Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Κίνα συμφώνησαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί δυνητικά καταστροφικό παράγοντα για την ανθρωπότητα, στην πρώτη διεθνή δήλωση για την αντιμετώπιση της ταχέως αναδυόμενης τεχνολογίας.
Είκοσι οκτώ κυβερνήσεις υπέγραψαν τη λεγόμενη δήλωση Bletchley, την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης, που διοργανώθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση.
Η δήλωση δεν συμφωνεί να δημιουργηθεί ένας διεθνής κόμβος δοκιμών στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ήλπιζαν ορισμένοι στη βρετανική κυβέρνηση. Ωστόσο, παρέχει ένα πρότυπο για διεθνή συνεργασία στο μέλλον, με μελλοντικές συνόδους κορυφής για την ασφάλεια να προγραμματίζονται στη Νότια Κορέα σε έξι μήνες και στη Γαλλία σε ένα χρόνο.
Ο Ρίσι Σουνάκ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, χαιρέτισε τη δήλωση, αποκαλώντας την «ένα επίτευγμα ορόσημο που βλέπει τις μεγαλύτερες δυνάμεις της τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο να συμφωνούν στον επείγον χαρακτήρα πίσω από την κατανόηση των κινδύνων της τεχνητής νοημοσύνης».
Η Michelle Donelan, η υπουργός Τεχνολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε στους δημοσιογράφους: «Για πρώτη φορά έχουμε τώρα χώρες που συμφωνούν ότι πρέπει να εξετάσουμε όχι μόνο ανεξάρτητα αλλά και συλλογικά τους κινδύνους γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη συνόρων».
Το Frontier AI αναφέρεται στα πιο σύγχρονα συστήματα, τα οποία ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να γίνουν πιο έξυπνα από τους ανθρώπους σε μια σειρά εργασιών. Μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, ο δισεκατομμυριούχος τεχνολογίας Ίλον Μασκ προειδοποίησε: «Για πρώτη φορά, έχουμε μια κατάσταση όπου υπάρχει κάτι που θα είναι πολύ πιο έξυπνο από τον πιο έξυπνο άνθρωπο… Δεν είναι σαφές για μένα ότι μπορούμε πραγματικά να ελέγξουμε κάτι τέτοιο. ένα πράγμα».
Το ανακοινωθέν σηματοδοτεί μια διπλωματική επιτυχία για το Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα για την κυβέρνηση Σούνακ, η οποία αποφάσισε να φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής αυτό το καλοκαίρι, αφού ανησυχούσε για τον τρόπο με τον οποίο τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης προχωρούσαν γρήγορα χωρίς επίβλεψη.
Η Κίνα υπέγραψε τη δήλωση, η οποία περιελάμβανε την φράση: «Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας μέχρι στιγμής να συνεργαστεί για την τεχνητή νοημοσύνη για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς, της βιώσιμης ανάπτυξης και της καινοτομίας, για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών και για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης του κοινού Συστήματα AI για να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους».
Μέχρι στιγμής, ωστόσο, υπάρχει ελάχιστη διεθνής συμφωνία σχετικά με το πώς μπορεί να μοιάζει ένα παγκόσμιο σύνολο κανονισμών τεχνητής νοημοσύνης ή ποιος πρέπει να τους καταρτίσει.
Σημειώνεται πάντως, ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν κυκλοφόρησε ένα εκτελεστικό διάταγμα για την τεχνητή νοημοσύνη που απαιτεί από τις αμερικανικές εταιρείες όπως η OpenAI και η Google να μοιραστούν τα αποτελέσματα των δοκιμών ασφαλείας τους με την κυβέρνηση πριν κυκλοφορήσουν τα μοντέλα τους. Την Τετάρτη, η Kamala Harris, αναμένεται να τοποθετηθεί για το ζήτημα στο Λονδίνο, θίγοντας τη σημασία της ρύθμισης των υφιστάμενων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης καθώς και των πιο προηγμένων στο μέλλον.
Εν τω μεταξύ, η ΕΕ βρίσκεται στη διαδικασία ψήφισης ενός νομοσχεδίου για την τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη ενός συνόλου αρχών για τη ρύθμιση, καθώς και στη θέσπιση κανόνων για συγκεκριμένες τεχνολογίες, όπως η ζωντανή αναγνώριση προσώπου.