Περιεχόμενα
Στην Αμερική έχουν δύο λέξεις που χρησιμοποιούν όταν θέλουν να καταδείξουν τη σημασία του μακροπρόθεσμου. Long run. Και σε κάθε μεγάλη αλλαγή που συμβαίνει είτε σε πολιτικό είτε σε κοινωνικό επίπεδο, τα πάντα κρίνονται από το long run. Μια κίνηση που τώρα μοιάζει αναγκαία, μπορεί σε βάθος χρόνου να φέρει αναταράξεις που θα διαλύσουν περισσότερα απ΄όσα έχτισαν στο ξεκίνημα. Έτσι, η εξαγορά του Twitter από τον Elon Musk θα πρέπει να κριθεί σε βάθος χρόνου.
Μετά την επιβεβαίωση χθες πως το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας αποδέχτηκε την πρόταση του Musk για εξαγορά έναντι 46.5 δισ. δολαρίων, η υποδοχή του νέου ήταν ανάμεικτη. Πολλοί πανηγύριζαν γιατί πίστευαν πως ο ιδιόρυθμος μεγιστάνας θα επανορθώσει για την ελευθερία του λόγου, άλλοι πιστεύουν ότι αυτό που θα κάνει, είναι να δώσει χώρο στη ρητορική μίσους. Σημαντική σημείωση: στην πρώτοι κατηγορία βρίσκονται κατά βάση άνθρωποι συντηρητικοί, Ρεπουμπλικάνοι που στη διάρκεια της θητείας του Trump συμμετείχαν στη διασπορά μίσους και ψευδών ειδήσεων για τον Covid.
Είναι επομένως ο Elon Musk ένας νέος Διάβολος; Ή μήπως είναι ο καλύτερος Διάβολος που θα μπορούσε να έχει το Twitter; Στην Αμερική αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πως το Συμβούλιο των μετόχων προέβη σε πλήρη αλλαγή πλεύσης απέναντι στην πρόταση του γιατί έβλεπαν πως αργά ή γρήγορα το Twitter θα πρέπει να βρει χρηματοδότη. Και στο ενδεχόμενο να βρεθεί κάποιος πιο επικίνδυνος από τον Musk, επέλεξαν τον Διάβολο που γνωρίζουν.
Τι θέλει να αλλάξει ο ιδιοκτήτης της Tesla και της Space-X στη νέα του επιχείρηση;
Θέλει να την κάνει να λειτουργεί ως ιδιωτική εταιρεία και όχι ως ένα δημόσιο αγαθό.
Σε πρώτη φάση θέλει να περιορίσει και να εξαφανίσει τα ψεύτικα accounts και τα bots. Θέλει όλοι οι χρήστες του Twitter να είναι υπαρκτά πρόσωπα και υπεύθυνα για τα λόγια και τις αναρτήσεις τους. Ποιος μπορεί να διαφωνήσει με αυτό; Κανείς λογικός. Το Twitter, αν και με λιγότερους χρήστες από το Facebook, το Instagram και το TikTok, έχει μια επιρροή και αποτελεί την πλατφόρμα-παράδειγμα, καθώς μέσα από εκεί εκφράζονται πολιτικές από πολιτικούς ανά τον κόσμο. Έχει διαφορετικό στάτους. Και εδώ υπάρχει ζήτημα: ο Musk θέλει να σταματήσει τους μηχανισμούς παραγωγής τρολ που επιτίθενται μαζικά σε έναν στόχο που θα υποδείξει μια πολιτική ηγεσία.
Ο 50χρονος έχει δηλώσει πως θα σταματήσει τους περιορισμούς και το flagging που είχε ξεκινήσει το Twitter τα τελευταία χρόνια, ιδίως στη διάρκεια της πανδημίας. Από την προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ και μετά, το Twitter είχε στήσει ομάδες fact checking που έβαζαν σήμανση κάτω από αναρτήσεις σχετικές με τους υποψηφίους.
Ο Elon Musk δεν είναι ιδιαίτερα φαν αυτής της τακτικής και αυτό είναι που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία. Ο ίδιος μιλάει για ελευθερία του λόγου, αλλά η ελευθερία του λόγου είναι ένα προκάλυμμα.
«Είναι σημαντική η ελευθερία του λόγου, αλλά πρέπει να ληφθούν υπ΄όψιν οι ασυμμεετρίες της ισχύος και άλλα όρια που σταματούν τους ανθρώπους από το να μιλούν ελεύθερα. Το είδος της ελευθερίας που θέλει ο Musk είναι απολυταρχικό και θα γείρει την πλάστιγγα υπέρ των πλουσίων και δυνατών που μπορούν να σιωπήσουν τους επικριτές. Η πρόταση του θα κάνει το Twitter λιγότερο ασφαλές μέσο για τους ανθρώπους που θέλουν να εκφράζονται ελεύθερα και θα αποτελέσει όχημα για παραπληροφόρηση και προπαγάνδα που θα διαδίδεται δίχως έλεγχο», υποστηρίζει η Lizzie O’Shea από το Digital Rights Watch.
Η ελευθερία του λόγου του Musk διαφέρει από την πραγματική ελευθερία του λόγου
«Η ψευδωνυμία και η ανωνυμία είναι αναγκαία για την προστασία χρηστών που έχουν απόψεις, ταυτότητα και ενδιαφέροντα που δεν εναρμονίζονται με όσους έχουν την εξουσία», υποστηρίζει το Electronic Frontiers Foundation.
Αφήνοντας στην άκρη τη σπέκουλα για τον Donald Trump – που δεν είναι αμελητέο ζήτημα – η ελευθερία του λόγου που επιθυμεί ο Elon Musk δεν είναι πραγματική ελευθερία. Είναι η φίμωση της αντίθετης προς τον ίδιο άποψης. Το έχει αποδείξει με τη χρήση του προφίλ του στο Twitter. Είναι επίσης μια ορθάνοιχτη πόρτα προς τα ψεύδη και τη ρητορική μίσους απ΄όλους αυτούς που τα τελευταία 2 χρόνια είχαν απομακρυνθεί τεχνηέντως από την πλατφόρμα.
Στο long run λοιπόν, το αρνητικό αυτής της εξαγοράς δύσκολα δεν θα υπερκεράσει τα όποια θετικά. Και γι΄αυτό πάρα πολλοί χρήστες του Twitter ψάχνονται να καταργήσουν το προφίλ τους και αναζητούν πληροφορίες για τα στοιχεία που έχει η πλατφόρμα για αυτούς.
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Elon Musk: Κι όμως, ο πλουσιότερος άνδρας του κόσμου δεν έχει σπίτι δικό του – Μένει σε φίλους του
Έφαγε πόρτα ο Elon Musk στο Berghain; Τo γερμανικό club με τον πιο αυστηρό πορτιέρη στον κόσμο
Elon Musk: Το απίστευτο τροχαίο με την McLaren F1 που παραλίγο να του κοστίσει την ζωή το 2000