Περιεχόμενα
Αν πιστέψουμε τον Νόαμ Τσόμσκι η ιστορία με το ChatGPT είναι περισσότερο κωμική παρά κάτι άλλο. Δεν έχουμε προφανώς το ειδικό βάρος για να πάμε κόντρα σε ένα μεγάλο διανοούμενο των καιρών μας, αλλά είναι ένα βάσιμο ερώτημα αν είναι ο πλέον ειδικός για να κάνει αναλύσεις και εκτιμήσεις επί του ζητήματος.
Οι εξελίξεις τρέχουν με ένα ρυθμό που πραγματικά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει. Και αυτοί που πραγματικά ξέρουν, όντες μες τα πράγματα, κάνουν τα πάντα για να αποδείξουν πως η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι απλώς και μόνο μια πιο… φαντεζί και προηγμένη μηχανή αναζήτησης Google, όπως βιάστηκαν να πουν κάποιοι – αφελείς, πεισματάρηδες ή μήπως απλώς βαθιά ρομαντικοί;
Ήταν λοιπόν πριν από τέσσερις μήνες όταν μια μικρή εταιρεία από το Σαν Φρανσίσκο έγινε παγκοσμίως γνωστή συστήνοντάς μας ένα νέο online chatbot ικανό να απαντήσει σύνθετες ερωτήσεις, να γράψει ποιήματα, ακόμα και να μιμηθεί ανθρώπινα συναισθήματα. Ο λόγος για την OpenAI, που μπορεί να απασχολεί «μόλις» 375 υπαλλήλους, αλλά με τη στήριξη της Microsoft (διάβαζε: δισεκατομμύρια δολάρια) κατάφερε να κάνει πράξη ένα κολοσσιαίο τεχνολογικό επίτευγμα που προκάλεσε μέγα ντόρο και δεν έχει πάψει να γεννά συζητήσεις.
Και ούτε πρόκειται να πάψει. Το νερό έχει μπει στο αυλάκι, το μέλλον είναι «εδώ», γοητευτικό μες το διττό του χαρακτήρα, από το πιο αισιόδοξο μέχρι το απαισιόδοξο σενάριο. Ακόμα και computer scientists δεν περίμεναν πώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι έτοιμο σε τόσο ευρύ πλαίσιο αυτή τη χρονική στιγμή. Είναι ένα σημείο καμπής στην τεχνολογική ιστορία, ανάλογο ίσως με τη δημιουργία των browsers στις αρχές των 90s.
ChatGPT: Οι ανταγωνιστές παραμονεύουν στη γωνία – Πώς κρίνεται το πρώτο update
Είναι πάντως τέτοιος ο ανταγωνισμός σε αυτή τη βιομηχανία ώστε απαγορεύεται να γιορτάσεις παραπάνω από… λίγο μια επιτυχία σου. Οι δελφίνοι παραμονεύουν στη γωνία με τη φιλοδοξία να σου φάνε τη θέση και να γίνουν αυτοί οι κυρίαρχοι της αγοράς. Γίγαντες όπως η Google και το Facebook (μέσω της «μαμάς» εταιρίας Meta) έχουν μαζέψει μεγάλα μυαλά της ΑΙ τεχνολογίας για να παρουσιάσουν την απάντησή τους.
Κι ύστερα, είναι και το προσωπικό κίνητρο. Του να κάνεις ακόμα καλύτερο το προϊόν σου, να δεις ως πού μπορείς να το πας, ως πού μπορεί να φτάσει. Μέσα σε αυτό το κάδρο, η OpenAI πρόκειται να ανεβάσει τον πήχη των απαιτήσεων, να πάρει επιπλέον ρίσκα έτσι ώστε να πετύχει ένα καλύτερο αποτέλεσμα.
Ήδη λοιπόν έκανε ένα πρώτο update στο σύστημά της και παρουσίασε το GPT-4, ένα βελτιωτικό μοντέλο του ChatGPT – δεν θα αργήσει να είναι ευρέως διαθέσιμο. Και το πλασάρουν με καμάρι – κανείς δεν θα περίμενε το αντίθετο. Το GPT-4 είναι ένα νευρωνικό δίκτυο, ένας τύπος μαθηματικού συστήματος που μαθαίνει αναλύοντας δεδομένα, εντοπίζοντας μοτίβα. Είναι η ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιούν ψηφιακοί βοηθοί όπως η Siri για να αναγνωρίζουν προφορικές εντολές και τα αυτοκίνητα αυτόματης οδήγησης για τον εντοπισμό των πεζών.
Είναι καλύτερο από το τρόπον τινά «παλιό»; Ναι. Είναι όμως και απαλλαγμένο από τις αδυναμίες του αρχικού chatbot; Μάλλον όχι. Πάντως είναι ακόμα ένα «συν» σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σε αυτήν την επαναστατική τεχνολογία.
Συγκεκριμένα, το GPT-4 είναι περισσότερο ακριβές από τον «πρόγονό» του καθώς «ταΐστηκε» με περισσότερα data. Που θεωρητικά οδηγούν σε καλύτερες απαντήσεις. Αντλεί επίσης διδάγματα από το rating που του κάνουν οι χρήστες – αν ήταν χρήσιμο ή όχι, που υπήρχε αστοχία και γιατί. Μαθαίνει δηλαδή από τα λάθη του.
Είναι σε θέση για παράδειγμα να υπολογίσει τη φορολογική αξιοπιστία ενός ατόμου και να δώσει λεπτομερείς περιγραφές εικόνων. Αλλά και πάλι (θα) υστερεί σε πράγματα που έχουν εκνευρίσει και απογοητεύσει πολύ κόσμο που έχει καταπιαστεί με chatbots. Όπως το να τα κάνει θάλασσα σε θεωρητικά απλές μαθηματικές πράξεις ή μερικές φορές να μοιάζει σαν να παθαίνει παράκρουση δίνοντας εντελώς λάθος απαντήσεις.
Ποιος θα τρέξει πιο γρήγορα, ποιος θα το πάει πιο μακριά
Οι εταιρείες-πελάτες όμως, ζητούν κάτι που (θα) είναι άψογο. Και δύσκολα ανέχονται τις αστοχίες, ένα θέμα ούτως ή άλλως ταμπού για τον τεχνολογικό χώρο, καθώς αυτός ζει και μεγαλώνει με τη βεβαιότητα πως τα κομπιούτερ είναι πολύ πιο αξιόπιστα σε σχέση με τους ανθρώπους.
Τι θα φέρει το ChatGPT και οι απόγονοι του; Όπως είπαμε κανείς δεν μπορεί να δει από τώρα την πλήρη εικόνα – πώς θα μπορούσε; Αλλά μοιάζει ασφαλές να προβλέψουμε πως σε πρώτη φάση θα λειτουργεί συμπληρωματικά στην ανθρώπινη εργασία.
Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει και πως δεν θα δούμε επαγγέλματα να εξαφανίζονται επειδή η τεχνολογία θα δώσει άλλες, πιο συμφέρουσες για τα αφεντικά, επιλογές. Και η OpenAI δεν θα έχει ηθικούς ενδοιασμούς γι’ αυτό. Αυτή και οι υπόλοιπες εταιρείες του χώρου βρίσκονται σε έναν άτυπο πόλεμο, μια μάχη για το ποιος θα (το) πάει πιο γρήγορα και πιο μπροστά. Τις παράπλευρες απώλειες θα σκεφτούν;
Photo Credits: Shutterstock