Ένα «ματωμένο φεγγάρι» θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την Δευτέρα 16 Μαΐου 2022, καθώς θα λάβει χώρα η πρώτη ολική έκλειψη σελήνης για το 2022. Η έκλειψη θα είναι ορατή από πολλά σημεία του κόσμου, μεταξύ τους και η χώρα μας.
Στην Ελλάδα, η έκλειψη σελήνης θα κορυφωθεί στις 7:30 το πρωί, κατά το «λυκαυγές», την ώρα της ανατολή του ήλιου οπότε και η σελήνη θα είναι περιμετρικά αντίθετα του στον ορίζοντα. Παρά τον φωτεινό ουρανό, θα μπορείτε να δείτε μία κόκκινη σελήνη η οποία σταδιακά θα αρχίζει να αντικατοπτρίζει το ηλιακό φως.
Δείτε ακόμη: Τοξότης Α*: Η πρώτη φωτογραφία της τερατώδους μαύρης τρύπας που απειλεί τον γαλαξία μας
Γιατί ονομάζεται «ματωμένο» το φεγγάρι της Δευτέρας; Λόγω του κόκκινου χρώματός του, το οποίο δεν συνηθίζουμε να βλέπουμε να καθρεπτίζεται στην σελήνη. Αποκτά από το κόκκινο, χαρακτηριστικό χρώμα λόγω της έκλειψης, κατά την οποία ο ήλιος και ο φεγγάρι βρίσκονται αντιθετικά απέναντι. Έτσι, οι ακτίνες του ήλιου που περνούν την ατμόσφαιρα θα εισέρχονται στην γη πλαγίως, με αποτέλεσμα να γίνονται ορατές μόνο οι υπεριώδεις ακτίνες. Γι’ αυτό, από το χρωματικό φάσμα μένουν μόνο τα ερυθρά χρώματα, τα οποία αντανακλώνται στο φεγγάρι δίνοντάς του αυτό το εντυπωσιακό κόκκινο χρώμα.
Ταυτόχρονα, την ίδια στιγμή θα πραγματοποιηθεί και μια δακτυλιοειδής έκλειψη καθώς η σελήνη θα περάσει στην σκιά της γης. Θα είναι ορατή από τη Νέα Ζηλανδία, την ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.
Εάν δεν φαίνεται το φεγγάρι από το μπαλκόνι σας το πρωί της Δευτέρας, μπορείτε να παρακολουθήσετε την έκλειψη σελήνης από την ιστοσελίδα της NASA, η οποία θα ξεκινήσει live εκπομπή στις 04:32 (ώρα Ελλάδας) και θα περιλαμβάνει συζητήσεις για τις εκλείψεις, την επιστήμη της σελήνης και το πρόγραμμα Artemis της υπηρεσίας για την προσσελήνωση στο φεγγάρι.
Υπενθυμίζεται ότι σε αντίθεση με την ηλιακή έκλειψη, η σεληνιακή είναι απολύτως ασφαλής για το γυμνό μάτι και δεν απαιτούνται ειδικά γυαλιά για την παρατήρησή της.
Η επόμενη ολική έκλειψη σελήνης στην Ελλάδα θα είναι ορατή στις 8 Νοεμβρίου του 2022. Θα είναι ορατή μόνο από την Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη, οπότε θα είμαστε και εμείς στους τυχερούς που θα την αποθανατίσουν. Μάλιστα, θα αφορά και εκείνη «ματωμένο φεγγάρι».
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Shutterstock
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Τοξότης Α*: Η πρώτη φωτογραφία της τερατώδους μαύρης τρύπας που απειλεί τον γαλαξία μας