Το Twitter τα «έχει πάρει» με τον Elon Musk, ο οποίος φαίνεται να ξενέρωσε και να του είπε ένα ηχηρό «Thank You Next». Η εταιρεία διαμηνύει ότι θα τον εξαναγκάσει να προχωρήσει την συμφωνία, τρέχοντάς τον στα δικαστήρια. Τον κατηγόρησε ότι  «σκόπιμα» έσπασε μία συμφωνία για την εξαγορά της πλατφόρμας, αφότου επεδίωξε να αποχωρήσει από τη συμφωνία των 43,91 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η εταιρία προγραμματίζει να καταθέσει αγωγή κατά του Musk, ώστε να αναγκαστεί να πληρώσει την συμφωνία μέσω προσφυγής στη δικαιοσύνη. Ο ίδιος δεν πήρε στα σοβαρά «την απειλή», και την τρόλαρε με αναρτήσεις στο Twitter. Η Twitter προγραμματίζει την κατάθεση αγωγής μέσα στην εβδομάδα στο Ντέλαγουερ, όπως ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Σε μια επιστολή η Twitter δήλωσε ότι δεν παραβίασε τις υποχρεώσεις της, υπό το πλαίσιο της συμφωνίας συγχώνευσης, κάτι που άφησε να εννοηθεί ο δισεκατομμυριούχος. «Η Twitter απαιτεί ότι ο κύριος Musk, αλλά και άλλοι συνεργάτες του να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένων και των υποχρεώσεών τους να χρησιμοποιήσουν τις αντίστοιχες και καλύτερες προσπάθειές τους για την ολοκλήρωση και την αποτελεσματικότητα των συναλλαγών που προκύπτουν από τη συμφωνία», αναφέρει επιστολή, που τονίζει ότι η συμφωνία παραμένει σε ισχύ και θα επιδιώξει την υλοποίησή της.

Η πρόβλεψη για το πώς θα καταλήξει τελικά το δράμα δεν είναι εύκολη υπόθεση, αφού και οι δύο πλευρές είναι αδίστακτες. Είναι αδύνατο να μαντέψει κανείς όλα τα εμπόδια που θα προκύψουν, όπου θα μπορούσαν τελικά να περιλαμβάνουν δευτερεύοντα ζητήματα.

Τα τρία πιθανά σενάρια για το μέλλον του Twitter

O Musk πληρώνει το τίμημα

Ο Musk μπορεί να συμφωνήσει εξωδικαστικά να πληρώσει το τέλος του συμβολαίου ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και το Twitter συνεχίζει να υπάρχει, αν και σε αποτίμηση σημαντικά χαμηλότερη από 44 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό το σενάριο μάλλον υποστηρίζει ο συνιδρυτής του Twitter, Ev Williams , όταν έγραψε στο Twitter ότι θα ρωτούσε εάν «μπορούμε απλώς να αφήσουμε όλο αυτό το άσχημο επεισόδιο να τελειώσει».

Το Twitter έχει επίσης ισχυρό νομικό επιχείρημα υπέρ του, καθώς ο Musk δεσμεύτηκε να αγοράσει την εταιρεία για 54,20 δολάρια ανά μετοχή. Αν σπάσει την συμφωνία χωρίς να πληρώσει τις απώλειες, πιθανότατα αυτό θα έριχνε τις μετοχές του Twitter ακόμη πιο χαμηλά.  Την Παρασκευή, η μετοχή έκλεισε στα 36,81 δολάρια.

Το Twitter κερδίζει στο δικαστήριο

Δεν έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν κάποιος δικαστής να στηρίξει μια λεγόμενη ρήτρα «συγκεκριμένης εκτέλεσης» για να επιβάλει μια σύμβαση για μια συμφωνία ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Υπάρχουν όμως παραδείγματα,  που το δικαστήριο ανάγκασε τους αγοραστές να κλείσουν συμφωνίες ακόμα και όταν δεν το θέλουν. Η επιβολή της συμφωνίας μπορεί να είναι το καλύτερο σενάριο για τους επενδυτές του Twitter, αλλά μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την πλατφόρμα και τους υπαλλήλους του, που μπορεί να αντιμετωπίσουν ένα ασταθές μέλλον.

Ο Musk κερδίζει στο δικαστήριο και δεν πληρώνει τίποτα

Αυτό είναι το ιδανικό σενάριο για τον Elon, κι αυτό που προφανώς επιδιώκει. Σε περίπτωση που αποδείξει ότι το Twitter του παρείχε ψευδείς πληροφορίες και ότι τα αληθινά στοιχεία έχουν αρνητική επίδραση στην εταιρεία, τότε μπορεί να αποχωρήσει χωρίς να χρειαστεί να πληρώσει τέλος διάλυσης. Στην κατάθεσή του σχετικά με το γιατί τερματίζει τη συμφωνία, ισχυρίζεται ότι το Twitter δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του μετά την υπογραφή της συμφωνίας συγχώνευσης. Συγκεκριμένα, δεν του παρείχε αρκετές λεπτομέρειες ή αποδεικτικά στοιχεία για να δείξει ότι οι λογαριασμοί spam του είναι το 5% ή λιγότερο όλων των λογαριασμών.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

James Webb: Η πρώτη εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο είναι γεγονός – Έτσι έμοιαζε το σύμπαν πριν 13 δις. χρόνια

Elon Musk: Άλλαξε γνώμη, δεν θέλει πια να αγοράσει το Twitter – Η εταιρία επιμένει να ολοκληρωθεί η συμφωνία

Meta: Έρχεται το τέλος για Facebook και Instagram στην Ευρώπη;