Η Estela Martinez φοράει συνήθως ένα ελαφρύ πουκάμισο και ένα λεπτό σακάκι για να προστατεύει το σώμα της από τον καυτό ήλιο όταν είναι έξω στα χωράφια. Ως αγρότισσα, βγάζει τα προς το ζην περνώντας τις μέρες της στη ζέστη της Φλόριντα.

Παίρνει μαζί της πολλά μπουκάλια νερό και χρησιμοποιεί τα αργά κινούμενα τρακτέρ για σκιά.

Όμως τον τελευταίο καιρό, καθώς πληθαίνουν τα ρεκόρ ακραίων θερμοκρασιών, είπε ότι η ζέστη έχει κάνει τη δουλειά της πιο αφόρητη. Περισσότερες από 50 θερμοκρασίες ρεκόρ έχουν σημειωθεί σε όλη τη Φλόριντα από τις αρχές Ιουνίου και η ακραία υγρασία έχει κάνει τη ζέστη ακόμα πιο επικίνδυνη, καθιστώντας πιο δύσκολο για το σώμα να κρυώσει.

«Η ζέστη είναι πολύ δυνατή και ιδρώνω πολύ πιο εύκολα», είπε η Martinez στο CNN. «Ποτέ δεν ένιωσα θερμότητα με αυτόν τον τρόπο τόσα χρόνια που δουλεύω στα χωράφια».

Κάθε μέρα είναι μια εξαντλητική άσκηση αντοχής για τη Μαρτίνεζ, με γουλιές νερού και καταφύγιο από τον ήλιο που κυριολεκτικά καίει.

Ποιοι δουλεύουν στη ζέστη

Οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα εκείνοι στους κλάδους της γεωργίας και των κατασκευών, είναι μόνο μερικές από τις ομάδες για τις οποίες το καλοκαίρι αποτελεί πλέον τεστ επιβίωσης.

Η ζέστη σκοτώνει περισσότερους Αμερικανούς από οποιαδήποτε άλλη καταστροφή που σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και η κλιματική αλλαγή κάνει αυτά τα ακραία φαινόμενα πιο έντονα και συχνότερα.

ζέστη

Προειδοποιήσεις για επικίνδυνα επίπεδα ζέστης έχουν δημοσιευθεί στο Τέξας και στην Αριζόνα για περισσότερες από 30 συνεχόμενες ημέρες και δεκάδες ρεκόρ θερμότητας πρόκειται να σπάσουν αυτό το Σαββατοκύριακο από το Ρίο Γκράντε στον Βορειοδυτικό Ειρηνικό.

Η Κεντρική Κοιλάδα της Καλιφόρνια αντιμετωπίζει ένα ιστορικό κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες σε ορισμένες τοποθεσίες που προβλέπεται να ξεπεράσουν τους 49 βαθμούς Κελσίου.

Και στο Φοίνιξ, ο Ιούλιος είναι ιδιαίτερα καυτός. Κάθε μέρα το θερμόμετρο φθάνει στους 44 βαθμούς, και η πρόβλεψη θέλει να παραμείνει έτσι και την επόμενη εβδομάδα.

Περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο μετρό του Φοίνιξ το περασμένο καλοκαίρι από συνθήκες υγείας που σχετίζονται με τη ζέστη, σύμφωνα με μια έκθεση υγείας της κομητείας Μαρικόπα, με τους ανθρώπους που βιώνουν την έλλειψη στέγης να αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό του αριθμού θανάτων. Οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους σημειώθηκαν σε εξωτερικούς χώρους.

Πώς αντιμετωπίζεται η ζέστη

Ο David Hondula, ο πρώτος διευθυντής θερμότητας του Φοίνιξ, είπε ότι γι’ αυτό ακολουθεί μια διαφορετική προσέγγιση για να διατηρήσει τους κατοίκους -ιδιαίτερα τους ανθρώπους που βιώνουν έλλειψη στέγης- σε δροσερό, υγιές και ασφαλές, καθώς η πόλη συνεχίζει να αντιμετωπίζει ένα δυνητικά ρεκόρ καύσωνα.

Αντί για κέντρα ψύξης, η πόλη αποκαλεί τώρα τις εγκαταστάσεις «κέντρα ανάπαυσης» για να καταστήσει σαφές στους ανθρώπους ότι είναι ευπρόσδεκτοι να κοιμηθούν, να ξεκουραστούν και να βρουν καταφύγιο κατά τη διάρκεια του καυτού καιρού.

«Υπάρχουν πολλά μηνύματα για τον έλεγχο των φίλων, των μελών της οικογένειας, των γειτόνων – αλλά δεν νομίζω ότι έχουμε δει αρκετά τα μηνύματα τα προηγούμενα χρόνια και αυτή η δραστηριότητα θα έπρεπε πραγματικά να συμβαίνει πολλές φορές την ημέρα», είπε ο Hondula στο CNN. «Οι ασθένειες της θερμότητας μπορούν να εμφανιστούν πολύ γρήγορα».

