Ένα ζευγάρι Ολλανδών γράφει ιστορία καθώς γίνονται οι πρώτοι ένοικοι που θα ζήσουν σε ένα από τα πέντε σπίτια που κατασκευάστηκαν με 3D εκτύπωση στο Αϊντχόφεν της Ολλανδίας.
Η εταιρεία Project Milestone ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια την 3D εκτύπωση τσιμέντου και με το φουτουριστικό design των αρχιτεκτόνων Houben και Van Mierlo και της κατασκευαστικής Saint-Gobain Weber Beamix, ολοκλήρωσε μια πολύπλοκη διαδικασία που κατέληξε σε 5 πλήρως κατοικίσιμες μονοκατοικίες που άνετα θα μπορούσαν να είναι εξοχικά πολυτελείας κάπου στην έρημο της Καλιφόρνια ή στην Ανδαλουσία.
Τα πέντε σπίτια εκτυπώθηκαν για να θυμίζουν μεγάλο βράχο, μια κατασκευή που θα ήταν αδύνατο να συμβεί με τον συμβατικό τρόπο.
«Είναι πολύ ασφαλές, νιώθεις ότι ζεις σε κάποιο υπόγειο καταφύγιο» είπαν στη Guardian η 70χρονη Ελίζ Λουτζ και ο 67χρονος Χάρι Ντέκερς, οι οποίοι είναι συνταξιοδοτημένοι και πληρώνουν ενοίκιο 800 ευρώ για να διαμένουν στη μονοκατοικία 94 τετραγωνικών μέτρων.
Η συγκεκριμένη 3D κατασκευή γίνεται με ένα ρομποτικό χέρι που μέσα από ένα στόμιο βγάζει ένα ειδικά σχηματισμένο τσιμέντο και το εκτυπώνει προσθέτοντας πολλά στρώματα για να διασφαλίσει ότι θα έχει αντοχή. Η τακτική της τρισδιάστατης εκτύπωσης έχει διαδοθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, μιας και αντίστοιχα σπίτια έχουν φτιαχτεί στη Γαλλία και τις ΗΠΑ, αλλά δεν έχουν γίνει κατοικίσιμα.
Στις ΗΠΑ, πιο συγκεκριμένα, μια ολόκληρη έκταση στο Rancho Mirage της Καλιφόρνια θα αποτελέσει στο μέλλον την πρώτη γειτονιά με 3D σπίτια, 15 τον αριθμό, και θα είναι ενδεχομένως μια απάντηση στις τρομερά αυξανόμενες ανάγκες για σπίτια, μιας και υπολογίζεται ότι ως το 2025 θα χρειάζονται τουλάχιστον 1.8 εκατομμύρια επιπλέον οικίες στην πολιτεία.
Στην περίπτωση της Ολλανδίας παρουσιάζεσαι ως μια αυξανόμενη τάση που έρχεται να απαντήσει στο αυξημένο κόστος των υλικών κατασκευής, τα οποία εν μέσω πανδημίας πήραν την ανιούσα, ενώ το τσιμέντο είναι επιβλαβές για το περιβάλλον και με την 3D εκτύπωση μειώνεται κατά πολύ το αποτύπωμα. Παράλληλα, υπάρχει έλλειψη σε καλούς οικοδόμους και τα μηχανικά χέρια φαίνεται πως θα γίνουν σχετικά κυρίαρχα στο μέλλον.
Άλλωστε, όπως τονίζεται από την Project Milestone «για να φτιάξουμε ένα τέτοιο σπίτι, χρειάστηκαν 120 ώρες, δηλαδή περίπου 5 ημέρες. Το καλό με αυτή τη μέθοδο είναι πως το ρομπότ δε χρειάζεται να φάει, δε χρειάζεται να ξεκουραστεί, να κοιμηθεί. Επομένως, τώρα που γνωρίζουμε τη διαδικασία, αν ξεκινούσαμε αύριο, σε 5 μέρες θα είχαμε ένα λειτουργικό οίκημα».
Υπάρχει και πιο εντυπωσιακός αριθμός απ΄αυτόν. Η Mighty Buildings, η εταιρεία που έχει αναλάβει στις ΗΠΑ την 3D κατασκευή, μπορεί να φτιάξει ένα τέτοιο σπίτι μέσα σε 24 ώρες!
Αντιλαμβάνεται κανείς πως το μέλλον διαγράφεται γεμάτο με προοπτικές ως προς το κομμάτι της κατασκευής και της συντήρησης τέτοιων σπιτιών.