Έναν εξωπλανήτη που θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί η αντίστοιχη Γη ενός άλλου αστρικού συστήματος ανακάλυψε μια ομάδα επιστημόνων υπό τον Charles Cadieux από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ. Super Earth τον αποκάλεσαν τον TOI-1452 b και δεν είναι ο πρώτος που έχει αυτή την ταμπέλα. O αστρονόμος Seth Shostak έχει υπολογίσει με βάση το μοντέλο του Kepler πως σε απόσταση 1.000 ετών φωτός από τη Γη, υπάρχουν τουλάχιστον 30.000 κατοικήσιμοι κόσμοι.
Ας μείνουμε όμως στον TOI-1452 b. Η επιστημονική ομάδα από το Μοντρεάλ ανέλυσε παρατηρήσεις από τον εξωπλανητικό δορυφόρο της NASA, χρησιμοποιώντας τηλεσκόπια και κατέληξε σε αυτή την ανακάλυψη. Ο εν λόγω εξωπλανήτης είναι βραχώδης, μεγαλύτερος από τη Γη, έχει πενταπλάσια μάζα και είναι 70% μεγαλύτερος, κινείται γύρω από έναν Κόκκινο Νάνο και βρίσκεται σε απόσταση 100 ετών φωτός. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως ίσως να πρόκειται για πλανήτη καλυμμένο από νερό, για έναν ωκεάνιο πλανήτη.
Πιο συγκεκριμένα, οι αρχικές εκτιμήσεις τον θέλουν να έχει μια πιο συμπαγή πυκνότητα αέρα ακριβώς επειδή διαθέτει έναν μεγάλο και βαθύ ωκεανό. Αυτή είναι η ποθητή ερμηνεία, καθώς κάλλιστα θα μπορούσε να είναι απλά ένας πλανήτης βραχώδης με καθόλου ή λίγη ατμόσφαιρα ή ένας βραχώδης πλανήτης που η ατμόσφαιρά του αποτελείται από υδρογόνο και ήλιο.
Εξωπλανήτης χαρακτηρίζεται ο πλανήτης που βρίσκεται έξω από το ηλιακό μας σύστημα και μπορεί είτε να κινείται σε τροχιά ενός άστρου αντίστοιχου με τον Ήλιο ή μπορεί να μην βρίσκεται σε κάποιο αστρικό σύστημα και να έλκεται από το επίκεντρο του γαλαξία.
Ο TOI-1452 b, αν αποδειχθεί ότι είναι ωκεάνιος, τότε θα πρόκειται για έναν πολύ βαθύ ωκεανό. Η Γη καλύπτεται κατά 70% από νερό, όμως αποτελεί το 1% της μάσας της Γης. Στην περίπτωση του εξωπλανήτη αυτού, που έχει και πενταπλάσια μάζα, ο ωκεανός μπορεί να καλύπτει ως και το 30% της μάζας, σύμφωνα με υπολογιστικά μοντέλα που εφάρμοσε η ομάδα που τον ανακάλυσε. Τέτοια ποσότητα είναι συγκρίσιμη μόνο με πλανήτες-δορυφόρους, με Φεγγάρια άλλων πλανητών του ηλιακού μας συστήματος που είναι γεμάτοι νερό.
Τέτοιες περιπτώσεις είναι ο Γανυμήδης και η Καλλιστώ του Δία και ο Τιτάνας με τον Εγκέλαδο του Κρόνου, για τους οποίους πιστεύεται ότι διαθέτουν τεράστιους και βαθείς ωκεανούς κάτω από μια μεγάλη επιφάνεια πάγου που τους καλύπτει.
Στον TOI-1452 b η διάρκεια του έτους είναι όσο 11 ημέρες στη Γη, αφού τόσο χρειάζεται για να καλύψει την τροχιά του άστρου του. Ο Κόκκινος Νάνος που ορίζει αυτό το αστρικό σύστημα, είναι μικρότερος και λιγότερο ζεστός από τον Ήλιο μας, επομένως ο εξωπλανήτης λαμβάνει τόση ακτινοβολία όση και η Αφροδίτη από τον Ήλιο. Είναι δηλαδή πολύ κοντά του. Επειδή όμως είναι έτσι ο Νάνος, μπορεί να υπάρχει αυτή η ποσότητα υγρού νερού στην επιφάνεια του. Μάλιστα, αυτός ο Κόκκινος Νάνος είναι μέλος ενός ζεύγους, αφού ο βαρυτικός του σύντροφος είναι ένας άλλος Κόκκινος Νάνος σε τροχιά 1.400 ετών φωτός.
Τι μένει από δω και πέρα; Το τηλεσκόπιο James Webb θα κληθεί να ερευνήσει περαιτέρω τον εξωπλανήτη από μια θέση σε απόσταση 1.6 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη. Καθώς το άστρο του έχει μεγάλη φωτεινότητα, θα επιτρέψει στο James Webb να αποκτήσει καθαρότερη ματιά για την ατμόσφαιρα του. Βρίσκεται εξάλλου στον αστερισμό του Δράκοντα, ένα μέρος του Σύμπαντος που το Webb μπορεί να παρατηρήσει οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.
Είναι πάντως σημαντικό πως ο TOI-1452 b βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με αστρονομικά δεδομένα, αφού τα 100 έτη φωτός είναι σαν να λέμε το Κολιάτσου-Παγκράτι του διαστήματος.
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Η NASA «ηχογράφησε» για πρώτη φορά μαύρη τρύπα και είναι ό,τι πιο ανατριχιαστικό έχεις ακούσει
Οι μέρες στη Γη μυστηριωδώς μεγαλώνουν και κανείς δεν ξέρει τον λόγο: Πού μπορεί να οφείλεται
Neptune: Το διαστημόπλοιο που θα σε πηγαίνει διακοπές στο διάστημα το 2024