ζέστη

Η Kristina Dahl, κλιματολόγος της Ένωσης Επιστημόνων, είπε ότι οι άνθρωποι που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους, όπως η Martinez, έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν ή να πεθάνουν λόγω της υπερβολικής ζέστης.

«Όταν πρόκειται για την προστασία της υγείας των εργαζομένων σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια ακραίων θερμοκρασιών, υπάρχουν πραγματικά μόνο τρία θεμελιώδη στοιχεία – νερό, σκιά και ξεκούραση», είπε ο Dahl στο CNN.

Ανησυχώντας, είπε ο Dahl, πολλοί αγρότες τείνουν να πληρώνονται για το ποσό που μαζεύουν ή συγκομίζουν: «Τα διαλείμματα για να παραμείνουν ασφαλείς στη ζέστη μπορεί να μεταφραστούν σε χαμένα κέρδη».

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι προστατεύουμε τους μισθούς τους, ώστε να μην επιλέγουν μεταξύ του μισθού και της υγείας τους», πρόσθεσε η Dahl.

Η Martinez είπε ότι είναι «μια από τις τυχερές», επειδή ο μισθός της δεν εξαρτάται από την ποσότητα της συγκομιδής της.

«Έχω την ευκαιρία να ξεκουραστώ όποτε το χρειάζομαι, αλλά αυτή δεν είναι η κατάσταση για κάθε αγρότη».

Η ζέστη τους «ακολουθεί» και στο σπίτι

Οι περισσότεροι αγρότες ζουν σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, δήλωσε ο Pablo Ortiz, ανώτερος επιστήμονας νερού και κλίματος στο UCS. Αφού περνούν πολλές, επίπονες ώρες έξω στον ήλιο, έρχονται στο σπίτι και δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την ενέργεια για να ανάψουν τα κλιματιστικά τους. Αυτό εγκυμονεί έναν ακόμη θανατηφόρο κίνδυνο για την υγεία καθώς η ζέστη τη νύχτα επιδεινώνεται.

«Κάτι που συμβαίνει επίσης με την κλιματική αλλαγή είναι ότι οι νυχτερινές θερμοκρασίες αυξάνονται επίσης», είπε ο Ortiz στο CNN. «Έτσι, υπάρχουν πολλές μέρες που η ζέστη δεν ελαττώνεται τόσο πολύ, και αν δεν υπάρχει κλιματιστικό, τότε δεν ξεκουράζονται».

Που «εντοπίζεται» η περισσότερη ζέστη

Ο Vivek Shandas, καθηγητής προσαρμογής στο κλίμα και αστικής πολιτικής στο Portland State University, είπε ότι μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι γειτονιές με χαμηλό εισόδημα και οι κοινότητες με υψηλό πληθυσμό Αφροαμερικανών, Ισπανόφωνων και Ασιατών βιώνουν σημαντικά περισσότερη ζέστη από τις πιο πλούσιες και κυρίως «λευκές» γειτονιές.

Αυτά τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν αυτό που ανακάλυψε ο Shandas στη δική του έρευνα: ότι η κληρονομιά της κόκκινης γραμμής, η πρακτική των φυλετικών διακρίσεων στη στέγαση των αρχών του 20ου αιώνα, είναι ακόμα εμφανής στις μέρες μας.

ζέστη

Οι πόλεις πρέπει να προστατεύσουν τις πιο ευάλωτες κοινότητές τους, είπε ο Shandas, επιταχύνοντας τη φύτευση περισσότερων δέντρων και χώρων πρασίνου, οι οποίοι όχι μόνο παρέχουν σκιά αλλά εμποδίζουν τις θερμοκρασίες να ανέβουν πολύ ψηλά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Θα πρέπει επίσης να παρέχουν εγκαταστάσεις ψύξης και να διανέμουν τις μονάδες κλιματισμού με βιώσιμο και προσιτό τρόπο, είπε.

Η Dahl επεσήμανε επίσης ότι, ενώ οι χώροι πρασίνου, οι πισίνες και τα κέντρα ψύξης είναι κρίσιμα — «πρέπει επίσης να εξετάσουμε τη διασφάλιση της πρόσβασης στην ψύξη στο σπίτι, αποτρέποντας τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να διακόψουν την ηλεκτρική ενέργεια κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα ακόμη και σε περιπτώσεις όπου κάποιος βρίσκεται πίσω. στους λογαριασμούς τους».

Καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες συνεχίζουν να καταρρέουν, ο Shandas είπε ότι οι λύσεις πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα.

«Με κάνει να ανησυχώ για το πού πηγαίνει ο κόσμος», είπε. «Δεν προσαρμοζόμαστε αρκετά γρήγορα».

Με πληροφορίες από το CNN