Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακύρωσε τις σημερινές εκδηλώσεις στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας ύστερα από σύσταση των γιατρών, καθώς και τις δημόσιες εμφανίσεις του μετά την αδιαθεσία που αισθάνθηκε χθες το βράδυ, την ώρα που μιλούσε στον τηλεοπτικό σταθμό KANAL 7.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατέρρευσε στον αέρα, προκαλώντας πανικό στους δημοσιογράφους και τους τεχνικούς του στούντιο που βρίσκονταν μαζί του.

H συνέντευξη είχε προγραμματιστεί να γίνει στο προεδρικό μέγαρο και προχώρησε κανονικά, παρά την αδιαθεσία που αισθανόταν ο Ερντογάν από την αρχή της. Σε κάποιο σημείο της συζήτησης τα τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν τους δημοσιογράφους εμφανώς ανήσυχους να σηκώνονται από τις θέσεις τους και να κατευθύνονται προς τον Ερντογάν, ο οποίος φαίνεται να μην έχει τις αισθήσεις του. Αμέσως έγινε διακοπή για διαφημίσεις και οι κάμερες επανήλθαν στη συνέντευξη μετά από δέκα λεπτά. Ήταν, όμως, αποφασισμένο να λήξει η κουβέντα πολύ νωρίτερα απ’ όσο είχε προγραμματιστεί, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περισσότερο ο Ερντογάν, αφού δεν μπορούσε να μιλήσει με ευχέρεια.

Νηστεία και τρέξιμο οι αιτίες

Ο ίδιος ο Ερντογάν δικαιολόγησε την αδιαθεσία του με την αυστηρή νηστεία, που επιβάλλει στον εαυτό του λόγω του Ραμαζανιού, αλλά και το πολύ απαιτητικό πρόγραμμα που έχει στην προεκλογική του εκστρατεία. Τόνισε, μάλιστα, ότι από χθες το πρωί δεν αισθανόταν καλά, αλλά αποφάσισε να συνεχίσει το πρόγραμμά του μήπως παρεξηγηθεί η απουσία του από τη συγκεκριμένη συνέντευξη. Όλο αυτό το περιστατικό, όμως, ήταν αρκετό για να φουντώσει τις φήμες περί της κατάστασης της υγείας του, ενώ βρισκόμαστε μόλις τρεις εβδομάδες μακριά από τις προεδρικές εκλογές.

Πρόσφατο είναι το δημοσίευμα του Nordic Monitor, σύμφωνα με το οποίο ο Ερντογάν έχει υποβληθεί παλαιότερα σε εγχείρηση για αφαίρεση καρκινικού όγκου, ενώ πάσχει και από επιληψία. Αυτή η κατάσταση στην υγεία του Ερντογάν ίσως εξηγεί και την κάποιες φορές ασταθή συμπεριφορά του, τα ξεσπάσματα οργής του και τις αντικρουόμενες θέσεις του οι οποίες μπερδεύουν πολλούς εξωτερικούς παρατηρητές. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ο Ερντογάν είχε υποβληθεί σε δύο εγχειρήσεις αφαίρεσης όγκου το 2011 και το 2012 κι έχει διάφορα επιληπτικά περιστατικά μπροστά σε στενούς του συνεργάτες.