Η τεχνητή νοημοσύνη είναι κάτι που μπήκε στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια, έτσι δεν είναι; Κι όμως, όποιος έχει παίξει ένα απλό video game όχι εναντίον ενός αντιπάλου, αλλά του ίδιου του υπολογιστή, έχει εκτεθεί σε τεχνητή νοημοσύνη εδώ και κάποιες δεκαετίες! Το συνειδητοποιείτε ότι η κίνηση που κάνουν τα φαντασματάκια για να σας «στριμώξουν» στο πάλαι ποτέ δημοφιλέστατο (και αρχαίο) Pac-man είναι μια πρώιμη μορφή λειτουργίας της τεχνητής νοημοσύνης;

Από τον καιρό του Pac-man μέχρι το υπερσύγχρονο The Sims 4, τα video games έχουν διανύσει μεγάλα βήματα. Και μαζί τους η τεχνητή νοημοσύνη που αναπτύσσουν οι ήρωες και οι χαρακτήρες του παιχνιδιού, οι οποίοι δεν ελέγχονται από ανθρώπους. Αυτό που βιώνουμε τώρα, όμως, σε επίπεδο «σκέψης» του υπολογιστή δεν είναι τίποτα σε σχέση με αυτά που μας επιφυλάσσει το μέλλον. Το άμεσο μέλλον.

Η ταχεία ανάπτυξη της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης ανοίγει ένα νέο σύνορο για τα βιντεοπαιχνίδια. Οι εταιρείες και οι προγραμματιστές μας υπόσχονται ατελείωτους ανοιχτούς κόσμους, μοναδικό περιεχόμενο, αυτόνομους χαρακτήρες και δυνατότητες για ταχύτερη ανάπτυξη παιχνιδιών.

Τεχνητή νοημοσύνη και NPC

Το Generative AI, δηλαδή η τεχνητή νοημοσύνη που δημιουργεί κείμενο, εικόνες και ήχο «κατά παραγγελία», έχει ρυθμιστεί να ελέγχει ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία των βιντεοπαιχνιδιών: χαρακτήρες που δεν μπορούν να κοντρολαριστούν από ανθρώπους, δηλαδή NPC (Non-player Character). Αυτοί οι χαρακτήρες έχουν τυπικά ένα καθορισμένο μοτίβο συμπεριφοράς και οι τρόποι και η ομιλία τους είναι συχνά παραμορφωμένοι και αφύσικοι. Ξεχάστε το.

Πριν λίγο καιρό, η εταιρία La Forge κυκλοφόρησε το Ghostwriter, ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργεί κείμενο που έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους συγγραφείς να δημιουργούν μια μεγαλύτερη ποικιλία πρωτότυπων διαλόγων για NPC. Από πέρυσι η εταιρεία δοκίμασε μια νέα τεχνολογία που βοηθά στη δημιουργία πιο ρεαλιστικών και φυσικών χειρονομιών στα NPC, ώστε να  ταιριάζει με τον τόνο και τη διάθεση του λόγου τους.

Ποιος είναι ο στόχος; Να δημιουργηθεί ένας πλήρως ανεπτυγμένος NPC που θα λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη, άρα να έχει πιο φυσική και απρόβλεπτη συμπεριφορά. Σαν ανθρώπινη.

τεχνητή νοημοσύνη video games αλλάζουν

Ορισμένες εταιρείες χρησιμοποιούν ήδη παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη σε NPC για να κάνουν τις συνομιλίες πιο ρεαλιστικές. Η κινεζική εταιρεία τυχερών παιχνιδιών NetEase χρησιμοποιεί το ChatGPT για να δημιουργήσει διαλόγους NPC στο παιχνίδι για κινητά Justice που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Η Replica Studios εισήγαγε πρόσφατα «έξυπνα NPC με τεχνητή νοημοσύνη» για τον γίγαντα μηχανών παιχνιδιών Unreal Engine, που επιτρέπει στους προγραμματιστές παιχνιδιών να χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να διαβάζουν διαλόγους NPC , αντί να προσλάβει έναν ηθοποιό που θα διαβάζει «κατασκευασμένες» φράσεις.

Φυσικά υπάρχουν και κίνδυνοι. Αναπτύσσοντας την τεχνητή νοημοσύνη στο μέγιστο επίπεδο οι σχεδιαστές θα μπορούσαν να χάσουν τον έλεγχο της αφήγησης του παιχνιδιού, Ένας ανεξέλεγκτος NPC μπορεί να αποκαλύψει πράγματα που «σπάνε» το παιχνίδι ή να γίνει μέχρι και αγενής προς τους ανθρώπους-αντιπάλους του.

Γενετική τεχνητή νοημοσύνη

Σε παιχνίδια ανοιχτού κόσμου, όπως το «Grand Theft Auto», το  «Skyrim» και το «Εlden Ring», το σενάριο φτιάχνεται με μη γραμμικές αποστολές και ιστορίες. Αυτό προσφέρει μια άλλη ευκαιρία για τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη να αναδιαμορφώσει την εμπειρία παιχνιδιού.

Το «No Man’s Sky», ας πούμε, χρησιμοποιεί περιεχόμενο που δημιουργείται διαδικαστικά για να δημιουργήσει σχεδόν απεριόριστους κόσμους για εξερεύνηση από τους παίκτες. Το συγκεκριμένο παιχνίδι, που κυκλοφόρησε το 2016, είναι πρακτικά ατέλειωτο. Χρησιμοποιεί μια τεχνική που ονομάζεται διαδικαστικά παραγόμενο περιεχόμενο για να δημιουργήσει εξατομικευμένη πανίδα, χλωρίδα, γεωλογία και ατμοσφαιρικές συνθήκες για τους πλανήτες του. Ήδη έχουν δημιουργηθεί πάνω από 18 εκατομμύρια (!) μοναδικές παραλλαγές.

Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη, όπως λέγεται αυτή η διαδικασία, θα μπορούσε να επηρεάσει τον κόσμο του παιχνιδιού με άλλους τρόπους. Οι παίκτες προσαρμόζουν ήδη το παιχνίδι στις δικές τους προτιμήσεις και ανάγκες με περιεχόμενο που δημιουργείται από χρήστες (UGC), το οποίο αποτελεί βασικό συστατικό πολλών παιχνιδιών, συμπεριλαμβανομένων των «Fortnite», «Minecraft» κτλ. Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να κάνει την παραγωγή UGC πιο εύκολη και πιο προσιτή για τους παίκτες, καθώς και να βελτιώσει την ποιότητα του περιεχομένου.

Η Maxis, η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το «The Sims», αναπτύσσει παραγωγικά εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, επί του παρόντος σε διάφορα στάδια ωριμότητας. Αυτά μπορούν να βοηθήσουν τους σχεδιαστές παιχνιδιών, εξαλείφοντας επαναλαμβανόμενες εργασίες. Δίνουν, επίσης, τη δυνατότητα στους προγραμματιστές να εργαστούν σε πιο ενδιαφέροντα προβλήματα.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών, πάντως, σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι αυτή η νέα τεχνολογία δεν θα αντικαταστήσει τους ανθρώπινους προγραμματιστές παιχνιδιών. Μπορεί να απλοποιείται η δουλειά τους, αλλά στην ουσία κανείς δεν θέλει να τους διώξει. Απλά θέλουν καλύτερη ποιότητα αποτελέσματος και η τεχνητή νοημοσύνη βοηθάει πολύ σ’ αυτό.

** Με πληροφορίες από CNN.