Ολοένα και περισσότερα στοιχεία φέρνει στο φως η δημοσιογραφική έρευνα για την περίοδο τρόμου που έζησαν επί σχεδόν ένα εξάμηνο οι κάτοικοι της Μπαλακλίγια, μιας μικρή πόλης 25.000 κατοίκων στην περιφέρεια του Χάρκοβο. Η πόλη είχε πέσει στα χέρια των Ρώσων από τις πρώτες ημέρες της εισβολής στην Ουκρανία (3 Μαρτίου 2022) και πέρασε και πάλι στην ουκρανική διοίκηση μετά από σφοδρές μάχες στις 6 Σεπτεμβρίου. Αυτός ο μισός χρόνος ήταν αρκετός για πολλούς απ’ αυτούς για να βιώσουν τον απόλυτο τρόμο στα χέρια του αντισυνταγματάρχη Βαλερί Μπουσλόφ.

Αναλυτικό ρεπορτάζ του Reuters κατονομάζει τον συγκεκριμένο αξιωματικό, που ανήκει στο σώμα της στρατιωτικής αστυνομίας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, ως τον «Γκρανίτ», τον διαβόητο αστυνομικό διοικητή της Μπαλακλίγια κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής. Ο συγκεκριμένος κυκλοφορούσε πάντα με ψευδώνυμο, ώστε να κρύψει όσο μπορούσε την πραγματική ταυτότητά του, αλλά δεν το κατάφερε. Προφανώς απέφευγε να αποκαλύψει το όνομά του διότι γνώριζε ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούσε δεν διέφεραν καθόλου από τα ναζιστικά βασανιστήρια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Επιβεβαίωση και από την SBU

Τα κελιά των βασανιστηρίων αποκαλύφθηκαν από τον ουκρανικό στρατό όταν αυτός επανακατέλαβε την πόλη. Ως τότε, βέβαια, η ταυτότητα των αξιωματικών που έκαναν κουμάντο κρατούνταν μυστική. Η ταυτοποίηση του Μπουσλόφ με τον «Γκρανίτ» επιβεβαιώθηκε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters, τόσο από την SBU (ρωσική υπηρεσία ασφάλειας), όσο και από δύο συναδέλφους του Μπουσλόφ, ένας από τους οποίους εργαζόταν μαζί του στη Μπαλακλιά.

Οι απεσταλμένοι δημοσιογράφοι-ερευνητές του πρακτορείου έδειξαν επίσης τη φωτογραφία του Μπουσλόφ σε τοπικούς επιχειρηματίες, οι οποίοι αναγνώρισαν τον πρώην στρατιωτικό διοικητή της πόλης. Κατά τη διάρκεια της κατάληψης της πόλης πολλοί καταστηματάρχες συνελήφθησαν από εκπροσώπους της κατοχικής διοίκησης, ανακρίθηκαν και βασανίστηκαν. Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλουν, ο Μπουσλόφ όχι μόνο είχε γνώση των βασανιστηρίων, αλλά κάποιες φορές έμπαινε και στο δωμάτιο ανάκρισης και μιλούσε με τους βασανιστές για την «πρόοδο» των ανακρίσεων.

Σύμφωνα με έγγραφα που βρέθηκαν στο ρωσικό αρχηγείο, που βρίσκεται στα περίχωρα της Μπαλακλίγια, υπήρχε μια μονάδα ρωσικών στρατευμάτων από την περιοχή του Καλίνινγκραντ στην πόλη. Σε ένα από τα έγγραφα, ο Βαλερί Μπουσλόφ αναφέρθηκε ως ο στρατιωτικός διοικητής του οικισμού. Το πρακτορείο επικοινώνησε μ’ έναν κάτοικο του Καλίνινγκραντ, ο οποίος είχε το ίδιο ονοματεπώνυμο και πατρώνυμο, επιβεβαίωσε ότι είναι αξιωματικός του στρατού, αλλά διέψευσε ότι βρισκόταν στην περιοχή του Χάρκοβου εκείνη την εποχή.

Πολίτες που παραμένουν αγνοούμενοι

Το Reuters επισημαίνει ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ευθέως ότι ο ίδιος ο Μπουσλόφ συμμετείχε σε βασανιστήρια αμάχων. Επικαλείται, όμως, ανάμεσα στα άλλα τη μαρτυρία ενός κατοίκου της Μπαλακλίγια, ονόματι Αλεξάντερ, ο οποίος είπε ότι οι άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο σπίτι όπου βρισκόταν ο «Γκρανίτ» με χειροπέδες και με σακούλες στο κεφάλι. Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ, ο ίδιος ο αδελφός του συνελήφθη επίσης από τους κατακτητές και δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί πού βρίσκεται.

Σε απάντηση σε έρευνα του Reuters, η SBU ανέφερε ότι ο Μπουσλόφ υπέγραψε πολλές εντολές και οδηγίες που επέτρεπαν στον Ρώσο στρατό και σε μέλη παράνομων στρατιωτικών ομάδων να ανακρίνουν πολίτες.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δημοσίευσε νέα στοιχεία βασανιστηρίων αμάχων στη Χερσώνα, που στο παρελθόν κατείχαν οι Ρώσοι. Περισσότεροι από 200 άνθρωποι κρατήθηκαν παράνομα και βασανίστηκαν με την υποψία μόνο ότι υποστηρίζουν τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ή είχαν συμμετάσχει στις μάχες του Ντονμπάς από το 2014.

*Με πληροφορίες από Reuters.com.