Το νομοσχέδιο σχετικά με την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ έγινε δεκτό, την Πέμπτη (23/03), στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης στην Τουρκία.

Μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Φινλανδίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει: «Αποφασίσαμε να αρχίσουμε τη διαδικασία έγκρισης του πρωτοκόλλου ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ στο κοινοβούλιό μας, με βάση την ευαισθησία της αντιμετώπισης των ανησυχιών μας για την ασφάλεια».

Πάντως, το Πρωτόκολλο για την προσχώρηση της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ υποβλήθηκε στην Προεδρία της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης, όπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, Μουσταφά Σεντόπ, υπέγραψε το νομοσχέδιο δηλώνοντας ότι το πρωτόκολλο εγκρίθηκε. Η πρόταση παραπέμφθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων.

Μάλιστα, η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ έγινε, επίσης, αποδεκτή στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

«Πράσινο φως» από την Τουρκία για τη Φινλανδία, όχι για τη Σουηδία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Φινλανδό ομόλογό του, Σάουλι Νιινίστο, στις 17 Μαρτίου, ανάβοντας ουσιαστικά το «πράσινο φως» για ένταξη μόνο της βορειοευρωπαϊκής χώρας στο ΝΑΤΟ – όχι, όμως, και της Σουηδίας.

Μάλιστα, τότε, ο Τούρκος Πρόεδρος είχε δηλώσει: «Η Τουρκία παλεύει με τις πιο αιματηρές δομές στον κόσμο. Πιστεύουμε ότι καμία τρομοκρατική οργάνωση δεν έχει θέση στο μέλλον της περιοχής μας. Είμαστε αποφασισμένοι να ξεριζώσουμε τις οργανώσεις που στοχεύουν στην επιβίωση της χώρας μας.

Αξιολογούμε τη διαδικασία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο αυτών των πραγματικοτήτων. Εγκρίναμε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη. Με την υπογεγραμμένη τριμερή συμφωνία, καταγράψαμε τα δίκαια αιτήματα της Τουρκίας.

Με βάση την ευαισθησία της εξάλειψης των ανησυχιών μας για την ασφάλειά μας, αποφασίσαμε να αρχίσουμε τη διαδικασία έγκρισης του πρωτοκόλλου ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ στο κοινοβούλιο μας. Πιστεύω ότι το ΝΑΤΟ θα γίνει ισχυρότερο με την ένταξη της Φινλανδίας και έτσι θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη διατήρηση της παγκόσμιας ασφάλειας και σταθερότητας».

Photo credits: Shutterstock