Στο κέντρου του γαλαξία μας ζει μία μαύρη τρύπα «τέρας», την οποία κατάφεραν για πρώτη φορά οι επιστήμονες να φωτογραφίσουν. H μαύρη τρύπα Τοξότης Α*, όπως ονομάστηκε είναι τεραστίων διαστάσεων και περιμένει να ρουφήξει οτιδήποτε βρεθεί στο πέρασμά της. Για να καταλάβει κανείς το ασύλληπτο μέγεθός της, έχει 4 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη μάζα από αυτήν του ήλιου του δικού μας ηλιακού συστήματος.

Οι μαύρες τρύπες έχουν γενικα τεράστια μάζα, στην οποία και οφείλεται η ιδιότητά τους να «ρουφάνε» σαν σκούπα τα πάντα. Ούτε το φως που εισέρχεται μέσα σε μία μαύρη τρύπα δεν μπορεί να δραπετεύσει από το σκοτάδι της. Το πως δημιουργούνται, παραμένει ακόμη και σήμερα μυστήριο για τους επιστήμονες.

Βλέποντας κανείς την φωτογραφία παρατηρεί το φως που δημιουργείται από τα υπερθερμασμένα αέρια που παράγονται από τις τεράστιες βαρυτικές δυνάμεις που περιβάλλον την μαύρη τρύπα. Το φωτεινό «δαχτυλίδι» αυτό που δημιουργείται πλησίον της τρύπας έχει την ίδια περίμετρο με την τροχιά που κάνει ο Ερμής γύρω από το ήλιο. Άρα, μιλάμε για πάνω από 60 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Δείτε το βίντεο του Τοξότη Α* όπως δημοσιεύτηκε από το Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων (Event Horizon Telescope – EHT):

https://www.youtube.com/watch?v=6_oPlwAryuM

Εάν και το «τέρας» αυτό βρίσκεται πολύ μακριά μας, σε απόσταση 26,000 ετών φωτός απειλεί άμεσα διάφορα ουράνια σώματα του γαλαξία μας, καθώς όσο περνούν οι αιώνες και οι χιλιετίες το σύμπαν μας διαστέλλεται.

Η εικόνα τραβήχτηκε και δόθηηκε στην δημοσιότητα από την οργάνωση «Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων (Event Horizon Telescope – EHT)». Πρόκειται για μία μεγάλη συστοιχία τηλεσκοπίων αποτελούμενη από ένα παγκόσμιο δίκτυο ραδιοτηλεσκοπίων, σύμφωνα με την Wikipedia. Οι στόχοι παρατήρησης της οργάνωσης περιλαμβάνουν τις δύο μαύρες τρύπες με τη μεγαλύτερη γωνιακή διάμετρο που παρατηρείται από τη Γη: τη μαύρη τρύπα στο κέντρο του υπεργιγάντιου ελλειπτικού γαλαξία Μεσιέ 87 και του Τοξότη Α *, στο κέντρο του δικό μας γαλαξία, του οποίου και τραβήχτηκε η πρώτη φωτογραφία.

Το 2019, είχε κυκλοφορήσει από την ίδια οργάνωση και η πρώτη εικόνα μαύρης τρύπας στην ιστορία, του Μεσιέ 87. Η συγκεκριμένη μαύρη τρύπα έχει 6,5 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη μάζα από τον ήλιο μας. Ωστόσο, η νέα φωτογραφία μαύρης τρύπας έχει μεγαλύτερη σημασία για την επιστημονική κοινότητα και για την ανθρωπότητα γενικότερα, καθώς είναι η δικιά μας μαύρη τρύπα, η μαύρη τρύπα του γαλαξία μας.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Donald Trump: Το μεγάλο δίλημμα που του έβαλε ο Elon Musk

Bitcoin: Συνεχίζεται η κατάρρευσή του μετά τις μαζικές ρευστοποιήσεις – «Ντόμινο» στην αξία όλων των κρυπτονομισμάτων

Apple: Τέλος εποχής για το iPod Touch – Σταματάει η κυκλοφορία του μετά από 21 χρόνια