Οι επιστήμονες Pierre Agostini, Ferenc Krausz και Anne L’Huillier κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2023 για τη δημιουργία απίστευτα σύντομων παλμών φωτός που μπορούν να συλλάβουν διαδικασίες μέσα στα άτομα και τα μόρια, σε έργο που θα μπορούσε να προωθήσει την ιατρική διαγνωστική και την ηλεκτρονική.
Η ακαδημία Νόμπελ είπε ότι οι μελέτες τους έδωσαν στην ανθρωπότητα νέα εργαλεία για την εξερεύνηση της κίνησης των ηλεκτρονίων μέσα στα άτομα, όπου οι αλλαγές συμβαίνουν σε λίγα δέκατα του δευτερολέπτου.
«Η ικανότητα να παράγεις παλμούς φωτός attosecond έχει ανοίξει την πόρτα σε μια μικροσκοπική, εξαιρετικά μικροσκοπική, χρονική κλίμακα και επίσης άνοιξε την πόρτα στον κόσμο των ηλεκτρονίων», δήλωσε η Eva Olsson, μέλος της Επιτροπής Επιλογής του Βραβείου Νόμπελ Φυσικής.
Σε ένα παράδειγμα πιθανών εφαρμογών, το πεδίο ήταν πολλά υποσχόμενο σε τομείς όπως μια νέα in-vitro διαγνωστική τεχνική για την ανίχνευση χαρακτηριστικών μοριακών ιχνών ασθενειών σε δείγματα αίματος, ανέφερε η ακαδημία.
Ο Agostini και ο L’Hullier, γεννημένοι στη Γαλλία, αν και εργάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σουηδία αντίστοιχα, συγχαίρουν γρήγορα τη Sylvie Retailleau, υπουργό Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Γαλλίας, η οποία είπε ότι ήταν «μεγάλη πηγή υπερηφάνειας».
Εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας και ο Agostini είναι καθηγητής στο Ohio State University στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Ουγγρικής καταγωγής Krausz είναι διευθυντής του Max Planck Institute of Quantum Optics στη Γερμανία.
Η Φυσική είναι το δεύτερο Νόμπελ που απονέμεται αυτή την εβδομάδα αφού η Ούγγρα επιστήμονας Katalin Kariko και ο Αμερικανός συνάδελφος Drew Weissman κέρδισαν το βραβείο ιατρικής για τις ανακαλύψεις μορίων mRNA που άνοιξαν το δρόμο για τα εμβόλια COVID-19.
Δημιουργημένα με τη διαθήκη του εφευρέτη και επιχειρηματία του δυναμίτη Άλφρεντ Νόμπελ, τα βραβεία για επιτεύγματα στην επιστήμη, τη λογοτεχνία και την ειρήνη απονέμονται από το 1901 με μερικές διακοπές, καθιστώντας την αναμφισβήτητα την υψηλότερη διάκριση για τους παντού επιστήμονες.
Ενώ το βραβείο για την ειρήνη μπορεί να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας, το βραβείο φυσικής έχει επίσης συχνά πάρει το επίκεντρο με νικητές όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και βραβεία για την επιστήμη που έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο.
Πέρυσι, ο Alain Aspect, ο John Clauser και ο Anton Zeilinger κέρδισαν το βραβείο για την εργασία πάνω στην κβαντική εμπλοκή, όπου δύο σωματίδια συνδέονται ανεξάρτητα από το διάστημα μεταξύ τους, κάτι που αναστάτωσε τον ίδιο τον Αϊνστάιν που κάποτε το αποκαλούσε «απόκοσμη δράση σε απόσταση». .
Ανακοινώθηκε τις διαδοχικές καθημερινές στις αρχές Οκτωβρίου, η ανακοίνωση του βραβείου φυσικής θα ακολουθήσει από αυτά για τη χημεία, τη λογοτεχνία, την ειρήνη και τα οικονομικά, με το τελευταίο να προστεθεί αργότερα στην αρχική σύνθεση.