«Η Τουρκία είναι μακροχρόνιος σύμμαχος και εταίρος των ΗΠΑ και θα παρακολουθήσουμε στενά τις επερχόμενες εκλογές. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με την κυβέρνηση που θα επιλέξει ο τουρκικός λαός για να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας γύρω από κοινές προτεραιότητες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παίρνουν θέση στις εκλογές», τονίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Το μόνο μας ενδιαφέρον έχει να κάνει με τη δημοκρατική διαδικασία, η οποία πρέπει να είναι και ελεύθερη και δίκαιη» προσθέτει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, επισημαίνοντας πως «πιστεύουμε ότι οι τουρκικές αρχές θα διεξαγάγουν τις εκλογές σύμφωνα με τη μακρά, περήφανη δημοκρατική παράδοση και τους νόμους με τρόπο που να συνάδει με τις δεσμεύσεις της στον ΟΑΣΕ και την ιδιότητά της ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ».
Και καταλήγει: «Οι συνθήκες γύρω από την αποπομπή της Τουρκίας το 2019 από το πρόγραμμα των F-35 λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία είναι γνωστές. Η θέση μας δεν έχει αλλάξει: η προμήθεια των S-400 από την Τουρκία έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ για την μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά συστήματα».
Τσαβούσογλου: Οριστικό τέλος για τα F-35
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του αναφέρθηκε στα F-35.
«Εμείς αυτή τη στιγμή δεν λέμε να επιστρέψουμε στο πρόγραμμα των F-35, τους λέμε “επιστρέψτε τα χρήματα μας”, διότι εμείς πια κατασκευάζουμε το δικό μας εθνικό μαχητικό» τόνισε ο ίδιος.
«Aπο το πρόγραμμα των F-35 δεν βγήκαμε μόνοι μας. Οι ΗΠΑ έβαλαν σε εφαρμογή τις κυρώσεις CAATSA λόγω των S-400. Kαι για το θέμα των S-400 οι ΗΠΑ μας είπαν “δώστε σε μας τον έλεγχο του συστήματος να το έχουμε εμείς. Να τους εξετάσουμε”. Μας πρότειναν να τους δώσουμε αλλού. Μας πρότειναν πράγματα που αφορούν τη κυριαρχία μας. Δεν τα δεχτήκαμε».
«Μας πρότειναν να στείλουν τους S-400 στην Ουκρανία. Δεν το δεχθήκαμε. Τους είπαμε πως τους πήραμε για μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.