Όταν ο Elon Musk έπαιρνε τα ηνία της Twitter, οι περισσότεροι κρατούσαν μικρό καλάθι για το μέλλον της εταιρείας και του κοινωνικού δικτύου. Εδώ και 1,5 μήνα, από τότε που έγινε η εξαγορά, με τον CEO της Tesla και της SpaceX να δίνει 44 εκατ. δολάρια, έχει πέσει πυκνό σκοτάδι στο… λευκό πουλί.
Ο Elon Musk διαμήνυσε εξαρχής πως σκοπός του είναι να δώσει περισσότερη ελευθερία λόγου, αλλά τελικά γίνεται το ακριβώς αντίθετο. Συν τοις άλλοις, η επιθυμία του να επιστρέψει ο Donald Trump στο Twitter ήταν η αρχή του κακού. Βέβαια, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και νυν υποψήφιος των προεδρικών εκλογών του 2024, του έριξε πανηγυρικό άκυρο, but still, ήταν μια κίνηση που έκανε πολλούς διάσημους του Χόλιγουντ να φύγουν από το κοινωνικό δίκτυο, ανάμεσά τους και ο Elton John.
Σε όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν και οι απολύσεις χιλιάδων εργαζόμενων, που έμειναν χωρίς δουλειά από τη μία μέρα στην άλλη. Αλλά δεν σταματάει εδώ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε επίθεση στο Twitter για λογοκρισία σε δημοσιογράφους, απειλώντας μάλιστα με κυρώσεις εναντίον της εταιρείας. Στην ουσία, το κοινωνικό δίκτυο ανέστειλε τους λογαριασμούς 12 Αμερικανών δημοσιογράφων από CNN, New York Times και Washington Post, αλλά και ανεξάρτητων, επειδή επέκριναν τον Elon Musk.
Ορισμένοι εξ αυτών είχαν επικρίνει με tweets τους την απόφαση της πλατφόρμας να αναστείλει έναν λογαριασμό του Twitter που είχε μοιραστεί δεδομένα διαθέσιμα δημοσίως αναφορικά με τις κινήσεις του ιδιωτικού τζετ του Musk.
Η αναστολή λειτουργίας των λογαριασμών ήταν και το κερασάκι στην τούρτα. Ή μπορεί και όχι, θα δείξει. Για την ώρα, έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Η αντιπρόεδρος Αξιών και Διαφάνειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Věra Jourová, έγραψε στο προφίλ της πως «Τα νέα για την αυθαίρετη αναστολή των λογαριασμών δημοσιογράφων στο Twitter είναι ανησυχητικά» και υπενθύμισε πως ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες, ο οποίος θα πρέπει να εφαρμοστεί στους τεχνολογικούς γίγαντες το επόμενο καλοκαίρι, «απαιτεί σεβασμό της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και των θεμελιωδών δικαιωμάτων».
Προειδοποίησε δε, τον Elon Musk και το Twitter πως υπάρχουν κόκκινες γραμμές και πως θα υπάρξουν και κυρώσεις σύντομα.
News about arbitrary suspension of journalists on Twitter is worrying. EU’s Digital Services Act requires respect of media freedom and fundamental rights. This is reinforced under our #MediaFreedomAct. @elonmusk should be aware of that. There are red lines. And sanctions, soon.
— Věra Jourová (@VeraJourova) December 16, 2022
Ο Elon Musk, ο οποίος έχει δεχθεί αρνητική κριτική αφότου αγόρασε τον Οκτώβριο το Twitter, είχε δώσει κάποιες ενδείξεις για την απόφασή του με αναρτήσεις του στη διάρκεια της νύχτας.
«Το να με κριτικάρεις όλη μέρα είναι απολύτως εντάξει, αλλά το να μοιράζεις την τοποθεσία μου σε πραγματικό χρόνο και να θέτεις σε κίνδυνο την οικογένειά μου δεν είναι. Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν για τους “δημοσιογράφους” όπως και για όλους τους άλλους» και πρόσθεσε: «Δημοσίευσαν την ακριβή τοποθεσία μου σε πραγματικό χρόνο, ουσιαστικά τις συντεταγμένες δολοφονίας, κατά (προφανή) άμεση παραβίαση των όρων υπηρεσίας του Twitter».
Από την άλλη, όπως αναφέρει ο Guardian, τα άρθρα για τον Musk που είχαν δημοσιεύσει αρκετοί δημοσιογράφοι πριν από την αναστολή των λογαριασμών τους δεν περιείχαν καμία πληροφορία σχετικά με τη θέση του σε πραγματικό χρόνο ή τη θέση οποιουδήποτε μέλους της οικογένειάς του.
Διαβάστε ακόμη: Donald Trump: Ανακοίνωσε την δική του συλλογή από NFTs στο πιο «ok boomer» διαφημιστικό στοπ
«Η παρορμητική και αδικαιολόγητη αναστολή λογαριασμών δημοσιογράφων, όπως του Ντόνι Ο’ Σάλιβαν του CNN είναι ανησυχητική, αλλά δεν προκαλεί έκπληξη», σχολίασε το αμερικανικό δίκτυο.
To CNN έγραψε πως «η αυξανόμενη αστάθεια του Twitter είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για οποιονδήποτε χρησιμοποιεί την πλατφόρμα. Ζητήσαμε εξηγήσεις από το Twitter και θα επαναξιολογήσουμε τη σχέση μας με βάση αυτή την απάντηση», ενώ ο εκπρόσωπος των New York Times δήλωσε πως «ελπίζουμε ότι οι λογαριασμοί όλων αυτών των δημοσιογράφων θα αποκατασταθούν και ότι το Twitter θα δώσει μια ικανοποιητική εξήγηση».