Αντίστροφα μετρά ο χρόνος μέχρι τον δεύτερο γύρο των εκλογών στην Τουρκία και οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τον Ταγίπ Ερντογάν πρώτο (οι πιο πρόσφατες μετρήσεις δείχνουν σαφές προβάδισμα του Τούρκου προέδρου με 53,4% έναντι 46,6% που συγκεντρώνει ο Κιλιτσντάρογλου).

Έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη του εθνικιστή Σινάν Ογάν, ο αρχηγός του ΑΚΡ με τον αέρα του νικητή πραγματοποιεί δημόσιες εμφανίσεις, ενώ δεν ξεχνά τα αφηγήματα περί… τουρκικής ανωτερότητας.

Ο αντίπαλός του, αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσνάρογλου, από την άλλη, γνωρίζει διάσπαση στο εσωτερικό του, δεν έχει χάσει όμως την υποστήριξη των Κούρδων. Εξαπολύοντας νέα πυρά προς τον Ερντογάν, τον κάλεσε σε τηλεμαχία.

«Αν θέλει ο Θεός, αυτή την Κυριακή με την νίκη της υποψηφιότητας του Κόμματος Διαιοσύνης και Ανάπτυξης να ολοκληρώσουμε αυτή την δουλειά, και τη Δευτέρα να γιορτάσουμε την Άλωση όλοι μαζί», δήλωσε με τη σειρά του ο Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ιστορικό χαμηλό η λίρα

Στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 20 λιρών έναντι του δολαρίου υποχώρησε σήμερα το τουρκικό νόμισμα ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη χώρα. Η τουρκική λίρα, που αποδυναμώνεται σταθερά μετά τις ισχυρές επιδόσεις του Ταγίπ Ερντογάν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ξεπέρασε το όριο των 20 έναντι του δολαρίου ενόψει της αναμέτρησης της Κυριακής.

Ο Ερντογάν, του οποίου οι ανορθόδοξες νομισματικές πολιτικές έχουν προκαλέσει νευρικότητα στους ξένους επενδυτές και έχουν οδηγήσει σε σημαντική πτώση της τουρκικής λίρας, αναμένεται από πολλούς ότι θα παραμένει στην εξουσία μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Για πρώτη φορά, όπως αναφέρουν οι Financial Times, 1 αμερικανικό δολάριο αγοράζει πάνω από 20 τουρκικές λίρες, γεγονός που σημαίνει μια υποτίμηση της τάξης του 20% στο νόμισμα της γειτονικής χώρας σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές της Τουρκίας θα «πονέσουν», αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg, με δεδομένο το ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι το ισχυρό φαβορί για να επανεκλεγεί στον προερικό θώκο της Τουρκίας, με τα στοιχήματα για μια πτώση στην αξία του νομίσματος να είναι η αντίδραση των παικτών της αγοράς νομισμάτων σε αυτό το ενδεχόμενο. Αντίστοιχη «βουτιά» καταγράφεται και στην αξία των μετοχών που διακινούνται στο χρηματιστήριο της γείτονος.

Οι επενδυτές ζυγίζουν το ενδεχόμενο ο Ερντογάν, εφόσον επιβεβαιωθεί το προβάδισμά του και στην κάλπη της Κυριακής, να αλλάξει το «ανορθόδοξο» οικονομικό του μοντέλο, αυτό της μείωσης των επιτοκίων και της προσπάθειας να τονώσει την ζήτηση, παρά τον καλπάζοντα πληθωρισμό.

Σε αυτά τα πλαίσια, ο Ερντογάν συνήθιζε να στηρίζει αφειδώς την τουρκική λίρα, «στεγνώνοντας» την οικονομία του από τα συναλλαγμτικά της αποθέματα για πρώτη φορά κατά την διάρκεια της 21ετούς παραμονής του στην εξουσία.

«Ο πύργος από τραπουλόχαρτα θα καταρρεύσει σύντομα»

«Πλέον το περιθώριο για τέτοιας λογικής μέτρα είναι περιορισμένο», είπε στο Bloomberg ο Πάτρικ Κάραν, οικονομολόγος της βρετανικής εταιρίας παροχής οικονομικών και επενδυτικών δεδομένων Tellimer.

«Χωρίς κατακόρυφη εκτίναξη των επιτοκίων και την υποτίμηση της λίρας για να προσελκύσει τις ξένες επενδύσεις και να συγκρατήσει το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ο πύργος από τραπουλόχαρτα θα καταρρεύσει σύντομα», είπε συγκεκριμένα.

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών απέναντι στα χρηματοπιστωτικά προϊόντα της Τουρκίας έδειξε να μεταβάλλεται μετά το αποτέλεσμα της κάλπης της 14ης Μαΐου. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, η εικόνα ήταν θετική και η εντύπωση που κυριαρχούσε ήταν πως η Τουρκία θα ακολουθούσε μια σταθερή αναπτυξιακή πορεία, αναφέρει το Bloomberg.

Ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης κατέγραφε κέρδη της τάξης του 9% την εβδομάδα πριν τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, με τις απώλειες πλέον να είναι περίπου αντίστοιχες κατά τις δύο εβδομάδες μετά από εκείνο το σημείο.

Αντίστοιχα, οι τραπεζικές μετοχές στο διάστημα μεταξύ των δύο αναμετρήσεων καταγράφουν απώλειες μαμούθ της τάξης του 23%, διαγράφοντας πλήρως τα κέρδη που είχαν σημειώσει το πρώτο διάστημα του Μαΐου.

Αντίστοιχα, το πριμ κινδύνου (risk premium) για την κατοχή τουρκικών ομολόγων ή για την κατοχή χρηματοπιστωτικών προϊόντων που αποτιμώνται στο εθνικό νόμισμα της γείτονος είχε εκτοξευτεί στο 6,33% μέσα στην εβδομάδα, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο, ευρισκόμενο πολύ πιο ψηλά από τον «κίνδυνο επένδυσης» σε μια αναπτυσσόμενη οικονομία, με το αντίστοιχο επιτόκιο να είναι στο 4,75%, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Με αυτό το οικονομικό κλίμα, οι Τούρκοι οδεύουν σε έναν δεύτερο γύρο μεταξύ Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου, με το ερώτημα να είναι τι είδους οικονομική πολιτική θα ακολουθήσει η Άγκυρα, μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής.