Το σύμπαν πιθανώς είναι πιο… ηλικιωμένο από ότι εικάζουν οι τρέχουσες εκτιμήσεις, σύμφωνα με μια μελέτη που αμφισβητεί το κυρίαρχο κοσμολογικό μοντέλο και ρίχνει φως στο λεγόμενο «αδύνατο πρώιμο πρόβλημα του γαλαξία».
Η εργασία δημοσιεύεται στο περιοδικό Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
«Το πρόσφατα επινοημένο μοντέλο μας επεκτείνει τον χρόνο σχηματισμού των γαλαξιών κατά αρκετά δισεκατομμύρια χρόνια, καθιστώντας το σύμπαν ηλικίας 26,7 δισεκατομμυρίων ετών και όχι 13,7 όπως είχε εκτιμηθεί προηγουμένως», λέει ο συγγραφέας Rajendra Gupta, επίκουρος καθηγητής φυσικής στη Σχολή Επιστημών του Πανεπιστημίου της Οτάβας.
Για χρόνια, οι αστρονόμοι και οι φυσικοί υπολόγιζαν την ηλικία του σύμπαντός μας μετρώντας το χρόνο που πέρασε από τη Μεγάλη Έκρηξη και μελετώντας τα παλαιότερα αστέρια με βάση την ερυθρή μετατόπιση του φωτός που προέρχεται από μακρινούς γαλαξίες. Το 2021, χάρη στις νέες τεχνικές και τις προόδους της τεχνολογίας, η ηλικία του σύμπαντός μας υπολογίστηκε σε 13,797 δισεκατομμύρια χρόνια χρησιμοποιώντας το μοντέλο συμφωνίας Lambda-CDM.
Ωστόσο, πολλοί επιστήμονες έχουν προβληματιστεί από την ύπαρξη άστρων όπως το Methuselah που φαίνεται να είναι παλαιότερα από την εκτιμώμενη ηλικία του σύμπαντος μας και από την ανακάλυψη πρώιμων γαλαξιών σε προχωρημένη κατάσταση εξέλιξης που έγινε δυνατή από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb. Αυτοί οι γαλαξίες, που υπάρχουν μόλις 300 εκατομμύρια χρόνια περίπου μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, φαίνεται να έχουν ένα επίπεδο ωριμότητας και μάζας που συνήθως σχετίζεται με δισεκατομμύρια χρόνια κοσμικής εξέλιξης. Επιπλέον, είναι εκπληκτικά μικρά σε μέγεθος, προσθέτοντας άλλο ένα στρώμα μυστηρίου στην εξίσωση.