Κινέζικος πύραυλος πέφτει ανεξέλεγκτος στην Γη, όπως προειδοποίησε ο Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα θραύσματα από τα συντρίμμια θα διασκορπιστούν σε διάφορα σημεία του πλανήτη, ανάμεσά τους και η χώρα μας.

Στη λίστα των πιθανών «υποδοχέων» των θραυσμάτων βρίσκονται συγκεκριμένα η Κρήτη και η Βόρεια Ελλάδα.

Ο Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASA) προειδοποίησε για πιθανή έλευση στην ατμόσφαιρα των συντριμμιών κατά μήκος του νότιου εναέριου χώρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είχε γίνει ήδη γνωστό σε δελτίο ασφαλείας που κυκλοφόρησε στις 28 Ιουλίου 2022 από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή ασφάλειας ότι τα συντρίμμια του μεγάλου διαστημικού πυραύλου Long March 5B ενδέχεται να επηρεάσουν τον εναέριο χώρο μεταξύ 30 Ιουλίου και 31 Ιουλίου 2022.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι εμπειρογνώμονες του Space Surveillance and Tracking (SST) εξέδωσαν σύσταση προς τις αεροπορικές αρχές και τις αεροπορικές εταιρείες των σχετικών χωρών να «παρακολουθούν τακτικά» και να «λαμβάνουν υπόψη τις τελευταίες προβλέψεις για την επανείσοδο και να προσαρμόζουν τις εκτιμήσεις κινδύνου τους σύμφωνα με την εξελισσόμενη κατάσταση και τις διαθέσιμες πληροφορίες», έγραψε η EASA.

Ο κινεζικός πύραυλος, ανέφερε ο EASA, έχει μια μάζα που υπολογίζεται σε 17 έως και 22 τόνους, «κάτι που τον καθιστά ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια συντριμμιών που επιστρέφουν στη Γη τα τελευταία χρόνια, γι’ αυτό και χρειάζεται προσεκτική παρακολούθηση».

Ο EASA ανέφερε στην ίδια προειδοποίηση ότι δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί το ακριβές σημείο που θα «πέσουν» τα συντρίμμια -κάτι το οποίο θα ξεκαθαρίσει λίγο πριν την επανείσοδο. Παρά ταύτα, έδωσε ένα «παράθυρο» συντεταγμένων αναφέροντας και την Ελλάδα στις χώρες που μπορεί να επηρεαστούν.

Οι επτά χώρες που αναφέρει ο EASA είναι οι: Ελλάδα, Βουλγαρία, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία και η Ισπανία.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:  

Την παραίτησή του προμηνύει ο Πάπας Φραγκίσκος – Χειροτερεύει η κατάσταση της υγείας του

Συνελήφθη αστυνομικός για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων – Ήταν παράλληλα προπονητής βόλεϊ

Ιταλία: «Στο μικροσκόπιο» οι σχέσεις του Salvini με τη Ρωσία μετά την πτώση της κυβέρνησης