Περιεχόμενα
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Elon Musk μετονόμασε το Twitter σε X – ένα ακόμη βήμα στο σχέδιό του να αντιγράψει την κινεζική εφαρμογή WeChat.
Ο Elon Musk έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι θέλει να μετατρέψει την εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης, την οποία αγόρασε πέρυσι για 44 δισεκατομμύρια δολάρια, σε μια πολύ μεγαλύτερη πλατφόρμα.
Ο δισεκατομμυριούχος έχει αναφέρει στο παρελθόν πόσο θαυμάζει την κινεζική εφαρμογή WeChat η οποία συνδυάζει συνομιλίες, dating, πληρωμές και social media, ενώ δεν κράτησε κρυφό πως θέλει να δημιουργήσει κάτι παρόμοιο.
Με ένα tweet αυτήν την εβδομάδα, αποκάλυψε πως στους επόμενους μήνες θα προστεθεί η δυνατότητα μίας ολοκληρωμένης επικοινωνίας, καθώς και η δυνατότητα να διαχειρίζεται ο χρήστης ολόκληρο τον οικονομικό του κόσμο.
Τι είναι λοιπόν το WeChat και γιατί θέλει να το αντιγράψει ο Elon Musk;
Το WeChat κυκλοφόρησε το 2011 από τον τεχνολογικό γίγαντα Tencent και χρησιμοποιείται σήμερα από το σύνολο του πληθυσμού της Κίνας. Πρόκειται για μία υπερ-εφαρμογή, με τις υπηρεσίες της να περιλαμβάνουν μηνύματα, ηχητικές και βίντεο κλήσεις, social media, παραγγελίες φαγητού, πληρωμές, παιχνίδια, νέα και dating. Είναι σαν να συνδυάζει κανείς το WhatsApp, το Facebook, το Apple Pay, το Uber, το Amazon και το Tinder, όλα σε μία εφαρμογή.
Το WeChat είναι τόσο ενσωματωμένο στην κοινωνία της Κίνας που είναι σχεδόν αδύνατον να ζήσεις στη χώρα χωρίς αυτό.
Σχεδόν κάθε επικοινωνία με άλλους γίνεται με WeChat, ενώ το Wallet της εφαρμογής συνδέεται με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, με τη συντριπτική πλειοψηφία της λιανικής αγοράς της Κίνας να δέχεται πληρωμές μέσω WeChat. Η πληρωμή είναι απλή, με τους χρήστες να σκανάρουν απλά QR codes για να πληρώσουν λογαριασμούς, να κάνουν επενδύσεις ή ακόμα και να πάρουν δάνεια.
Όλες οι κυβερνητικές υπηρεσίες βρίσκονται επίσης στο WeChat, με τους πολίτες να μπορούν να ελέγξουν όλα τα στοιχεία τους, να πληρώσουν πρόστιμα και να κλείσουν ραντεβού για ιατρικές εξετάσεις.
Ωστόσο, η έκταση του WeChat και το αυστηρό πολιτικό καθεστώς στη χώρα, δίνει τεράστια δύναμη στην κυβέρνηση. Πολλές φορές πολιτικοί αντιφρονούντες είδαν το λογαριασμό τους να καταργείται για κάτι που είπαν στο WeChat.
Ο Kitsch Liao, βοηθός διευθυντής του Global China Hub του Ατλαντικού Συμβουλίου, λέει ότι οι υπερ-εφαρμογές όπως το WeChat ευθυγραμμίζονται με τους στόχους του Πεκίνου να οργανώσει όλες τις πτυχές της ζωής για να διατηρήσει τον έλεγχο της χώρας.
Μπορεί να λειτουργήσει μία τέτοια εφαρμογή στη Δύση;
Η τεράστια επιτυχία του WeChat στην Κίνα οφείλεται σε δύο σημαντικούς παράγοντες, λέει στο BBC ο Kecheng Fang, στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.
Πρώτον, οι περισσότεροι άνθρωποι στην Κίνα έχουν πρόσβαση στο WeChat σε smartphones και όχι σε επιτραπέζιους υπολογιστές, λόγω της σχετικά καθυστερημένης ανάπτυξης του διαδικτύου στη χώρα.
«Αυτό σημαίνει ότι ζουν στους περιφραγμένους κήπους των εφαρμογών και όχι στον ανοιχτό ιστό. Είναι πολύ πιο εύκολο να δημιουργηθεί μια “εφαρμογή για τα πάντα” στα smartphones παρά στους υπολογιστές», λέει.
Η Κίνα βρίσκεται πίσω από έναν ψηφιακό τοίχο και οι πολίτες της δεν έχουν πρόσβαση στο ευρύ internet όπως έχουμε εμείς στη Δύση. Το καθεστώς αυτό κάνει ευκολότερη την υιοθέτηση μίας υπερ-εφαρμογής που τα περιέχει όλα. Η έλλειψη νόμων περί ανταγωνισμού επίσης επιτρέπει στο WeChat να μπλοκάρει αντίπαλες πλατφόρμες.
Ο κ. Fang λέει επίσης ότι η έλλειψη ρύθμισης του ανταγωνισμού της Κίνας – η οποία έρχεται σε αντίθεση με τις περισσότερες δυτικές χώρες – επιτρέπει σε μια εφαρμογή όπως το WeChat να μπλοκάρει αποτελεσματικά αντίπαλες πλατφόρμες, όπως η πλατφόρμα αγορών Taobao και η εφαρμογή βίντεο Douyin.
Το αν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πετύχει στο δυτικό πολιτισμό μένει να φανεί. Πολλοί πιστεύουν πως όλα θα εξαρτηθούν από τις ψηφιακές πληρωμές. Τονίζουν μάλιστα πως μία κύρια διαφορά μεταξύ της Κίνας και της Δύσης, είναι η ευρεία υιοθέτηση των τεχνολογιών ψηφιακών πληρωμών, καθώς πολλοί έμποροι στην Κίνα δε δέχονται πλέον φυσικές πληρωμές με μετρητά ή κάρτες. Αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα εμπόδιο στην προσπάθεια του Elon Musk, καθώς θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος στη Δύση για να εφαρμοστεί μία πραγματικά ελεύθερη κοινωνία χωρίς μετρητά ή κάρτες.