Αν και ο φονικός σεισμός που σημειώθηκε στην Τουρκία, στις 6 Φεβρουαρίου, αναζωπύρωσε σενάρια μετάθεσης των εκλογών, ο Πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπέγραψε την Παρασκευή (10/03) το διάταγμα για τη διεξαγωγή τους στις 14 Μαΐου, δηλαδή στην ημερομηνία που είχε ούτως ή άλλως ανακοινωθεί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Τουρκίας (TRT), ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε μετά το διάταγμα τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών: «Αγαπητό μου έθνος, αγαπητά μέλη του Τύπου, σας χαιρετώ με τα πιο θερμά μου αισθήματα. Μόλις υπέγραψα την απόφαση για την επικαιροποίηση των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της 14ης Μαΐου, οι οποίες έπρεπε να διεξαχθούν στις 18 Ιουνίου 2023, με την εξουσιοδότηση που δίνει το άρθρο 116 του Συντάγματός μας».

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Ειδικά μετά την απόφαση αυτή, η οποία θα δημοσιευθεί αύριο (11/03) στην Επίσημη Εφημερίδα, θα αρχίσει το δίμηνο εκλογικό ημερολόγιο. Σύμφωνα με αυτό, ελπίζω ότι το έθνος μας θα προσέλθει στις κάλπες για να εκλέξει τον Πρόεδρο και τους βουλευτές στις 14 Μαΐου 2023. Όπως είναι γνωστό, μοιραστήκαμε με το κοινό την απόφασή μας να επικαιροποιήσουμε την ημερομηνία των εκλογών ως 14 Μαΐου, αμέσως μετά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς».

Επιπλέον, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε: «Μερικοί από τους λόγους που μας οδήγησαν στη λήψη της απόφασης να μεταφέρουμε την ημερομηνία των εκλογών περίπου έναν μήνα νωρίτερα είναι οι εξής: Πρώτον, η 18η Ιουνίου ήταν μια ημερομηνία που συνέπιπτε με το ημερολόγιο των πανεπιστημιακών εξετάσεων, που αφορούν στο μέλλον εκατομμυρίων νέων ανθρώπων. Και πάλι, η ημερομηνία αυτή συνέπεσε με μια περίοδο κατά την οποία εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, πραγματοποιούν το προσκύνημά τους. Λόγω του γεγονότος ότι τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έκαναν διακοπές λίγο πριν από την ημερομηνία των εκλογών, εκατομμύρια συμπολίτες μας θα ξεκινούσαν και φέτος, όπως κάθε χρόνο, για τις πατρίδες τους ή τους προορισμούς διακοπών τους».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Τουρκίας σημείωσε: «Ως εναλλακτική λύση, προτείναμε ως ημερομηνία την 14η Μαΐου. Γνωρίζουμε ότι η ημερομηνία αυτή, η οποία αντιστοιχεί, επίσης, σε μια σημαντική επέτειο όσον αφορά στο δημοκρατικό μας παρελθόν, τυγχάνει καλής υποδοχής από το έθνος μας. Ωστόσο, οι δύο μεγάλοι σεισμοί που βίωσε η χώρα μας ο ένας μετά τον άλλον στις 6 Φεβρουαρίου αφαίρεσαν από την ατζέντα μας τις συζητήσεις για τις εκλογές και την ημερομηνία διεξαγωγής. […] Παρ’ όλο που οι βαριές χειμερινές συνθήκες τις πρώτες ημέρες του σεισμού, οι κατεστραμμένες υποδομές και το μέγεθος της πληγείσας περιοχής των 500 χιλιομέτρων έκαναν το έργο μας πολύ δύσκολο, σπεύσαμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους μας είτε βρίσκοντας έναν δρόμο είτε ανοίγοντας έναν δρόμο».

Αμφίρροπη η εκλογική μάχη μεταξύ Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, τα νέα δεδομένα δείχνουν μεγάλη μάχη 50-50 ανάμεσα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στον Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου, καθώς οι αρχικές προβλέψεις για εύκολη νίκη της αντιπολίτευσης ανήκουν στο παρελθόν μιας και οι αναλυτές στην Τουρκία, αλλά και οι δημοσκόποι δείχνουν ότι θα υπάρξει μάχη μέχρι τέλους για την Προεδρία.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα προχωρήσει σε «αντιγραφή» της πρότασης του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για δύο αντιπροέδρους, προτείνοντας για τις θέσεις αυτές στον στενό του συνεργάτη, Ιμπραήμ Καλίν, και στον διευθυντή της μυστικής υπηρεσίας.

Photo credits: Shutterstock