Μετά από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών Αρχών κατάφερε να μπει «λουκέτο» στο Genesis Travel, έναν από τους μεγαλύτερους ιστότοπους που λειτουργούσε ως πηγή πληροφοριών για κυβερνο-εγκληματίες, για να αγοράζουν κωδικούς ανυποψίαστων πολιτών.
Ο ιστότοπος πουλούσε κωδικούς εισαγωγής, διευθύνσεις IP και άλλες πληροφορίες για τον εντοπισμό των «ψηφιακών αποτυπωμάτων» των θυμάτων.
Genesis Market, one of the world's biggest criminal market-places used by fraudsters to buy passwords, shut down after global police raids https://t.co/kBF4TJ53GI
— BBC Breaking News (@BBCBreaking) April 5, 2023
Όπως αναφέρει το BBC, συχνά με κόστος κάτω από ένα δολάριο, οι προσωπικές πληροφορίες που αγόραζαν από το Genesis Market οι κυβερνοαπατεώνες, τους επέτρεπαν να μπαίνουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
Έγιναν έρευνες σε 200 σημεία και συνελήφθησαν 120 άτομα
Στην επιχείρηση για το κλείσιμο αυτού του κέντρου πληροφοριών των κυβερνοεγκληματιών συμμετείχαν αστυνομικές αρχές απ ΄ όλο τον κόσμο. Συνολικά συνεργάστηκαν αστυνομικές αρχές 17 χωρών, υπό τον συντονισμό του FBI και της Ολλανδικής Εθνικής Αστυνομίας.
Cybercrime marketplace Genesis Market shut by FBI, international law enforcement https://t.co/dzhsDVaElP
— CNBC (@CNBC) April 4, 2023
Η επιχείρηση είχε την κωδική ονομασία Operation Cookie Monster και όποιος μπει στο Genesis βλέπει πλέον το μήνυμα: «αυτός ο ιστότοπος κατασχέθηκε». Σε επιχειρήσεις που έγιναν στη Βρετανία, η Εθνική Εγκληματολογική Υπηρεσία συνέλαβε 24 άτομα, που θεωρούνται ύποπτοι για χρήση του ιστότοπου με σκοπό να κάνουν διάφορες απάτες.
Το Genesis Market είχε προς πώληση στοιχεία για 80 εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου, διευκολύνοντας τους απατεώνες για τη διάπραξη κυβερνο-εγκλημάτων.
«Εδώ και πολύ καιρό εγκληματίες έκλεβαν απόρρητα στοιχεία από αθώους πολίτες. Τώρα οι εγκληματίες πρέπει να φοβούνται, ότι εμείς έχουμε τα στοιχεία τους», δήλωσε ο Ρόμπερτ Τζόουνς, γενικός διευθυντής στο Εθνικό Κέντρο Οικονομικού Εγκλήματος της Βρετανίας.
Η ολλανδική αστυνομία έχει δημιουργήσει πόρταλ στον ιστότοπό της, όπου μπορεί να μπαίνουν οι πολίτες για να ελέγξουν κατά πόσο οι κυβερνοεγκληματίες είχαν αποκτήσει πρόσβαση στα δικά τους προσωπικά στοιχεία.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το Genesis Market λειτουργούσε στο ανοιχτό δίκτυο και όχι μόνο στο λεγόμενο «σκοτεινό web». Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα δημιουργήθηκε το 2017 και είχε εξαιρετικά φιλικό περιβάλλον, στα αγγλικά.
Στην πραγματικότητα ήταν ένα «κατάστημα μίας στάσης» για αγορά στοιχείων για login, που επέτρεπαν τις διαδικτυακές απάτες. Οι χρήστες μπορούσαν να αγοράσουν πληροφορίες για τους κωδικούς πρόσβασης και άλλα στοιχεία του «ψηφιακού αποτυπώματος», όπως η ιστορία στον browser των υπολογιστών συγκεκριμένων ατόμων, τα cookies, τις διευθύνσεις IP και την τοποθεσία των χρηστών. Αυτά τα στοιχεία επέτρεπαν στους απατεώνες να μπαίνουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, λογαριασμούς για αγορές online. Επίσης προς πώληση ήταν στοιχεία για τους κωδικούς πρόσβασης σε λογαριασμούς Facebook, PayPal, Netflix, Amazon, eBay, Uber και Airbnb.
Ανάλογα με τον όγκο των πληροφοριών που ήταν διαθέσιμες για κάθε υποψήφιο θύμα, το κόστος αγοράς ξεκινούσε κάτω από το ένα δολάριο και μπορούσε να φτάσει σε εκατοντάδες δολάρια.