Το γαλλικό πολεμικό πλοίο Tonnerre, μήκους 199 και πλάτους 32 μέτρων, ικανό να μεταφέρει 21.500 τόνους— αποτελεί βασικό στοιχείο της στρατιωτικής άσκησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Οκτωβρίου, με την Ισπανία να το φιλοξενεί στα ανοιχτά της νότιας ακτής της.
Στο σενάριο εκπαίδευσης που επέλεξαν κορυφαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι της ΕΕ, τα ευρωπαϊκά στρατεύματα έπρεπε να επιτεθούν σε μια παραλία για να σώσουν την κυβέρνηση ενός πλασματικού συμμάχου που ονομάζεται Seglia, σύμφωνα με το POLITICO.
Αυτό ακριβώς σχεδιάστηκε να κάνει το Tonnerre (Thunder στα αγγλικά). Μπορεί να μεταφέρει ελικόπτερα, τεθωρακισμένα οχήματα, τανκς και στρατεύματα. «Τα αμφίβια ελικόπτερα είναι ο πυρήνας της προβολής ισχύος της Γαλλίας, δηλαδή η ικανότητα προβολής στρατιωτικών δυνατοτήτων σε εχθρικό έδαφος ή σε συμμαχική γη που βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν εχθρό», δήλωσε στο POLITICO ο καπετάνιος Adrien Schaar.
Το μότο του σκάφους —«si vis pacem, para Tonnerre» — είναι ένα λογοπαίγνιο στο διάσημο λατινικό ρητό «si vis pacem, para bellum», που σημαίνει, αν θέλετε ειρήνη, προετοιμαστείτε για πόλεμο.
Είναι μέρος της κατηγορίας Mistral, που κατασκευάστηκε από τη Γαλλία τη δεκαετία του 2000. Έχουν αναπτυχθεί για ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της εκκένωσης Γάλλων και Ευρωπαίων πολιτών από τη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ-Χεζμπολάχ το 2006 και υποστήριξης της στρατιωτικής επέμβασης της Γαλλίας στο Μάλι το 2013. Συμμετέχουν επίσης σε αποστολές του ΝΑΤΟ και ειρηνευτικές προσπάθειες του ΟΗΕ.
Κατασκευάστηκαν πέντε πλοία, με τη Γαλλία να εκμεταλλεύεται τρία: το Tonnerre, το Mistral και το Dixmude.
Τα υπόλοιπα δύο έχουν ένα πολύ πιο περίπλοκο παρελθόν.
Ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τα πούλησε αρχικά στη Ρωσία — την πρώτη φορά που μια χώρα του ΝΑΤΟ σχεδίαζε να στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στη Μόσχα. Ωστόσο, αφού ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσάρτησε την Κριμαία το 2014, κατέστη πολιτικά αδύνατη η παράδοση της Σεβαστούπολης και του Βλαδιβοστόκ. Ο διάδοχος του Σαρκοζί Φρανσουά Ολάντ ακύρωσε την παραγγελία και η Γαλλία χρειάστηκε να επιστρέψει στη Ρωσία 950 εκατομμύρια ευρώ, σε αυτό που παραμένει ένα από τα χειρότερα διπλωματικά επεισόδια μεταξύ Παρισιού και Μόσχας πριν ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκινήσει την πλήρη εισβολή του στην Ουκρανία.
Η Γαλλία πούλησε αργότερα τα πολεμικά πλοία στην Αίγυπτο και ο… λογαριασμός, κατέληξε να κοστίσει στους Γάλλους φορολογούμενους 409 εκατομμύρια ευρώ.
Πρόκειται για μία μικρή πολιτεία, αφού διαθέτει ένα νοσοκομείο 69 κλινών που περιλαμβάνει δύο χειρουργικές μονάδες, έναν οδοντίατρο, γυμναστήρια, ακόμαι και αρτοποιείο, όπου ετοιμάζονται εκατοντάδες μπαγκέτες κάθε μέρα.
Πάντως, το βρίσκεται κανείς στο Tonnerre για εβδομάδες ή μήνες κάθε φορά, σημαίνει περιορισμένες επαφές με φίλους και οικογένεια. Τα κινητά τηλέφωνα επιτρέπονται – εκτός εάν η αποστολή απαιτεί διακοπή ρεύματος, αλλά μόνο το υψηλόβαθμο προσωπικό έχει πρόσβαση σε υπολογιστές.
Πηγή Φωτογραφίας: Twitter