Για χρόνια οι ειδικοί αναρωτιούνται γιατί μια περιοχή του βυθού κάτω από τον Ινδικό Ωκεανό, που καλύπτει περισσότερα από δύο εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια, έχει πολύ μεγαλύτερο βάθος από τη γύρω περιοχή.
Η στάθμη της θάλασσας στην περιοχή είναι 106 μέτρα, μέγεθος που έχει μεγάλη απόσταση από τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Η «τρύπα βαρύτητας» δεν είναι μια πραγματική τρύπα, οι επιστήμονες λένε ότι η βαρυτική έλξη είναι χαμηλή, γεγονός που προκαλεί τη βύθιση του βυθού της θάλασσας.
Γιατί υπάρχει μια τρύπα βαρύτητας στον Ινδικό Ωκεανό;
Αν και έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τη Γη ως μια τέλεια σφαίρα, είναι στην πραγματικότητα αρκετά άμορφη -μοιάζει περισσότερο με πατάτα παρά με μπάλα.
Οι επιστήμονες έχουν χαρτογραφήσει αυτές τις κοιλάδες και τις βουτιές, αλλά αυτό που τους έχει γοητεύσει περισσότερο είναι η βουτιά στον Ινδικό Ωκεανό, που ανακαλύφθηκε στο μακρινό 1948.
Τώρα δύο ερευνητές από το Ινδικό Ινστιτούτο Επιστημών, ο Debanjan Pal και ο Attreyee Ghosh, πιστεύουν ότι ξέρουν την αιτία που δημιουργήθηκε η τρύπα βαρύτητας.
Εξετάζοντας μοντέλα προσομοίωσης υπολογιστή των τελευταίων 140 εκατομμυρίων ετών, μπόρεσαν να δουν με ακρίβεια τις μετακινήσεις των τεκτονικών πλακών της Γης -πρόκειται για τεράστιες πλάκες που αποτελούν τον φλοιό της Γης.
Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Geophysical Research Letters, βρήκαν τα ερείπια ενός αρχαίου ωκεανού, 600 μίλια κάτω από τον φλοιό της Γης, ακριβώς κάτω από την Αφρική.
Βρήκαν ότι σε όλες τις προσομοιώσεις υπήρχαν λοφία λιωμένου βράχου, που πιθανώς προκλήθηκαν από τεκτονικές πλάκες που βυθίστηκαν στον μανδύα (το κομμάτι που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον φλοιό της Γης) κάτω από την Αφρική.
Αυτά τα λοφία οι ερευνητές πιστεύουν ότι προκάλεσαν τη γεωλογική «βουτιά» στον Ινδικό Ωκεανό.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι τεκτονικές πλάκες βυθίστηκαν στον μανδύα, κάτω από τον φλοιό της Γης, προκαλώντας τις «βουτιές» στον Ινδικό Ωκεανό.
Είναι λοιπόν η Γη «ξεχαρβαλωμένη» και γι’ αυτό δημιουργήθηκε μια «τρύπα βαρύτητας»;
Η συγκεκριμένη έρευνα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και θα χρειαστούν αρκετές μελέτες και δοκιμές για να φτάσουν οι επιστήμονες σε σαφή συμπεράσματα.
Ο Himangshu Paul από το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής Έρευνας στην Ινδία είπε στον διαδικτυακό ιστότοπο ειδήσεων New Scientist, ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες πίσω από την ύπαρξη του IOGL.
«Στις προσομοιώσεις δεν είναι δυνατό να μιμηθεί κανείς ακριβώς τη φύση», είπε.