Ο Χένρι Κίσινγκερ, με αφορμή την έκδοση του νέου βιβλίου του, που τιτλοφορείται ως «Ηγεσία», σχολιάζει την διεθνή πολιτική σκηνή, επισημαίνοντας τον κινδύνο ενός ακόμα… Ψυχρού Πολέμου.

Όπως εξηγεί σε συνέντευξή του στην ισπανική El Mundo ο έμπειρος διπλωμάτης, ο δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος θα είναι πιο επικίνδυνος από τον πρώτο, ενώ ως βασικούς πρωταγωνιστές, «δείχνει» την Κίνα και τις ΗΠΑ.

«Ο Πούτιν έχει χάσει την αίσθηση του μέτρου», προειδοποιεί σε αυτή τη συνομιλία του με τον Νάιλ Φέργκιουσον, ενώ είναι πλέον προφανές ότι τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Κίνα διαθέτουν συγκρίσιμους οικονομικούς πόρους, γεγονός αδιανόητο για τα δεδομένα του πρώτου Ψυχρού Πολέμου, όπως τόνισε.

Το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον είναι πλέον οι αντίπαλοι, υποστηρίζει. Ο Χένρι Κίσινγκερ προέτρεψε «να μην περιμένουμε μέχρι να εκδυτικοποιηθεί η Κίνα».

Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι η Δύση θα πρέπει να σταματήσει να πιέζει την Ουκρανία προς μια στρατιωτική λύση στη σύγκρουση. Ο σημερινός αντίπαλος της Ρωσίας θα πρέπει να γίνει ένα ουδέτερο κράτος, όχι ένα «ευρωπαϊκό σύνορο», πρόσθεσε.