Τους τελευταίους μήνες, όλο και περισσότεροι Gen Zers έχουν πάει στο TikTok για να μοιραστούν τις ανησυχίες τους με την εργασιακή κουλτούρα, τονίζοντας την ανησυχητική εμπειρία της πρώτηξς τους εργασίας με ωράριο 9-17, εκτός κολεγίου, ή διηγούνται πώς εγκατέλειψαν την εργασία τους σε μία εταιρεία αναζητώντας περισσότερη ελευθερία και διατηρώντας την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Η προτίμηση της γενιάς Gen Z για την απομακρυσμένη εργασία έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών συζητήσεων.
Ο σχετικός όρος στην αναζήτηση έχει πάνω από 2,9 δισεκατομμύρια προβολές στο TikTok, με βίντεο που ποικίλλουν: από συμβουλές για την εύρεση απομακρυσμένων θέσεων εργασίας έως κωμικά σκετς που διακωμωδούν το συναίσθημα.
Τώρα μερικοί millennials μοπιράζονται αυτά που βλέπουν στα βίντεο και ζυγίζουν τα οφέλη και τα μειονεκτήματα του να πηγαίνεις στο γραφείο, καθώς είναι μια γενιά που έχει κάνει και τα δύο.
Ένας TikToker, ο οποίος ονομάζεται Toby και αναφέρει στο βιογραφικό του πως είναι 27 χρόνων, έχει δημοσιεύσει πολλά βίντεο σχετικά με την καριέρα του στην Τεχνολογία, ενώ εξηγεί ότι ξεκίνησε αυτή την ενασχόληση στα 17 του.
Την 1η Νοεμβρίου ανάρτησε ένα βίντεο όπου εξηγεί γιατί οι εργαζόμενοι της γενιάς Gen Z θα πρέπει να επανεξετάσουν τη στάση τους απέναντι στην εργασία και να επιλέξουν να πάνε σε ένα γραφείο, λέγοντας ότι θα μπορούσε να ενισχύσει αυτή η κίνηση την εμπιστοσύνη, τις κοινωνικές δεξιότητες και την επικοινωνία.
Ο TikToker είπε ότι πιστεύει ότι πολλοί Gen-Zers που είχαν αρχίσει να εργάζονται από το σπίτι λόγω της πανδημίας COVID-19, θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη βελτίωση αυτών των δεξιοτήτων, καθώς και από τη μάθηση από συναδέλφους, τη συμμετοχή σε διάφορα project που μπορεί να συζητηθούν στο γραφείο, θα αποκτήσουν πιο φιλικές σχέσεις με τα πρόσωπα που βρίσκονται στην ανώτερη ιεραρχική βαθμίδα και θα αυξήσουν τη δυνατότητα για προαγωγές και αυξήσεις μισθών.
Η ιδέα ότι οι εργαζόμενοι της Gen Z χάνουν ευκαιρίες λόγω της απομακρυσμένης εργασίας, έχει διατυπωθεί από ορισμένους ειδικούς στο παρελθόν, αλλά σε αυτό δεν συμφωνούν όλοι οι millennials ότι η λύση είναι η αναγκαστική επιστροφή στο γραφείο αν κάποιοι δεν το θέλουν αυτό.
Την ίδια μέρα ο TikToker και αυτοαποκαλούμενος «millennial κωμικός» Andrew Schiavone μοιράστηκε ένα μήνυμα με τους 72.000 ακολούθους του, ως απάντηση σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε από το Business Insider το οποίο ανέφερε ότι κάποιος Gen Z ένιωθε μοναξιά λόγω της απομακρυσμένης εργασίας.
Στο βίντεο, ο Schiavone παρουσιάζει πτυχές της κουλτούρας εντός γραφείου που οι Gen Z «έχασαν», χαρακτηρίζοντας το γραφείο ως «άβολο κοινωνικό εμπόδιο» και παρουσιάζοντας διαπροσωπικές σχέσεις με συναδέλφους που θα μπορούσαν να τελειώσουν άσχημα, συμπεριλαμβανομένων ρομάντζων γραφείου αλλά και κακόβουλου σχολιασμού.
Ο Schiavone κατέληξε στη λεζάντα του βίντεο ότι το κύριο πλεονέκτημα της εργασίας από το γραφείο ήταν το γεγονός ότι σας έκανε να εκτιμήσετε πραγματικά την εργασία από το σπίτι.
Τα βίντεο έλαβαν ανάμεικτη ανταπόκριση στα σχόλια, καθώς οι θεατές φαινόταν εξίσου διχασμένοι σχετικά με το αν οι άνθρωποι είναι καλύτερα να είναι απομακρυσμένοι ή να κάνουν τακτικές επισκέψεις στο γραφείο.
Κάποιοι απηχούσαν το αίσθημα ότι η προσωπική αλληλεπίδραση ήταν καλή για την εξέλιξη της σταδιοδρομίας και τη γενική κοινωνικοποίηση, ενώ ένας σχολιαστής επεσήμανε το πρόσθετο άγχος και την οικονομική καταπόνηση της μετακίνησης που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.
Ένας άλλος έγραψε ότι, όποια και αν είναι η περίπτωση, ο εργαζόμενος πρέπει να είναι αυτός που αποφασίζει μόνος του.
Κανένα από αυτά τα βίντεο δεν έγινε viral, αλλά δείχνουν ότι οι παλαιότερες γενιές αρχίζουν να παρακολουθούν το περιεχόμενο εργασιακής κουλτούρας Gen Z που διαδίδεται στο TikTok.
Στις ενότητες σχολίων των viral βίντεο από το Gen Z και πρόσφατους πτυχιούχους εργαζομένους που συγκλονίστηκαν από την πραγματικότητα των θέσεων εργασίας με ωράριο 9 έως 5, οι άνθρωποι συμφώνησαν σε μεγάλο βαθμό με τους νεότερους εργαζόμενους.
Μερικοί από τους millennials που ταυτίζονται, έγραψαν ότι είναι επίσης απογοητευμένοι από την εταιρική κουλτούρα, και μερικοί Gen Xers έχουν επίσης σταθμίσει προς αυτή την κατεύθυνση, σημειώνοντας πως πιστεύουν ότι οι εταιρείες πρέπει να εφαρμόσουν την τετραήμερη εργασία και έχοντας υποστεί την ίδια εργασιακή κουλτούρα, ελπίζουν ότι τα πράγματα θα αλλάξουν για το καλύτερο στο μέλλον.