York Times.