Η NASA έλαβε ένα σήμα «χτύπου καρδιάς» από το σκάφος Voyager 2 αφού έχασε την επαφή μαζί του δισεκατομμύρια μίλια μακριά από τη Γη, ανακοίνωσε η διαστημική υπηρεσία.
Τον περασμένο μήνα, το διαστημόπλοιο – που εξερευνά το σύμπαν από το 1977 – έγειρε την κεραία του ώστε να δείχνει δύο μοίρες μακριά από τη Γη μετά από μια λάθος εντολή.
Ως αποτέλεσμα, ο ανιχνευτής σταμάτησε να λαμβάνει εντολές ή να στέλνει δεδομένα. Αλλά την Τρίτη, η Nasa είπε ότι ένα σήμα από το Voyager 2 λήφθηκε κατά τη διάρκεια μιας τακτικής σάρωσης του ουρανού.
Πού είναι τώρα το Voyager 2;
Το Voyager 2 απέχει περισσότερα από 12,3 δισεκατομμύρια μίλια (19,9 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα) από τη Γη, όπου εκτοξεύεται με περίπου 34.390 μίλια/ώρα (55.346 χλμ/ώρα) μέσω του διαστρικού χώρου – του χώρου μεταξύ των αστεριών.
Από τις 21 Ιουλίου, το διαστημικό σκάφος δεν μπορεί να λάβει εντολές ή να στείλει δεδομένα στο Deep Space Network της Nasa (μια σειρά από γιγάντιες κεραίες ραδιοφώνου σε όλο τον κόσμο) και το διαστημόπλοιο δεν λαμβάνει εντολές από ελεγκτές εδάφους.
Ωστόσο, υπάρχει ελπίδα για την έρευνα, με την επαφή – αν και περιορισμένη – να έχει πλέον αποκατασταθεί.
Δεδομένου ότι το διαστημικό σκάφος απέχει σχεδόν 20 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα (πάνω από 12 δισεκατομμύρια μίλια), αυτό το σήμα θα χρειάστηκε περίπου 18 ώρες για να φτάσει στη γη. Η Nasa είπε ότι τα νέα επιβεβαιώνουν ότι το Voyager 2 εξακολουθεί να εκπέμπει και είναι «καλά στην υγεία του».
Νωρίτερα τη Δευτέρα, η διαστημική υπηρεσία είπε ότι το τεράστιο πιάτο της στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας, Καμπέρα, προσπαθούσε να ανιχνεύσει τυχόν αδέσποτα σήματα από το Voyager 2.
Η κεραία βομβαρδίζει επίσης την περιοχή του Voyager 2 με τη σωστή εντολή, με την ελπίδα να έρθει σε επαφή με τον ανιχνευτή, δήλωσε το Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA, το οποίο διαχειρίζεται τις αποστολές Voyager.
Ο προγραμματισμός του Voyager 2
Ενώ δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί πληρέστερη επικοινωνία, το Voyager 2 είναι προγραμματισμένο να επαναφέρει τον προσανατολισμό του πολλές φορές κάθε χρόνο για να διατηρεί την κεραία του στραμμένη προς τη Γη. Η επόμενη επαναφορά αναμένεται στις 15 Οκτωβρίου, η οποία σύμφωνα με τη Nasa «θα πρέπει να επιτρέψει την επανέναρξη της επικοινωνίας».
Στο μεταξύ, η NASA αναμένει ότι το διαστημόπλοιο φορτωμένο με επιστημονικά όργανα θα παραμείνει στην προγραμματισμένη τροχιά του μέσα στο σύμπαν.
Το Voyager 2 «επιπλέει» στο διάστημα από το 1977 όταν εκτοξεύτηκε για να μελετήσει το εξωτερικό ηλιακό σύστημα.
Το Voyager 2 και το δίδυμο Voyager 1 είναι τα μόνο διαστημόπλοια που λειτουργούν έξω από την ηλιόσφαιρα, την προστατευτική φυσαλίδα των σωματιδίων και των μαγνητικών πεδίων που δημιουργούνται από τον Ήλιο. Έφτασαν στο διαστρικό διάστημα το 2018 και το 2012 αντίστοιχα.
Οι ανιχνευτές σχεδιάστηκαν για να επωφεληθούν από μια σπάνια ευθυγράμμιση εξωτερικών πλανητών, η οποία συμβαίνει περίπου κάθε 176 χρόνια, για να εξερευνήσουν τον Δία και τον Κρόνο.
Το Voyager 2 είναι το μόνο διαστημόπλοιο που πέταξε ποτέ από τον Ποσειδώνα και τον Ουρανό, ενώ το Voyager 1 βρίσκεται τώρα σχεδόν 15 δισεκατομμύρια μίλια μακριά από τη Γη, καθιστώντας το το πιο μακρινό διαστημόπλοιο της ανθρωπότητας.
Κάθε διαστημόπλοιο φέρει ήχους, εικόνες και μηνύματα της Γης που προορίζονται να μεταδώσουν μια ιστορία του κόσμου μας σε εξωγήινους πολιτισμούς.